Välikausihaalari – paras vinkki valintaan

VälikausihaalariMinkälainen on hyvä välikausihaalari? Omien kokemusteni perusteella välikausihaalari on paras ulkovaate taaperolle ja leikki-ikäiselle lapselle noin 0 – 10+ asteen säässä. Nopeasti päälle puettava välikausihaalari on kätevä vastaus kevään, syksyn – ja joskus myös kesän vaihtelevaan säähän. Se suojaa sateelta, hengittää sisältä ja kestää lapsen leikit liukumäissä ja hiekkalaatikoissa. Miten hyvän välikausihaalarin sitten löytää?

Kylmässä ja kosteassa tuulessa tai veneretkellä välihaalaria voi käyttää hyvin vielä 10 astetta lämpimämmälläkin ilmalla. Tänä aamuna puin 1,5v ja 6v lasteni päälle välikausihaalarit koska:

  • Välikausihaalarin pukee päälle nopeasti. Verrattuna takki ja housu-yhdistelmään haalarit ovat yksiselitteisesti kaksi kertaa nopeammat pukea päälle. Aamulla päiväkotiin lähtiessä tämä on merkittävä asia.
  • Välikausihaalari tarjoaa vanhemmalle mielenrauhaa. Hyvin istuvat haalarit suojaavat lasta aukottoman varmasti. Tuuli ei pääse puhaltamaan vaatteiden välistä selkään. Lapsi pysyy kuivana sateesta ja märässä maassa istumisesta huolimatta.
  • Välikausihaalarit kestävät lasten leikit - liukumäet, istuvalleen ja polvillaan touhuamisen. Haalareissa ei tarvitse housuja nostella.

Vinkit välikausihaalarin valintaan!

Välikausihaalarit toiminnassaToiminnallinen nykyaikainen lastenvaate motivoi lasta ihan tutkitusti liikkumaan (ks. Lastenvaatteiden avulla kuvataan ja luodaan lapsuutta, Päivi Roivainen). Lähtökohta välihaalarin hankintaan onkin mielestäni liikkeelle lähtö. Kun taaperoikäinen lähtee liikkeelle, kannattaa hankkia vuodenaikaan sopiva haalari. Välikausihaalari onkin taapero- ja leikki-ikäisten suosikkiulkoiluvaate. Sen valinnassa on hyvä huomioida seuraavia perusasioita.

[Katso: Kaikki välikausihaalari-vinkit]

Miten valita lapsen välikausihaalarin koko?

Teoriassa asia on yksinkertainen – valitse lapsellesi sopiva haalari! Liian pienet haalarit voivat olla päällä tukalat kiristäessään haaraväliä. Kasvuvara on hyvä asia, mutta haalareita käyttäessä sitä ei saisi olla liikaa.

Lastenvaatteiden koot ilmoitetaan lapsen pituuden mukaisesti senttimetreinä. Liian pieneksi käyneen vaatteen tilalle voi tietenkin ostaa uuden seuraavan koon vaatteen, mutta varmasti oikean vaatekoon löytää parhaiten kokeilemalla.

Haalarien kokoa voi tarkistaa esimerkiksi pyytämällä lastasi seisomaan ja kurkottelemaan käsillään kattoa. Hihat ovat tarpeeksi pitkät, jos ranteet eivät kurkottelusta tule hihojen alta esiin. Haalari ei saisi kurkotellessa myöskään nousta haaroistaan kiinni lapsen haaraväliin.

Välikausihaalari - kokoHaalarissa liikkumisen tulisi olla vaivatonta ja lapsen pitäisi pystyä sujuvasti telmimään, hyppimään ja heittämään haalarissaan kuperkeikkaa. Haalari ei saisi kiristellä leikkiessä pepusta, haaravälistä tai hupustaan.

Sovittaminen olisi hyvä tehdä kylmemmällä käytettävän välikerroksen (esim villahaalarin) ja kenkien kanssa. Kun haalarin jalanaluslenkit vetää vielä kenkien alle, niin sovittaminen vastaa jo hyvin todellista tilannetta.

Jos tilaa haalareita nettikaupasta, valmistajien ilmoittamissa koissa voi olla hieman eroja. Koossa reilumpia malleja ovat ainakin esimerkiksi Ticket To Heaven, Lappi Kids ja Reima-merkkiset haalarit. Tällöin ei välttämättä kannata ostaa ”varmuuden vuoksi yhtä numeroa isompaa”.

Värillä on väliä

Välikausihaalari Lappi Kids 2017Välihaalareiden värin ja kuvioinnin tulisi tietenkin miellyttää lasta – ja isää ja äitiä! Samalla olisi eduksi, jos oman lapsen haalari hieman erottuisi muiden lasten vaatteista. Tällöin nimittäin oman lapsensa vaatteet löytää päiväkodin naulakosta paljon nopeammin, ja ne myös pysyvät todennäköisemmin aina oman lapsen päällä.

