Tätä äitiä saa tuijottaa ja neuvoa

Mueck - Woman With Shopping 2013.

Hän on äiti, joka on antanut ohikulkijoilleen luvan tuijottaa itseään ja lastaan – niin läheltä ja pitkään kuin vain haluaa. Hänelle saa kertoa kaikki hyvät neuvot lastenhoidosta ja äitinä olemisesta. Vauvaansa hän kantaa ulkotakkiinsa kiedottuna. Käsissään hän roikottaa väsyneesti ruokaa muovikasseissa kotiinsa…

Mueck - Woman With Shopping 2013.

Kaupasta kotiin palaava äiti vauvansa kanssa.

Australialaissyntyisen Ron Mueckin näyttely Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella viihdyttää sekä aikuisia että lapsia. Entisen nukentekijän ihmisveistokset ovat kummallisen todentuntuisina. Ne kuvaavat erilaisuudessaan tavallisia ihmisiä vastasyntyneestä vanhukseen.

Testasimme näyttelyn 1- ja 5-vuotiaitten lasten kanssa

Taiteilija käyttää todentuntuisissa veistoksissaan tehokeinona tavallisuudesta poikkeavaa mittakaavaa. Normaalikokoista ihmisveistosta ei Mueckin näyttelystä löydy. Miten pienet lapset kokisivat todentuntuiset mutta varsin erikokoiset ihmiset?

Mueck - tyttövauva.

Vastasyntynyt tyttövauva on valtava (5 metriä pitkä) ja sen vierellä tuntee itsensä pieneksi.

Näyttelyn tunnetuin teos – jättivauva – ihmetytti veistosta kiertävää viisivuotiasta. Taiteilija kuitenkin epäonnistui hämmästyttämään yksivuotiasta, joka ei ilmeisesti tunnistanut vauvaa lainkaan ihmiseksi, vaan nukahti äitinsä syliin sitä katsellessaan. Vanhemmissa maailman suurimman vauvan mittasuhteet herättivät ristiriitaisia tunteita.

Tätä synnytystä tarkastelee lääkärin, kätilön ja lääketieteen opiskelijoiden lisäksi kymmeniätuhansia muita uteliaita.

Tätä synnytystä tarkastelee lääkärin, kätilön ja lääketieteen opiskelijoiden lisäksi kymmeniätuhansia muita uteliaita.

Synnyttäminen tuntui kiinnostavan kaikkia näyttelyvieraita tasapuolisesti. Senhän on kaikki ainakin kerran elämässään kokenut. Testiryhmässämme veistoksesta tunnistettiin sujuvasti äiti, vauva, napanuora ja äidin pylly.

Pikkutarkkaa..

Mueckin veistoksissa yksityiskohdat ovat hämmentävän tarkkoja – ihokarvat tuntuvat heiluvan tuulessa.

Veistoksista kaikista kiinnostunein tuntui ryhmässämme olevan viisivuotias leikki-ikäinen. Hän jaksoi jopa katsella alusta loppuun näyttelyssä esitetyn veistosten tekemisestä kertovan videon. Yksivuotias nukahti. Vanhempia veistokset kiinnostivat, ja näyttelyä voi kyllä suositella kaiken ikäisille. Kooltaan se on lapsiperheelle maltillinen, sen 10 teosta on aika nopeasti ihmetelty.

Pohjoismaiden ensimmäinen useamman teoksen sisältävä Mueck-näyttely on käynnissä syksyyn asti (16.10.2016) Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella. Näyttely on hyvin suosittu ja sitä on käynyt katsomassa 40.000 ihmistä. Sisäänpääsymaksu on suosionsa mukainen – aikuiselta 10€, kahden vanhemman lapsiperheeltä lapsineen 20 euroa.

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Vastaa