Ruokakori lapsiperheelle viikoksi – arvot, laatu ja hinta puntarissa

Ruokakori lapsiperheelle viikoksi - arvot, laatu ja hinta puntarissa - 155€

Ostettu Tampereen Lielahden Prismasta lokakuussa 2013.

Mitä tuotteita ja miksi valitsen ne ruokakoriini? Mikä tekee yhdestä kymmenestä erilaisesta kevytmaitotölkistä juuri minulle oikean? Räjäytän ruokakorini ja jäsennän sen tavoitteet tälle nettisivulle kehittyäkseni ja nopeuttaakseni jatkossa kauppareissuani!

[Lue myös jatkojuttu – vertailu: Edullista ruokaa lapsiperheelle: Citymarket vs. Prisma ja Lidl tuotteet lapsiperheelle]

Kokoan perusruokakorin perheelleni automarketissa yleensä kerran viikossa lauantaisin. Monen muun lapsiperheellisen suomalaisen tavoin teen nämä ostokseni yleensä jommassa kummassa liikeketjujätissä – S-liikkeen Prismassa tai Keskon Citymarketissa. Ruokakoriin valitsemani tuotteet ovat jossain määrin vakiintuneet, mutta ruokakorin kokoamisessa olisi varmasti varaa kehittyä. Kaikki vinkit otetaankin aina ilolla vastaan!

Tule mukaan etsimään parasta lapselle - rekisteröidy Reppuliin.

Ruokakorin tuotteet valitsen seuraavista lähtökohdista

  • Talouden koko: Pieni perhe, johon kuuluu kaksivuotias lapsi, äiti ja isä. Ei allergioita.
  • Hinta: aika ja raha. Kaupassa käynti vie yllättävän paljon aikaa ja pienissä erissä ostaminen on yleensä isoja eriä kalliimpaa. Monen yksittäisen kauppareissun sijaan aloin lapsen syntymän jälkeen säästää aikaa ja rahaa suunnitelmallisilla viikko-ostoksilla.
  • Laatu ja lapselle kestävä kehitys. Haluan perheellemme – erityisesti lapselle parasta tai ainakin riittävän hyvää nyt ja tulevaisuudessa. Laatu, maku ja terveellisyys. Valinnoissani painottuu lähi- ja luonnonmukainen tuotanto – saatavuuden ja kustannusten mukaan.

Pienen lapsiperheen ruokakori ja hinta Prismassa, lokakuussa 2013

Kävin Prismassa Pirkanmaalla (Tampere Lielahti) ja kokosin tavalliseen tapaan perusruokakorini seuraavaksi viikoksi. Hintaa ruokakorille tuli 133,27 euroa – tämän lisäksi kului 21,56 euroa kului vauvanhoito- ja kodinhoitotarvikkeisiin. Kolmihenkisessä taloudessa tämä viikoksi ostettu ruokakori tarkoittaisi noin 6,35 € ruokakuluja / päivä / henkilö (päivitetty 25.10.2013; tölkkipanttien palautuminen huomioitu).

Ruokakorin kustannuksista rakentui seuraavanlainen ”ruokaympyrä” (ilman kodin- ja lastenhoitotarvikkeita)

Lapsiperheen ruokakorin kustannukset tuoteryhmittäin (Prisma, 2013 lokakuu)

Lapsiperheen ruokakorin kustannukset tuoteryhmittäin (Prisma, 2013 lokakuu)

  • Maitotuotteet ja kananmunat: 44 € (32% kaikista ruokaostoskustannuksista)
  • Kala ja liha: 28 € (21%)
  • Nautinto –kahvi, jäätelö,virvoikkeet 28 € (21%). (pyöristys korjattu 4.11.2013)
  • Kasvikset – tuoreet ja pakasteet:22 € (16%) (huom. tämän syksyn saatu/poimittu hyvä marja-, omena- ja sienisato on osaltaan auttanut pitämään kasvisten&hedelmien kustannukset tässä ruokakorissa alhaisina)
  • Viljatuotteet: 9 € (7%).
  • Lastenruokapurkit: 3 € (2%)

Lisäksi ruokakorikustannuksista erillään ostin 20 € Lasten- ja kodinhoitotarvikkeita. Halutessasi: Katso lista kaikista ostoskoriini valituista tuotteista eriteltynä.

Lähiruoka vai edullinen tuontiruoka?

Ruokakori on painottunut lähituotantoon – ruokatuotteiden alkuperämaa oli 76% Suomi. Pohjoismaista on koriin valittu erikoismaitotuotteita – ”turkkilainen” jogurtti Ruotsista ja Skyr-rahkavalmisteet Tanskasta (brändi Islannista). Tuorekasvisten parsakaali on kasvanut Ruotsissa. Luotan Pohjoismaisessa tuotannossa tuotantostandardien noudattamiseen ja laatuun.

EU-alueelta edulliset pakasteet Espanjasta ja Belgiasta, tuoreita kesäkurpitsoja oli tarjolla vain Espanjasta, edullisin halloumijuusto tuli Kyprokselta kuten pitääkin.

