Vauvablogi – pääosassa: vauva, äiti vai isä?

Vauvablogissa esittäytyy erityisesti vauva, mutta myös muut lapset, vanhemmat ja koko lapsiperhe.

Vauvablogissa esiintyy vauva – ja mahdollisesti vanhemmat ja koko lapsiperhe.

Vauvablogi vauvasta, lapsista, vanhemmuudesta ja/tai lapsiperheen elämästä. Mikä on sinulle sopivin vauvablogi? Katso mistä vauvablogista sinä pidät?
Vauvablogit ovat useimmiten lapsen äidin kirjoittamia mammablogeja, ja kertovat perheen elämästä äidin näkökulmasta. Myös isät ovat alkaneet kirjoittamaan lapsiperheen elämästä. Vauvablogeja on erilaisia ja itseä kiinnostavaa vauvablogia voi etsiä valitun kertojan, teeman ja kohdeyleisön mukaan.

Vauvablogin sankarit

Vauvablogi kertoo vauvasta, lapsista, vanhemmuudesta ja/tai lapsiperheen elämästä. Sen luonne riippuu paljon valitusta näkökulmasta – mistä ja kuka blogissa oikein kertoo? (Katso Suomen parhaat vauva-mamma-perheblogit ja Vauvabloggaajat – vauvalehtien uudet tähdet).

Vauvablogin sankarina ”lapsitähti”

Vauvablogin tarina alkaa usein kirjoituksilla raskaudesta tai vauvan syntymästä. Vauva on vanhemmalleen aina ihmeellinen asia, josta riittää kerrottavaa ja kysyttävää. Tyypillinen vauvablogi dokumentoi vauvan elämää – vauvan perspektiivistä, niin tarkasti kuin se nyt on mahdollista – nukkumista, nauramista, itkemistä, kylpemistä, ruokailua, pihaleikkejä ja ensimmäisiä vaippa- ja pottakakkoja.

Tule mukaan etsimään parasta lapselle - rekisteröidy Reppuliin.

Vauvablogin kerronnan keskiössä voi olla yksinomaan perheeseen syntynyt lapsi tai lapset. Kaikki muu voi olla sivuosassa ja merkityksellistä vain, jos sillä on suora vaikutus blogin pääosan henkilöön. Esimerkkejä erityisesti lapsesta kertovista blogeista:

Voit löytää aiheesta lisää vauvablogeja vauvablogi-hakemistosta.

”Superäiti/-isä” kertoo vanhemmuudestaan omakohtaisessa vauva-mammablogissa

Äidille ja isälle vanhemmuus on lapsen syntyessä uusi asia. Erityisesti ensimmäisen lapsen kohdalla, mutta myös uusien sisarusten syntyessä oman perheen dynamiikka ja vanhemmuus kokevat uusia tuulia. Useimmiten vauvablogin kertojana toimii äiti, joskus myös isä. Kuten kirjoja myös vauvablogeja voi kirjoittaa ensimmäisessä (minä-äiti/isä-kertojana), kolmannessa persoonassa (vauva-hän) tai näiden yhdistelmänä.

Vauvablogit, joissa äiti tai isä on kertojana ja vanhemmuus kirjoitusten keskiössä – voisi kutsua ”mammablogeiksi” (englanniksi puhutaan ”parent / mom / dad blogs”). Riippumatta kirjoittajan sukupuolesta – mammablogi kuvaa minusta hyvin blogeja, jotka painottuvat vanhemmuuden haasteisiin ja iloihin lapsiperheen elämässä.

Jokainen äiti ja isä on tosielämänsä sankari – ja omasta elämästään ja ajatuksistaan kertominen blogissaan on rohkeaa (katso juttu vauvabloggaajista Vauvalehdissä). Mammablogeista esimerkkejä:

  • Lähiömutsi – kolmekymppinen yhden lapsen äiti kertoo elämästään lapsiperheessä äidin näkökulmasta
  • ”Vuoden mutsi”-kirjan kirjoittajien blogit Project Mama (kolmekymppisen kahden lapsen äidin elämää ja ajatuksista) ja Salamatkustaja (ulkosuomalaisen mammablogi Islannista)
  • Isyyspakkaus kertoo lapsiperhe-elämästä kolmekymppisen isän näkökulmasta – mammablogi, joka onkin siis tarkalleen ottaen pappablogi.

