Suomalainen lelulaatikko amerikkalaiselle ”leijonalle”

HelpBOX Pasi Leskinen

Pasi Leskinen keksi lapsiperheen arkea helpottavan lelulaatikon, josta kaikki kiinnostuivat. HelpBOX voitti puolelleen Nelosen ”Leijonan luolan” leijonat ja tuli kaikille mediassa tutuksi. Nyt kekseliäs lelulaatikko on lähdössä Amerikkaan – 10 vuotta keksinnön syntymisen jälkeen!

HelpBOX ei ole vain lelulaatikko vaan samalla myös leikkialusta ja apu lelujen siivoamiseen. Laatikon jokaista yksityiskohtaa on viimeistelty tarkasti ja hartaasti. Se on saavuttanut mediassa suuren suosion ja ajan myötä se on välillä myös unohdettu. Pasi Leskinen on laatikkonsa kanssa show-mies, joka on tehnyt laatikollaan taikatemppuja kohta jo kymmenen vuotta.

Nyt Pasi vie HelpBOXin Amerikkaan. Hän teki sopimuksen alkuperäisen Leijonan luolan (Shark tank) ”leijonan” – Kevin Harringtonin kansa – tai tarkemmin hänen perustamansa ”As Seen On TV”-TV-shopin kanssa.

Miten tässä näin kävi? Haastattelimme Pasia – lue keksinnön koko tarina.


Tositarina isästä, joka keksi apuvälineen lapsiperheen arkeen

Kaikki alkoi vuonna 2007 siitä, kun Pasi Leskinen turhautui kerätessään nuorimman kolmivuotiaan tyttärensä legoja lattialta. Hän suuttui iltatoimissa lapsensa legoille ja alkoi pohtia tehokkaampaa ratkaisua lelujen keräämiseen. Hän luonnosteli paperille laatikon, jonka kannesta muodostui tasopinta laatikon eteen. Tasoa kallistamalla lelut liukuisivat laatikkoon sisään kuin itsekseen!

Ensimmäisen prototyypin Pasi kertoi koonneensa A4-paperista. Hän lähti näyttämään sitä Keksintösäätiöön vuonna 2007. ”Keksintöinsinöörin leuka loksahti auki, kun siivosin kasan pikkuisia legoja hujauksessa paperista tehtyyn laatikkoon”. Keksintösäätiö kiinnostui keksinnöstä ja teetti Pasille uutuustutkimuksen kartoittaakseen, onko vastaavaa joskus aikaisemmin jo keksitty. Ei ollut. Pasi haki keksinnölleen heti patenttia.

Pahvilaatikko 4-vuotiaalle tyttärelle

Pahvi tuntui Pasin mielestä luonnolliselta ja helpolta materiaalilta laatikon tekemiseen. Yhteistyökumppanin löytäminen ei ollut helppoa, mutta ensimmäinen pahvinen prototyyppi valmistui vuonna 2008 pahvin leikkuuteriä valmistavan yrityksen kanssa. Pahvisen prototyypin testaajana toimi nyt neljävuotiaaksi kasvanut tytär. Pahvilaatikko hajosi viidessä minuutissa.

Tuotekehitys jatkui kaulimella

Pahvin jälkeen Pasi kertoi innostuneensa polypropeenista – sitkeästä ja taipuisasta muovilaadusta. ”Tuotekehitystä tehtiin kotona mattoveitsellä, silitysraudalla, kaulimella ja muoviammeellisella lunta”. Näin vuonna 2009 syntyi hieno uusi muovinen HelpBOX, joka taipui rullaksi pussiin. Uutta laatikkomallia testattiin nyt 5-vuotiaaksi kasvaneen nuoremman ja 7-vuotiaan vanhemman tyttären kanssa. Taipuisa laatikko toimi olohuoneen testilaboratoriossa erinomaisesti!

Haluatko kokeilla HelpBOXia? Voita se omaksi Reppulin kuukausiarvonnassa!

