Pispalan uittotunneli

Kommentoi

Poikkeuksellinen seikkailukohde lapsiperheille! Vuonna 1968 valmistunut uittotunneli on halkaisijaltaan 5,5 metriä, ja pituudeltaan noin 280 metriä. Sitä pitkin oli tarkoitus uittaa puutavaraa Näsijärvestä. Pyhäjärveen.

Alkuperäiseen tarkoitukseen sitä ei kuitenkaan ehditty käyttää, sillä samoihin aikoihin tukkien kuljetus siirtyi tien päälle. Tunneli pysyi käyttämättömänä yli 40 vuotta. Tunneli kuitenkin avattiin uudelleen kesällä 2013 kevyen liikenteen käyttöön, sekä veneiden siirtämiseen trailerilla järvien välille.

Vierestä löytyy myös vanhempi, vuonna 1930 valmistunut uittotunneli. Tällä oli korkeutta vain kaksi metriä. Se on edelleen olemassa, mutta suljettu molemmista päistä.

Uittotunnelia pitkin kannattaa poiketa molempien järvien rannassa. Näsijärven rannasta löytyy Uittotunnelin kahvila, joka löytyy Pispalan valtatien puoleisesta päädystä. Kahvila on avoinna kesäisin 11-19 elokuun loppuun, ja Uittotunneliin on pääsy vain kahvilan aukioloaikoina. Kahvilalla on nimittäin tunnelista valvontavastuu. 

Pyhäjärven rannasta löydät metalliset leikkihevoset! Junanvaunun, jolla tukkeja on raiteita pitkin kuljetettu tunnelin päästä Pyhäjärven rantaan.