Lasten Kultainen Kalevala

Kommentoi

Upeasti kuvitettu runomuotoinen Lasten Kultainen Kalevala toimii hyvin iltasatuna! Paras tähän asti lapseni (lukiessa 3 vuotias) kanssa lukemani kirjasarja, voin lämpimästi suositella. Usko pois vanha suomenkieli on yllättävän viihdyttävää luettavaa!

Arkikäytöstä poistuneet taivutusmuodot – katselevi, kääntelevi, ajattelevi, taittamahan, hävittämähän – tekevät lapselle ääneen lukemista kiinnostavalla tavalla haastavaa. Ihan mutkatonta sen lukeminen ei ole. Tarinan yksityiskohtien arvailu yhdessä ääneen kuvia katselemalla on kuitenkin tosi hauskaa. Kalevalaa runomuodossa lukiessaan löytää eepoksesta aivan myös uusia ulottuvuuksia.

Kirjaa lukiessamme lapseni huomasi että, ”Väinämöinen itkee kokoajan”. Suomalainen supermies on paljon inhimillisempi kuin olen aikaisemmin ymmärtänyt Väinämöinen ei ole tunteitaan sisällä pitävä jurottaja, vaan mies, joka ei pelkää näyttää tunteitaan. ”Vaka vanha Väinämöinen tuo tuostakin pahoin pahastui – itki illat, itki aamut, yöhyet enemmin itki”.

No mistä näitä sitten saa? Ilmeisesti Lasten Kultaisesta Kalevalasta ei ole tehty enää vuosiin uusintapainosta, eikä sitä saa lainkaan ostettua uutena. Kirjastosta kirjoja vielä kuitenkin löytää, me saimme kirjasarjan joskus lapsen isoäidiltä ja yhden hukatun kirjan lainasimme kirjastosta.

Lasten Kultainen Kalevala on Kuusiosainen kuvitettu kirjasarja:

  • 1 Väinämöisen seikkailuja
  • 2 Pohjan neidin kosijat
  • 3 Lemminkäisen seikkailuja
  • 4 Leimminkäinen ja Pohjolan väki
  • 5 Kullervon tarina ja 6 Sammon ryöstö).
1978. Toim. Aili Konttinen, Kuvitus Hannu Lukkarinen. Porvoo: WSOY.

Lue myös blogijuttuni: Väinämöinen sankariksi 3-vuotiaalle Aino-tytölle?

Lasten Kultainen Kalevala - kommentit (2)

profile-image-of-writer
Lähetä
Kommentoitavan tavaran
Lasten Kultainen Kalevala kommentti
profile-image-of-writer
Samu Tuomisto, kaksi vuotta sitten
Onko joku muu lukenut lapselle Kalevalaa? Mitä versiota?

Tämä runomuotoinen kuvitettu Lasten Kalevala oli yllätyksekseni todella viihdyttävää luettavaa sekä kolmivuotiaalle että isälle. 3-vuotias lapsi alkoi innolla odottaa sen lukemista - käveli jopa itse sänkyynsä ilman erillistä suostuttelua odottamaan Kalevala-iltasatua... ja sitten arvailimme vanhalla suomella kerrottua tarinaa yhdessä.
profile-image-of-writer
Jani, vuosi sitten
Iltasatuna toimii oikein hyvin, jos pääsee lukemisrytmissä monotonisesti keinuvaan shamaanilaivaan. Aavistuksen haastava kirja, vaatii lukijalta enemmän, ei jokaisen kuppi teetä.
(1)
profile-image-of-writer
Lähetä