Voit löytää lisää mammablogeja vauvablogi-hakemistosta.

”Ihmeneloset” – lapsiperhe tarinankerronnan lähteenä

Lapsiperheessä kirjoittamisen aiheita on loputtomasti: Yhdessä elämisen ilot ja surut, syntymäpäiväjuhlat, suursiivoukset, taloremontit ja lomamatkat – kunkin perheenjäsenen omat tarpeet, toiveet ja onnistumiset tai epäonnistumiset. Jokaisen lapsiperheen elämästä voisi kirjoittaa helposti kirjan, kuvata”Emmerdalen” mittaisen televisiosarjan tai sitten kirjoittaa siitä päivittäin blogia muiden luettavaksi! Vauvablogia, joka painottuu vauvan tai vanhempien henkilökohtaisen perspektiivin sijaan enemmän koko perheen monipuoliseen elämään – voisi kutsua ”perheblogiksi” (englanniksi puhutaan ”family”-blogeista).

Rajanveto ”mamma-” ja ”perheblogin” välillä voi olla vaikea. Blogia kun kirjoittaa yleensä aina jompikumpi vanhemmista. Perheblogi keskittyy kuitenkin äidin tai isän yksityisten asioiden sijaan enemmän perhe-elämän kuvaukseen – tässä pari esimerkkiä:

  • Pieni perhe kertoo pienen perheen elämästä – äidin, taaperon, isän ja koiran
  • Viipaleita kertoo suurperheen elämästä, nelikymppinen kahdeksan lapsen äiti ja lapsenlapsen isoäiti kertoo avoimesti pienistä ja isoista ihmisistä

Voit löytää lisää perhe-elämään keskittyviä vauvablogeja vauvablogi-hakemistosta.

”Master Chef”-lapsiperheessä ja muut teemoitetut vauvablogit

Vauvan, vanhemman tai lapsiperheen elämää voi lähestyä jostain teemasta. Moni vauvablogi lähestyykin elämää ruuan, aktiviteettien, vaatteiden tai esimerkiksi asunnon sisustamisen kautta (Lue myös: Paras lastenhuone – lastenhuoneen sisustus kehittyy lapsen mukana). Teema tarjoaa mahdollisuuden kirjoittaa jostain kiinnostavasta aiheesta seikkaperäisemmin. Teemablogin kirjoittaja voi olla aiheensa asiantuntija, jonka asiantuntemusta arvostetaan ja ajatuksia seurataan.

Kun kirjoitukset keskittyvät teemaan, kirjoittajan tai hänen lastensa henkilöllisyyttä ei usein täsmennetä. Tyypillisenä esimerkkinä teema-vauvablogeista toimii lapsiperheen ruokablogi, joka kertoo annoskuvin ja reseptein vinkkejä lapsiperheelle kokkauksesta:

Voit löytää lisää vauvablogeja eri teemoista vauvablogi-hakemistosta.

Kenelle vauvablogia kirjoitetaan?

Kuten minkä tahansa tekstin myös vauvablogin tyyliä ja sisältöä määrittää sen kertojan ja sankarin lisäksi yleisö. Vauvabloggaajan itselleen mieltämä yleisö vaikuttaa siihen, mistä, miten ja kuinka säännöllisesti kirjoitetaan. Yleisö voi vauvablogin elinkaaren myötä vaihtua tai laajentua.

Vauvablogi omaksi iloksi

Vauvablogi voi toimia henkilökohtaisena päiväkirjana, johon kirjoitetaan oman lapsen kehityksestä, kävelemään oppimista, tärkeistä tapahtumista ja tähän liittyvistä omista ajatuksistaan. Vauvablogi voi toimia perinteisen fyysisen ”leikkaa-liimaa-valokuva-albumin”-tapaan – valokuva-albumina perheestä. Siihen liimataan elämästä jälkiä valokuvina ja kerrotaan, mitä kuvissa oikein tapahtuu. Valokuva-albumia tai vauvablogia myöhemmin selaillessa voi muistella juhlaa ja arkea – ja muistaa yksityiskohtia, joita ei muuten enää muistaisikaan.