Voita HelpBOX Reppulin arvonnassa! Kilpailuja lapsiperheille joka päivä!
Tykkää Reppulin Facebook-sivusta ja osallistut kuukausiarvontaan. Palkintona nyt Läpinäkyvä Space HelpBox.

Pasi teki 250 kappaleen protosarjan, jota hän kertoi myyneensä Keravan HopLopissa rulliksi pakattuna. Pasi kertoi, että pienten lasten äitien tuntui kuitenkin olevan vaikea hahmottaa rullaksi käärittyä laatikkoa. ”Olin suunnitellut liian hienon pakkauksen”, Pasi totesi. Hän suunnitteli sen uudelleen – nyt litteäksi.

Pasi totesi olohuoneen lattian käyneen äkkiä pieneksi. Hän vuokrasi toimitilat, ”pajan”, HelpBOXin valmistamiseen ja varastoimiseen. ”Kaikki boxit ovat minun ja papan eli isäni Kalevi Leskisen tekemiä. Isä on ollut apuna aivan alusta saakka, sillä yksin boxien pakkaaminen on lähes mahdotonta”. Tuotantoprosessin kehittämisessä Pasi kertoi saaneensa korvaamatonta apua Keksintösäätiön protopajan insinööreiltä. Pasi totesi, että osa tuotantoprosessin koneista on suunniteltu alusta asti itse.

HelpBOXin lanseeraus

HelpBOX lanseerattiin Helsingin Lapsimessuilla vuonna 2010. Laatikko herätti kiinnostusta, ja Pasi sai toistasataa protosarjansa laatikkoa myytyä. Jokaisen laatikon ostajalta hän vaati palautetta markkinatutkimukseensa. Hän kertoi, että kerätyn palautteen mukaan ”93% laatikon käyttäjistä suosittelisi sitä ystävilleen”.

HelpBOX lanseeraus Lapsimessuilla 2010, Helsingissä.

HelpBOX lanseeraus Lapsimessuilla 2010, Helsingissä.

Positiivinen kuluttajapalaute rohkaisi Pasia etenemään ja vuonna 2010 Pasi haki pankista lainaa 2600 laatikon valmistamiseen. Nuorin kolmevuotiaana legot alunperin lattialle levittänyt tytär oli tällöin kuusivuotias. Pasi suunnitteli ja piirrätti laatikoihin kulissipintoja, automatisoi tuotantoa ja kehitti omaa verkkokauppaansa.

HelpBOX herätti kiinnostusta ja Pasi löysi sille jälleenmyyjiksi yksittäisiä myymälöiden Suomessa, Virossa ja Ruotsissa. HelpBOXin oman verkkokaupan kautta yksittäisiä laatikoita lähti Pasin mukaan eri puolille maailmaa. Pasi kertoi, että päiväkodit olivat HelpBOX:n myynnille isoin yksittäinen kohderyhmä. Laatikkoa testattiin onnistuneesti ensin Vantaalaisessa päiväkodissa, ja hyvien käyttökokemusten myötä päiväkodeille tarvikkeita toimittava Tevella otti tuotteen valikoimiinsa. Suomen suurin yksityinen päiväkotiketju tilasi laatikon jokaiseen ryhmäänsä.

Lego kiinnostui!

Pasi kertoi Legon ottaneen häneen yhteyttä vuonna 2011. Lego halusi laatikon testattavaksi. Pasi lensi Tanskaan suunnittelemaan yhteistyötä legolaatikoita valmistavan yrityksen toimitusjohtajan kanssa. Laatikko esiteltiin Legolle sitten laatikkovalmistajan toimesta. Pasi kertoi Legon olleen laatikosta erittäin kiinnostunut, mutta ei lopulta aloittanut yhteistyötä ilman olemassa olevaa isoa jakeluketjua. Yksittäiset HelpBOXia tarjoavat myymälät siellä täällä eivät olleet riittäneet Legolle yhteistyön aloittamiseen.

