Kevään roskakilpailussa ”suursuosikki” – kaikki osallistujat voittavat

Roskateos suursuosikki osallistuu kevään roskakilpailuun.

Lumen sulaessa harmaasta maasta paljastuu esiin monenlaisia roskia kirjavissa väreissään. Huomasin tämän kävellessäni lapseni kanssa rantaa pitkin luonnonkauniilla metsäpolulla. Viidessä minuutissa loin teoksen kevään iloiseen roskakilpailuun!

[Lue uusin roskakilpailupäivitys: Roskakilpailu etenee: Angry birds, robotit ja ihanat naiset rannalla ]

Mikä ihmeen roskakilpailu?

Kevään roskakilpailu käynnistyi tässä juuri nyt, ja sen säännöt ovat yksinkertaiset:

 1. Luo teos julkiselta paikalta löytämistäsi roskista.
 2. Lähetä meille siitä itse ottamasi kuva (roskakilpailu@reppuli.com). Mainitse viestissäsi myös kuvanottopaikka ja nimesi – voit myös kuvailla teostasi haluamallasi tavalla. Lähettämällä kuvasi annat Reppuli.com:lle oikeuden julkaista ja käyttää sitä roskakilpailussa ja siihen liittyvissä jutuissa.
 3. Heitä/lajittele teoksesi sitten lähimpiin roskalaatikoihin roskiin!

Osallistu! Kevään roskakilpailuun voit osallistua omalla teoksellasi 30. Huhtikuuta 2014 mennessä. Voit myös luonnollisesti osallistua vain poimimalla satunnaisia roskia julkisilta paikoilta – ohimennessäsi omaksi ja muiden iloksi – tai selaamalla ja äänestämällä muiden tekemiä roskakilpailuteoksia. Katso roskakilpailuun osallistuneiden teosten kuvia Facebook-galleriastamme – ja äänestä suosikkejasi ”tykkäämällä”.

Kuvan ottamisen jälkeen roskat pudotetaan ja mahdollisuuksien mukaan lajitellaan lähimpiin roskalaatikoihin. Pantilliset pullot voi palauttaa kauppaan. Roskana hylättyjä käyttötarvikkeita voi halutessaan kierrättää omassa käytössään.

Upeat palkinnot kaikille

Voittaminen saa hyvälle mielelle ja tässä kilpailussa kaikki osallistujat voittavat! Kilpailun voitot on lunastettavissa heti – oma ja lastesi ympäristö on kauniimpi, virkistävämpi ja turvallisempi ilman maassa lojuvia paperi-, muovi-, metalli- ja lasiroskia. Roskien poimiminen palkitsee myös huomenna. Siistiin ympäristöön ei tiputeta roskia yhtä helposti kuin jo ennestään roskaiseen.

Rannalla on mukava leikkiä ilman löytämiesi olutpullojen sirpaleita.

Rannalla on mukava leikkiä ilman löytämiesi olutpullojen sirpaleita.

Pääpalkinto – äänestä suosikkejasi!

Meille lähetetyistä roskakilpailu-kuvista – valitaan voittaja yleisöäänestyksenä! Voittaja saa kunniaa ja pääpalkinnon! Pääpalkinto tulee olemaan voittajalle yllätys – ja vielä tänään sen sisältö on yllätys meille itsellemmekin! Tämän kilpailun vakavuus on kiinni siihen osallistujista tai osanottomuudesta.

Eli korjaa ulkoa pari roskaa talteen ja lähetä roskakilpailu-kuvasi meille (roskakilpailu@reppuli.com), niin laitamme sen esille muiden virkistykseksi! Haaste on pihapiirisi-, Suomen- ja maailmanlaajuinen – juuri niin vakava kuin sinä haluat.

”Suursuosikki” – kilpailun ensimmäinen roskateos

Annoin tälle roskateokselle nimen "Suursuosikki". Nimensä se sai teokseen kuuluvasta käärinpaperista (lähikuva vasemmalla, oikealla koko roskateos).

Annoin tälle roskateokselle nimen "Suursuosikki". Nimensä se sai teokseen kuuluvasta käärinpaperista (lähikuva vasemmalla, oikealla koko roskateos).

