Pyöräilykypärä lapselle – mitä tulee huomioida?

Lasten pyöräilykypärä.

Lapsen pyöräilykypärä voi joskus olla tosi tarpeen! Pyöräilykypärän valinnassa on tärkeintä, että kypärä sopii hyvin lapsen päähän! Kypärän säädöt kannattaa tehdä huolella, jotta kypärä myös pysyy päässä hyvin paikoillaan. Mitä muuta tulisi lapsen pyöräilykypärää hankkiessa huomioida?

Kun valitset pyöräilykypärää lapselle, huomioi seuraavat asiat

  • Lapsen pyöräilykypärän tulee sopia hyvin päähän. Se ei saa heilua tai roikkua takaraivolla, vaan sen tulisi suojata myös otsaa ja asettua päähän hieman kulmakarvojen yläpuolelle
  • Kypärän hihnan kireys on sopiva, kun sormi mahtuu leuan ja hihnan väliin, ja näin se ei heilu päätä liikuttaessa. Kypärän hihnojen yhtymäkohdan paikka on korvan alapuolella, ei korvien päällä.
  • Käytä aina pyöräilyyn suunniteltua kypärää. Jääkiekkokypärä voi tarjota tyhjää parempaa suojaa, mutta sitä ei ole suunniteltu pyörällä kaatumiseen. Pyöräilykypärästä tulee aina löytyä Eurooppalaisen laatustandardin mukainen CE-merkintä. Kaikista Suomessa myytävistä kypäristä sen tulisi löytyä.
  • Lapsen pyöräilykypärä ei saisi tuntua liian painavalta, jotta se ei rasita lapsen niskaa.
  • Pienimmät lasten pyöräilykypärät ovat usein malliltaan pyöreämpi kuin isompien lasten kypärät. Näin lapsi mahtuu hyvin istumaan esimerkiksi pyörän turvaistuimessa tai vetokärryssä vanhemman takana.
  • Jos kypärä saa iskuja, se tulisi vaihtaa uuteen. Iskuja saaneen kypärän iskunvaimennuskyky voi nimittäin olla heikentenyt, vaikka vaurioita ei ulospäin näkyisikään. Tästä syystä pyöräilykypärää ei suositella ostettavan käytettynä.

Käyttömukavuus

Lapsen pyöräilykypärän käyttömukavuuteen vaikuttavat pehmusteet, kiristyspanta ja päätä tuulettavat ilma-aukot. Pienen lapsen pyöräilykypärän kiinnityshihna voi olla suojattu siten, että lapsen iho ei jää vahingossa kiinnitysnipsun väliin.

Kypäriin on saatavilla myös hyttysverkkoja. Valot ja heijastimet kypärässä voivat auttaa muita liikkujia huomaamaan matalalla pyöräilevän lapsen paremmin.

Välikausilla pyöräilykypärän alla pidetään usein pipoa tai kypärämyssyä. Tällöin kypärään voi vaihtaa ohuemmat pehmusteet.

Parasta tietenkin on, jos löytää kypärä, jonka väri ja kuvio on lapselle mieluisa. Tärkeintä on, että kypärää pidettäisiin aina pyöräillessä päässä.

Mistä lasten pyöräilykypärän löytää?

Lasten pyöräilykypäriä myyvät kaikki pyöräilyliikkeet ja supermarketit. Kypärää sovittamalla löytyy parhaiten lapsen päähän sopiva malli ja koko. Pyöräilykypärän voi ostaa myös netistä, lapsen pään ympäryksen mitan perusteella. Pään ympärysmitta mitataan kulmakarvojen tasolta korvien yläpuolelta pään leveimmästä kohtaa ilman hattua tai pipoa. Jos kypärän tilaa netistä, sovittaminen on syytä tehdä hyvin kotona, epäsopivan kypärän voi vaihtaa.

Katso kaikki lasten pyöräilykypärä-vinkit

Lue lisää ja katso Reppulista kaikki lasten pyöräilykypärä vinkit ja oppaat sen valintaan.

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Vastaa