Sitten Kesko

Pasi totesi silloin kääntäneen katseensa kotimaisiin jakelijoihin. Hän otti yhteyttä Keskoon ja pääsi esittelemään tuotettaan. Pasi kertoi, että esityksen jälkeen Kesko halusi viisi laatikkoa oman testiryhmänsä testattavaksi. Testiryhmän palaute oli ollut erittäin positiivista, ja Pasi teki Keskon kanssa alustavan sopimuksen 500 laatikon myymisestä. HelpBOXeja olisi tarkoitus myydä Anttiloissa, NetAnttilassa ja KodinYkkösissä.

Pasi pakkaili jo tuotteitaan Keskon vaatimusten mukaisesti. Pasin pettymykseksi matka Anttilaan jäi kuitenkin lyhyeksi. ”Kyselin ostajalta, että milloin toimitan tilauksen. Vastaus oli hiljainen, mutta viesti oli selvä. Tilaus on peruttu! Tämä oli shokki, syytä ei oikein kerrottu”. Pasi totesi, että pian sen jälkeen lehdissä kerrottiin Anttila-liikkeiden alasajosta.

Leijonan luolassa

Vuonna 2013 Leskinen lähti hakemaan rahoitusta ”Leijonan luola”-ohjelmasta kansainvälistymiseen ja tuotannon käynnistämiseen. Pasi Leskinen esitteli ohjelmassa monitoimisen lelulaatikkonsa ja sai kolme tunnettua leijonaa innostumaan siitä. Riku Asikainen, Jorma Terentjeff ja Anne Berner tykkäsivät ideasta ja kättelivät HelpBOX-estityksen jälkeen Pasi Leskistä. ”Aloitteen teki Riku Asikainen, joka tarjosi heti 15% osuudesta 50.000€ ja jätti näin Anne Bernerille ja Jorma Terentjeffille 15% osuudet 25.000€ sijoituksella”, Pasi kertaa vierailuaan Leijonan luolassa..

HelpBOX Pasi Leskinen Leijonan Luolassa - TV4

HelpBOX Pasi Leskinen Leijonan Luolassa – TV4

Katsojille jäi ohjelmassa käsitys, että leijonat olivat yhdessä ostaneet HelpBox-yrityksestä 30% osuuden tarjoamallaan 100.000 eurolla. Todellisuudessa ”Leijonan luola”-ohjelmassa tehtiin vain suullisia aiesopimuksia, joilla ei ole juridista sitovuutta. Pasi tapasi kunkin leijonan erikseen ohjelman jälkeen, mutta yhteistyö ei Pasin harmiksi koskaan edennyt sopimukseen.

Ohjelman ja sitä seuranneen mediajulkisuuden myötä HelpBOX tuli kaikille tutuksi. Se vaikutti Pasin mukaan tuotteen myyntiin positiivisesti.

Lannistumaton Leskinen

Pasi jäi rahoituksen puuttuessa edelleen ilman tuotantolinjaa. Hän ei kuitenkaan lannistunut, vaan haki rahoitusta Tekesistä ja Startup/kasvuryitys-tapahtumista vuonna 2014.

Maailman suurimmilla lelumessuilla Saksan Nürnbergissä löytyi tuotteeseen taas uutta kiinnostusta. Pasi kertoi, että Amerikkalaisen lelumyymäläjätin Toy’R’Us:n johtaja, global vice-president, kiinnostui laatikosta ja pyysi tuotetta testattavaksi. Testit sujuivat hyvin ja maailmanlaajuinen leluketju oli valmis aloittamaan yhteistyön. Valitettavasti yhteistyön edellytyksenä oli tuotteen massatuotanto, ja sen käynnistämiseen Pasilta puuttui rahoitus.