”Suursuosikki”-roskateoksen roskat keräsin yhdessä kaksivuotiaan lapseni kanssa – päiväkodista kotiin kävellessämme. Aloimme kerätä roskia, kun niitä tuntui tulevan polulla ja rannalla kokoajan vastaan. Kolme rikkinäistä muovipussia, käärinpapereita (mistäköhän tarvikkeesta tuo SUURSUOSIKKI-käärinpaperi muuten oikein on?), pullonkorkki, vaahtomuovin palanen, tupakka-aski ja olutpullo.

Roskia maassa. Löydätkö kuvista neljä roskaa? Keväällä ennen kasvukauden kunnollista alkua roskat erottuvat harmaasta maastosta.

Löydätkö kuvista neljä roskaa? Keväällä ennen kasvukauden kunnollista alkua roskat erottuvat harmaasta maastosta.

Roskien ohimennen kerääminen oli itseasiassa viihdyttävää, ja siitä tuli hyvä mieli. Se ei vienyt meiltä aikaa viittä minuuttia enempää, vaikka roskia ei ollut aina helppo löytää. Ehjä muovikassi olisi ollut matkassa kätevä – ilman sitä keräsimme löytämämme roskat lastenrattaiden kuljetusalustaan.

Käyttämämme rantapolku Tampereen Pispalan ja Hyhkyn välissä ei ymmärtääkseni kuulu kunnan säännölliseen huoltoalueeseen. Varsinaiset kävely- ja pyöräilypolut alueella olivat siisteinä. Kyseisellä alueella paikalliset yhdistykset (Kurpitsaliike, Pispalan asukasyhdistys, Pispalan saunayhdistys ja Pispalan Moreeni) ovat muuten järjestäneet myöhemmin keväisin – toukokuussa – yhteiset rannan siivoustalkoot, jonne kaikki asukkaat ja vierailijat ovat tervetulleita.

Löytämästämme tyhjästä pullosta saamme pantin kaupassa ja vaahtomuovista leikkaan palan parvekkeen tuolille – mikäli joku ei nyt ota yhteyttä, kerro hukanneensa ja kaivanneensa sitä. Löytämistämme roskista tupakka-aski olisi kuulunut pahvin keräykseen. Kun nostin roskat pois lastenrattaista, en jostain syystä ajatellut asiaa vaan tiputin sen lopulta muiden mukana sekajätteisiin. Seuraavalla kerralla osaa tehdä asioita taas vähän paremmin!

Tutti oksalla. Joku on nostanut tutin lehdettömään puskaan löydettäväksi. Joskus roskalta vaikuttava tavara voi olla jollekin hyvin tärkeä ja ainutlaatuinen. Maasta löydetyt tavarat voi ripustaa johonkin helposti löydettäväksi tai viedä löytötavaratoimistoon.

Joku on nostanut tutin lehdettömään puskaan löydettäväksi. Joskus roskalta vaikuttava tavara voi olla jollekin hyvin tärkeä ja ainutlaatuinen. Maasta löydetyt tavarat voi ripustaa johonkin helposti löydettäväksi tai viedä löytötavaratoimistoon.

[Lue Roskakilpailu etenee: Angry birds, robotit ja ihanat naiset rannalla ]

****

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Kommentit

 1. Tuula Jansson sanoo

  Itse olen kerännyt päivittäin kaikki tielleni tulevat roskat (ja niitä on ollut paljon!) jo seitsemän vuoden ajan. Ohikulkevat ihmiset kääntävät päänsä pois. Luulevat varmaan kylähulluksi. Tilastot roskien yleisyydestä:
  1. savukeaskit
  2. pahvimukit
  3. litistyneet metallitölkit
  4. karamelli -ja suklaakääreet
  5. paperinenäliinat (kurjimpia kerättäviä)
  6. kuitit (varsinkin pankkiautomaattien lähellä)
  7. uutena ilmiönä paperipussit (ostoksena kaupan tuoreleivät)

  Omituisimmat roskat keskellä katua:
  rikottu tuuletin
  tamponit
  käyttämätön influenssarokote
  käyttämättömät lääkereseptit
  koulutodistukset

 2. Tiina sanoo

  Olen harrastanut tuota ulkotila roskaläjä taidetta jo jokusen vuoden, kun on harmittanut niin paljon, koiran ulkoiluttajan ominaisuudessa, kun ihmiset tahtovat vain nähdä keväisin luontoon hajoavat koiran paskat, mutta eivät itsenä luontoon heittämiään roskia ja muita esineitä.

Vastaa