Silloin tällöin lasten vaatteet menevät ainakin meidän päiväkodissa sekaisin itseni, päiväkodin tätien ja muiden lasten vanhempien toimesta. Kerran keväällä tarhassa vaihtuneet lapsen saappaat saimme takaisin vasta kesälomien jälkeen syksyllä. Eihän tämä mikään katastrofi ole, mutta joskus omien vaatteiden etsimiseen kotona ja päiväkodin naulakoilla voi kulua aivan turhaan aikaa.

[Katso: Kaikki välikausihaalari-vinkit ja lisää oma vinkkisi]

Entä välihaalarien hienot ominaisuudet?

Lasten välikausihaalareissa on monia hyödyllisiä, lapsen ja lapsen pukijaa helpottavia ominaisuuksia.

Pitkä hyvin toimiva vetoketju on yksi tärkein ominaisuus. Se tekee haalareiden pukemisesta nopeaa. Vetoketjun suojapala taas estää lapsen kaulan tai leuan ihon jäämistä vetoketjun väliin. Se säästää turhalta itkulta ja nopeuttaa pukemista kun vetoketjua ei tarvitse pelätä.

Napeilla kiinnitetty huppu on ”must”. Napitettu huppu on turvallisuustekijä, sillä se irtoaa tarttuessaan vahingossa johonkin.

Välikausihaalarien ominaisuudetHeijastinpinnat löytyvät nykyään useimmista välikausihaalareista. Ne auttavat autoilijoita huomaamaan lapsen hämärässä ja pimeässä. Kaikki apua onkin tarpeen, jotta varreltaan vielä lyhyt lapsi erottuisi ympäristöstään henkilöauton, bussin tai rekan kuljettajalle. Erillinen heijastin ei aina muistu mukaan.

Joustavat hihan- ja lahkeensuut pitävät hihat ja lahkeet paikallaan. Jalanaluslenkit pitävät lahkeet kengänvarsien päällä ja haalareita vielä paremmin paikallaan. Jalanaluslenkit eivät ole välikausihaalareissa ehkä aivan välttämättömät samaan tapaan kuin talvihaalareissa, joissa ne estävät lumen pääsyn kenkään.

Teipatut saumat parantavat haalareissa tuulen- ja vedenpitävyyttä. Vaatteen materiaalin vedenpitävyys ei auta, jos se vuotaa saumoistaan. Välikausihaalareissa usein keskeiset veden ja tuulen kannalta tärkeimmät pääsaumat on teipattu. Lisävahvikkeet polvi- ja kyynärtaipeissa ja pakaroiden kohdalla voivat tarjota isompien leikki-ikäisten lasten välihaalareihin lisää kestävyyttä.

Välihaalareiden kestävyys, vedenpitävyys ja hengittävyys

Nykyaikaiset hyvät toiminnalliset haalarit ovat materiaaleiltaan vedenpitäviä, hengittäviä ja samalla kestäviä. Niiden ominaisuuksia luokitellaan vaatteiden tuotetiedoissa seuraavasti:

1. Vedenpitävyys mitataan kankaan vesipilariarvolla. Se ilmoitetaan usein lasten ulkovaatteiden tuotetiedoissa. Se kertoo, kuinka paksun vesimassa painon kangas kestää, ennen kuin vesi läpäisee sen. Kangas jonka vesipilariarvo on 3000mm hylkii vettä ja suojaa satunnaisilta sadekuuroilta. 5000 mm kangas luokitellaan vedenpitäväksi antaa suojan sateelta. 10000mm kangas ei päästä vettä läpi vaikka lätäkössä istuisi välihaalareissaan pitkään.

Vedenpitävyyden vesipilari arvo on kankaan laatuluokitus. Se ei siis kerro sitä, että esimerkiksi vetoketju tai vaatteen saumat pitäisivät vettä kuralätäkössä istuessa. Kun suhteuttaa suuria vesipilariarvoja saumojen ja vetoketjun vuotamiseen, saattaa välihaalareihin merkityt yli 5000 mm vesipilariarvot olla hieman mainospuheita, joista ei kannata ainakaan erikseen lisää maksaa. Itse olen ymmärtänyt vesipilarin siten, että 5000 mm arvo on sopiva, jos ei sateella halua pukea lapsen välihaalarin päälle erillistä sadetakkia.

2. Hengittävyys kertoo siitä, kuinka hyvin lapsi pysyy haalareitten sisällä kuivana touhutessaan. Lapsen keho tuottaa lämpöä ja jäähdyttää itseään hikoilemalla. Jos hiki ei pääse kuivumaan, lapselle tulee kylmä.

Hengittävyys ilmaistaan luvulla g/m2/24 h, eli kuinka monta grammaa kosteutta kangas läpäisee neliömetrin alalla vuorokaudessa. Hengittävyysarvoon ei vaatteissa kannata kuitenkaan tuijottaa liikaa, sillä valmistajat saattavat ilmaista sillä eri asioita: Toinen koko vaatteen ja toinen vain päällimmäisen kerroksen hengittävyyttä. Nyrkkisääntönä voisi välikausihaalareissa kuitenkin pitää, että hengittävyyden tulisi olla 5000 g/m2/d tai yli. Tämä tarkoittaa, että kosteus siirtyy hyvin haalarin kankaan sisältä ulos.