Tuotanto kuntoon joukkorahoituksella

Pasi kehitti laminoidusta pahvista ”kevyt”-version, joka olisi kustannustehokkaampi massatuotannossa. Hän löysi tuotantoon sopivan yhteistyökumppanin, ja lähti vuonna 2015 hakemaan mesenaatti.me-palvelusta 14.000€ joukkorahoitusta uuden tuotemallin tuotannon käynnistämiseksi. HelpBOXin joukkorahoituskampanja ei kuitenkaan saanut osakseen huomiota ja jäi kauas tavoitteestaan.

”Isin kallis harrastus” lähtee Amerikkaan

Pasilla on ollut unelma saada innovaationsa vielä myyntiin isoille kuluttajamarkkinoille, ja hän on tehnyt jatkuvasti töitä tämän unelman eteen.

Kun toivo Suomen leijonan luolan sopimuksesta loppui vuoden 2013 lopussa, Pasi kertoi lähestyneensä alkuperäisen Leijonan luolan (Shark Tank) leijonaa, Kevin Harringtonia. Harrington tai hänen organisaationsa keräsi nimittäin nettisivuillaan tuoteideoita arvioitavaksi. Pasi totesi tietojen lähettämisen olleen helppoa ja painoi nappia.

Pasi kertoi saaneensa Harringtonin organisaatiolta ensin tarjouksen, jossa Pasin olisi tarvinnut maksaa aluksi jopa oman tuotteensa arvioinnista. Pasi ei hyväksynyt tarjousta. Hidastempoinen kirjeenvaihto jatkui useamman vuoden, kunnes vuoden 2016 tammikuussa hän sai tarjouksen uusilla ehdoilla.

Uusi tarjous alkoi kiinnostaa Pasia ja hän kertoi tarkistuttaneen sen lakimiehellään. Pian haastattelumme jälkeen Pasi ilmaisi Facebook-postauksessaan (9.5.2016) allekirjottaneensa sopimuksen Harringtonin perustaman ”As Seen On TV” kanssa. ”As seen on TV” on yksi amerikan suurimmista TV-shopeista.

Pasi Leskinen ja HelpBOX patentti USA:n markkinoille

Pasi Leskinen valmistautui Amerikkaan lähtöön jo vuonna 2009 laajentaessaan suomalaista patenttiaan USA:n ja Kanadan markkinoille. USA:n patentti myönnettiin Pasille 2013. ”Näitä pahveja ei joka pojalla olekaan! Menin studioon ja otin itsestäni kuvat. Sääli ettei äitini ehtinyt näitä nähdä. ”

Pasi kertoi haastattelussamme ennen sopimuksen allekirjoittamista, että sopimuksen toteutuessa HelpBOXin valmistus Suomessa todennäköisesti loppuu. Sopimuksen sisältöä hän kommentoi vain yleisellä tasolla: ”Niin, sopimus sinällään ei tee ketään rikaaksi vaan se miten sopimus saadaan käytäntöön. On mahdollista, että olen hyvinkin tyytyväinen sopimukseen. Tätä pitää kysyä vuoden tai kahden päästä uudelleen.”

Yrittäjyys on ollut Pasille hyvin intohimoista mutta sivutoimista. Päivätöinään hän tekee viestintätöitä Puolustusvoimissa. Pasin perheessä HelpBOXia kutsutaan ”isin kalliina harrastuksena”, joka alkoi Helena tyttären levittäessä legot lattialle 3-vuotiaana. Nyt Helena täyttää pian 13 vuotta, ja vanhin tytär on jo 15-vuotias. Pasin perheessä ei enää leikitä legoilla ja ”isin kallis harrastus” on nyt 10 vuotiaana siis jatkamassa jännittävää seikkailuaan Amerikkaan.

*****

Haluatko kokeilla HelpBOXia? Voita se omaksi Reppulin kuukausiarvonnassa!

Voita HelpBOX Reppulin arvonnassa! Kilpailuja lapsiperheille joka päivä!
Tykkää Reppulin Facebook-sivusta ja osallistut kuukausiarvontaan. Palkintona nyt Läpinäkyvä Space HelpBox.

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Vastaa