Vauvablogi omille läheisille ja tutuille

Vauvablogin menestys läheisten piirissä on yleensä varmaa. Vauvojen, oman suvun ja ystäväpiirin uusien jäsenten, arkisetkin asiat kiinnostavat. Erityisen paljon vauvablogeja voivat arvostaa kauempana asuvat läheiset, isoäidit ja -isät, joilla ei ole muuten mahdollisuutta osallistua perheen elämään päivittäin tai viikottain. Vauvablogi tarjoaa uudenlaisen mahdollisuuden osallistua ja seurata läheistensä elämää.

Vauvablogi kaikille kiinnostuneille

Vauvablogien kautta voi löytää vertaistukea ja samanhenkisiä uusia ystäviä. Vauvablogeissa voi keskustella muiden samanlaisessa tilanteessa, samanlaisten ilojen ja haasteiden kanssa painiskelivien äitien ja isien kanssa. Niistä voi löytää juuri omiin tarpeisiinsa sopivia vinkkejä. Aktiivisten vauvablogien juttujen kommenttiosuudet toimivat keskustelupaikkana, joissa jaetaan kokemuksia ja vinkkejä erilaisiin lapsiperheen ja vanhemmuuden asioihin.

Verkottumisen ja vertaistuen välineenä vauvablogi voi toimia vauva-keskusteluryhmiä syvällisemmin. Omassa blogissaan voi asioitaan taustoittaa monipuolisemmin – sanallisesti, valokuvin ja videoin niin seikkaperäisesti kuin haluaa. Mitä enemmän bloggaaja asiastaan haluaa kertoa, sitä todennäköisemmin hän voi löytää itselleen – juuri omaan tilanteeseensa sopivaa keskustelu ja tukea.

Teemoitetut vauvablogit ovat yleensä oletusarvoisesti kirjoitettu kaikille aiheesta kiinnostuneille. Niiden aihe voi olla yleinen tai tarkkaan jollekin tietylle kohderyhmälle rajattu. Kuka ei joskus kaipaisi ideoita, mitä lastensa kanssa voisi tänään tehdä? Esimerkiksi Lasten matkassa – lapsiperheen aktiviteettimahdollisuuksia testaava ja arvosteleva blogi voisi puhutella kaikkia suomalaisia lapsiperheen vanhempia. Vauvaa odottavan äidin aktiivisesta liikunnasta ja siihen sopivasta ravinnosta kertova blogi löytää lukijoitaan erityisesti raskaana olevista suomalaisäideistä.

Faneille!

Suosituimmilla vauvablogeilla on tuhansia seuraajia. Niitä kirjoittavat netissä ja mediassa näkyvät vauvabloggaaja-tähdet. He ovat usein aloittaneet vauvabloginsa kirjoittamisen ystävilleen, mutta vähitellen heidän kirjoituksistaan ovat kiinnostuneet tuttavapiirin lisäksi muut – sadat ja sitten tuhannet muut.

Suositut vauvabloggaajat tietävät, että heidän kirjoituksiaan luetaan ja kommentoidaan. Tähtivauvabloggaajat ovat alansa taitajia ja mainostajien tunnustamia vaikuttajia. Tähtibloggaajat voivat myös ansaita blogeillaan mainostuloja – sivumainoksin tai esimerksi kirjoittamalla ehdotetuista tuotteista arvosteluja.

Mikä vauva-perhe-mammablogeista on sitten kiinnostava juuri minulle?

Mielenkiintoista ja suositeltavaa luettavaa ovat varmasti kaikki, mutta erilaiset blogit kiinnostavat erilaisia ihmisiä, erilaisissa elämäntilanteissa. Jos haluat löytää itsellesi kiinnostavaa luettavaa – voit koettaa löytää mielenkiintoista luettavaa erilaisten vauvablogityypittelyiden kautta. Katso jos koostamastamme Suomen parhaat vauva-perhe-mammablogit-hausta olisi apua.

[Lue vanhempien suositukset jutut: Paras lastenhuone – lastenhuoneen sisustus kehittyy lapsen mukana; Paras lastensänky]

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Vastaa