EU:n ulkopuolella tuli ruokakoriin kahvin (Etelä- ja Väli-Amerikka, Afrikka ja Aasia) lisäksi yllättäen – luomu-lastenruokapurkki Hipp (Hipp-lastenruuan pakkausmerkintä: ”tuotettu EU:ssa ja EU:n ulkopuolella”).

Mikäli valinnoissaan painottaisi säästämistä kaupan hyllystä löytyy mm. maitotuotteissa merkittävästi edullisempia puolalaisia ja saksalaisia vaihtoehtoja. Samojen maitotuotteiden kuljettelu pitkiä matkoja maasta toiseen ei varmasti ole nykyään enää mikään ongelma, mutta se tuntuu minusta hieman (suomalaisen)maalaisjärjen vastaiselta.

Kallis, kalliimpi, luomu

Luomutuotteita ruokakoriin valitsin 16% kokonaiskustannuksista. Pyrin ostamaan luomuna erityisesti sellaisia tuotteita, joita 2-vuotias lapseni syö toistuvasti päivittäin – saatavuuden ja hinnoittelun mukaan.

Luomutuotteilla oli S-liikkeen Prismassa – kuten yleisesti Suomessa – merkittävästi muita tuotteita korkeampi hinta ja niiden valitseminen nosti ruokakorin hintaa. Havainnollisena hintavertailuna ruokakoriini valitsemani kuusi luomukananmunaa maksoivat saman verran kuin 1,2 kiloa tehotuotantona tuotettua broilerin lihaa (korjaus kilohintaan: 4.11.2013). Jokin tässä yhtälössä tuntuu kummalliselta.

Luomu lastenpurkkiruokaa ei muuten löydy lainkaan kotimaisena – sitä tarjoaa Prisman hyllyillä ainostaan saksalainen Hipp (jos joku muuten ihmettelee, miksi 2-vuotias lapsi syö edelleen vauvan purkkiruokia – hän vain tykkää syödä niitä joskus välipalana ja ne on erittäin helppo ja nopea tarjoilla).

Mikä on terveellistä?

Terveyskäsitykset eri ruoka-aineksista vaihtelevat ajanmyötä – kahvi on vaarallista ja terveellistä riippuen ajankohdasta, punaisen lihan syömistä olisi hyvä rajoittaa, kalaa tulisi syödä usein mutta ei liian usein samasta pyyntipaikasta , kananmuna on terveellistä tai epäterveellistä, kasviksia ja marjoja tulisi syödä paljon – niissä on terveellisiä flavonoideja.

Suosituksista on runsaudenpula – mutta ilmeistä on, että ruokavalion monipuolisuus on hyvästä. Uskon myös, että luonnonmukaisesti tuotetussa ruoka-aineessa voi olla hieman vähemmän erilaisia kemiallisia lisäainejäämiä kuin tavanomaisesti tuotetussa.

Varmaa on se, että erilaiset uskomukset ruoka-aineiden terveellisyydestä vaikuttavat kulutustottumuksiin – ja lääkärini mainosti Benecolia kolesterolin hallintaan.

Ruoka saa mielellään myös maistua hyvälle!

Ostan kalan ja lihan mieluiten liha/kalatiskiltä – mikäli mahdollista, sillä maussa on mielestäni merkittävä ero muovivakuumiin pakattuihin annospaloihin verraten. Kalatiskin kalat ovat pienelle perheelle usein yhteen ateriaan liian isoja, mutta kauniisti pyytäessään ne saa sopiviin annoskokoihin katkaistuna – toisen palan pakastimeen seuraavaa kalapäivällistä odottamaan.

Millä perusteella sinä valitset ostoksesi?

Arkisten ruokatuotteiden valinta tapahtuu usein kaupan hyllyjen välissä sen enempää asiaa tiedostamatta .

MUTTA jos saisit viis minuuttia aikaa listata keskeiset ruokakorisi tuotevalintoihin vaikuttavat tekijät ja arvot? Mitä ne olisivat? Ja noudatatko niitä ostopäätöksissäsi? Tätä ajatusleikkiä voi halutessaan käyttää ajankuluna kauppakassejaan jääkaappiin purkaessaan.

On hyvä muistaa, että omiin tarpeisiin ja arvoihin sopivia tuotteita kannattaa ostaa! Ostamalla nimittäin vaikuttaa siihen, mitä kaupan hyllystä löytyy huomenna ja tulevaisuudessa.

Jaa vinkkisi muille!

Kukaan ei ole seppä syntyessään – kuulen erittäin mielelläni vinkkejä ja ajatuksia ruokakorini kehittämisestä kommentteina tähän juttuun tai minulle viestinä! Tarkoitukseni on yrittää pian taas uudelleen – kehittää ruokakoriani edelleen. Ensi kerralla ehkä Prisman sijaan Citymarketissa, Lidlissä tai vaikka lähimmässä kauppahallissa.

[Lue myös jatkojuttu – vertailu: Edullista ruokaa lapsiperheelle: Citymarket vs. Prisma ja Lidl tuotteet lapsiperheelle]

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Vastaa