Valokuva perheestä

Perhevalokuva

Perhepotretti

Valokuvilla on kyky pysäyttää aika ja tallentaa tärkeitä hetkiä. Kamerateknologian kehittymisen ja yleistymisen myötä perhekuvaamisen painopiste on muuttunut vuosien saatossa idyllisestä arjen absurdiutta korostaviin kuviin. Kuvista heijastuu meidän tapamme ajatella perhettä. Perheen kuvaa on rakennettu paitsi yksityisissä albumeissa myös julkisuuden kuvastoissa: mainoskuvissa, elokuvissa ja aikakauslehdistössä. Perhe ei nykypäivänä tarkoita välttämättä ydinperhettä vaan asumisen rajat ylittävää tunnesiteiden verkostoa.

Minkälaisena perheet sitten esiintyvät tämän päivän valokuvissa? Ammattikuvaajien ottamat kuvat ovat yleensä perhettä idealisoivia. Omat otokset liittyvät lasten kasvun seuraamiseen, saavutuksiin, tärkeisiin perhetapahtumiin sekä loma-aikaan ja juhliin.

Perhekuvien esillepano on kokenut mullistuksen sosiaalisen median jakamiskulttuurin myötä. Ongelmalliseksi kysymykseksi on noussut lapsen oikeus päättää omasta digitaalisesta jalanjäljestään. Suoranaista lakia lasten kuvien jakamisen rajoittamisesta ei ole, mutta vanhemman pitäisi miettiä onko lapsen etu, että kuvia hänestä julkaistaan.

Kuvat eivät katoa Internetistä ikinä. Kuvien varmuuskopiointimielessä se on hyvä asia, mutta ikinä ei voi tietää kuka tulevaisuudessa kuvia katselee. Jakamiskulttuurin vaikutukset voivat vaikuttaa lapsiemme tulevaisuuteen. Pidä huoli ettei perhekuvasi joudu tämän joukon jatkoksi: http://vivas.fi/27-ehka-maailman-koomisinta-perhevalokuvaa/ :)

Hauskaa viikonloppua!

2- ja 5-vuotiaiden poikien isä.

Vastaa