3. Välikausihaalareiden kulutuksenkestoa voidaan arvioida parhaiden käyttökokemusten perusteella.
Välihaalarit kulutuksen kestoLapsen päällä välikausihaalarit ovat aikuisen vaatteita kovemmalla koetuksella. Lapset laskevat leikkiessään liukumäestä, istuvat maassa, konttaavat ja hyppivät maahan polvilleen. Mitä isommaksi lapsi kasvaa, sitä enemmän hän liikkuu ja sitä kovemmalla kulutuksella hänen ulkoiluvaatteensa ovat. Kulutuskohtiin – polvi-, kyynärtaipiin tai pakaroihin – erikseen lisätyt vahvikepalat voivat pidentää vaatteen käyttöikää.

Haalarien ulkokankaan ominaisuuksia voidaan myös mitata kankaita hankaavilla testilaitteilla. Tekstiilivalmistajien Martindale-testissä testilaite hankaa hiekkapaperilla kankaan pintaa useita kierroksia kunnes siitä katkeaa lankoja. Kierrosten lukumäärä kertoo kankaan kulutuksenkeston (esim. 30 000, 50 000 tai 80 000 kierrosta). Tuoteinfoissa ilmoitetut testiluvut kertovat näin kankaan valmistajan lupauksista kankaan kestävyydestä.

[Katso: Kaikki välikausihaalari-vinkit]

Peseminen

Välikausihaalarin peseminen kuluttaa merkittävästi sen kankaan ominaisuuksia – lian ja vedenhylkivyyttä. Pesemisen sijasta suositeltavaa olisikin pyyhkiä kankaaseen tullut lika heti pois märällä rätillä.

Konepesussa ja ajankuluessa kankaan pinnan kemikaaliset suoja-aineet yksinkertaisesti liukenevat vähitellen pois. Käytetyn vaatteen ominaisuudet eivät siis vastaa enää aivan samalla tavalla kangasvalmistajan vasta valmistetulle kankaalleen antamia lupauksia.

Lastenvaatteiden kemikaalit ja turvastandardit

Vaatteiden upeat vedenpitävät ominaisuudet eivät valitettavasti synny itsekseen. Ulkoiluvaatteiden kankaat käsitellään erilaisilla lian- ja vedenhylkimisviimeistelyillä – kemikaaleilla. Lastenvaatteista löytyy siis pieniä määriä kemikaaleja, joista osa kuten ftalaatit ja PFC-yhdisteet ovat ihmiselle myös haitallisia.

Tekstiiliteollisuus käyttää kemikaaleja prosesseissaan, ja kemikaaleista täysin puhtaita lasten ulkoiluvaatteita markkinoilla ei ole tarjolla. Erilaisten kemikaalien sallitut määrät vaatteissa määritetään Euroopan Neuvoston jatkuvasti päivitettävässä REACH-asetuksessa. Suomessa valvonnasta vastaa Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (TUKES) kemikaaliyksikkö. Suurin osa lastenvaatteista valmistetaan nykyään ulkomailla ja kemikaalipitoisuuksia valvotaan jatkuvasti myös tullilaboratoriossa.

Hieman nurinkurista lastenvaatteiden kemikaalien käyttöasetuksissa on se, että kemikaalien sallitut määrät esimerkiksi lasten leluissa ovat tiukemmat kuin taaperon suuhun menevässä vettä ja likaa hylkivässä Gore-tex-rukkasessa.

Vedenpitävyyden takia kemikaalinen pintakäsittely ei muuten olisi tarpeellista. Varsinainen vedenpitävä kalvo sijaitsee ulkokankaan alla. Käsittely tarjoaa kankaalle kuitenkin toivottuja vettä ja likaahylkiviä ominaisuuksia. Käsittelemättömänä rukkasten, takkien, housujen ja haalarien päällyskangas kastuisi siten, että niitä tulisi useammin pestä ja kuivata lämpöpatterilla.

Euroopan neuvoston lastenvaatteita koskevilla muilla turvastandardeilla pyritään varmistamaan, että lasten vaatteissa ei ole osia tai ulokkeita, jotka voisivat aiheuttaa lapsille vaaratilanteita leikkiessään.

Paras vinkki välihaalarin valintaan

Valitse vaate, joka rohkaisee lastasi ja sinua säästä riippumatta ulkoilemaan! Hyvä välikausihaalari on vaivatonta pukea päälle ja sen kanssa lapsi mukavasti toteuttaa itseään kastumatta ja vilustumatta. Ja jos löydät jostain aikuiskokoisen välikausihaalarin osta se heti itsellesi ja pääset myös laskemaan liukumäkeä omia vaatteitasi rikkomatta!

[Katso: Kaikki välikausihaalari-vinkit]

*****

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Vastaa