Pirkka-Pekka Petelius uskoo satuihin

Pirkka-Pekka Petelius

Pirkka-Pekka Petelius haluaa lisää satuja. Hän on huolestunut lasten kielellisistä taidoista ja kehottaa vanhempia ottamaan kiireisessä elämässään aikaa lastensa kanssa – lukemaan satuja! Hän pitää sadunkerrontaa kiehtovana sukupolvet ylittävänä perinteenä, joka saa ihmiset yhteen ja voi auttaa lapsia kehittymään kielellisesti.

Pirkka-Pekka Petelius lukee satuja nyt satapäiselle yleisölle Tampereen pääkirjastossa. Pian hän lukee satuja ruudun takana ja jatkaa Lasse Pöystin (1977-1978) tunnetuksi tekemää Pikku Kakkosen Iltasatu-ohjelmaa. Kysyttäessä hän vastaa, että hänellä ei ole varsinaisia esikuvia sadunkerronnassa – mutta toteaa kertoneensa ystävälleen Lasse Pöystille tämän satujen olleen ihania.

Satuja tarvitaan taas!

Petelius kertoo, että sadut ovat ajasta riippumattomia, mutta sadunkerronta on vähentynyt. Hän uskoo, että satuja tarvitaan nyt televisiossa ehkä vielä enemmän kuin aikaisemmin. Hän on huolestunut lasten kielellisestä ilmaisusta.

Pirkka-Pekka Petelius uskoo satuihin

Pirkka-Pekka Peteliuksen tulkitsemat sadut kiinnostavat lapsia ja vanhempia Tampereen kaupungin pääkirjasto Metsossa 13.2.2016.

”Sain vastikään kuulla tutkimuksesta, joka kertoi, että päiväkoti- ja esikouluikäisten lasten puhekyky on taantunut. Syy on ainakin osittain siinä, että lapsille ei enää puhuta kotona yhtä paljon kuin ennen. Se on minusta hyvin huolestuttavaa”, pohtii Petelius. Hän epäilee, että vanhemmilla ei ole nykyisin tarpeeksi aikaa olla ja puhua lastensa kanssa.

Iltasatu-ohjelma uskoo puheeseen ja tarjoaa hyvin erilaista katsottavaa verrattuna tämänpäivän lastenohjelmien visuaaliseen virtaan. ”Jos Iltasatu-ohjelma osaltaan saa lapset vain kuuntelemaan ja katsomaan puhuvia kasvoja, niin silloin ohjelmaa ei ole tehty turhaan”- toteaa Petelius Pikku Kakkosen tulevasta Iltasatu-ohjelmasta.

Uusi virallinen satusetä haluaa lukea lapsille

Pirkka-Pekka Petelius Iltasatu

Petelius saa vastauksen kysymykseensä ”voiko mies siirtää vuoren?”

Petelius kertoo, että aivan päällimmäisin syy yhteistyöhön Pikku Kakkosen kanssa on hänen oma halunsa lukea satuja ja tehdä ohjelmia lapsille – yhdessä heidän kanssaan.

”Minulla on lapsia ja lapsenlapsia. Olen koko ikäni tykännyt lapsista ja ollut lapsenmielinen. Viihdyn lasten kanssa melkein paremmin kuin aikuisten kanssa.”

Vinkki vanhemmille

Petelius toivoo myös rohkaisevansa vanhempia kertomaan satuja. Kysyttäessä hän antaa vielä lasten vanhemmille pettämättömän vinkin satujen kertomiseen:

”Otatte satukirjan, otatte lapsen syliin, istutte ja rupeatte lukemaan. Siinä on se vinkki. ”

[Lue myös: Väinämöinen sankariksi 3-vuotiaalle Aino-tytölle]

Satukriitikon arvio

Petelius tuntuu tietävän, mistä puhuu. Hän sai tänään satapäisen yleisön paikalle, istumaan paikoillaan ja kuuntelemaan kiinnostuneita satuja. Hän tulkitsi tilaisuudessa kolme satua – ”Jänis ja kilpikonna”, ”Keisarin uudet vaatteet” ja Suomessa uutuutena kerrotun kiinalaisen sadun ”Mies joka siirsi vuoria”. Kun Lasse Pöysti tulkitsi satuja televisiossa ulkomuististaan, Petelius luki sadut ainakin nyt osoittelevasti isosta kirjastaan. Yleisönsä kanssa keskustellut Petelius sai tulkinnoillaan hyvän vastaanoton.

Tässä ääninäyte tilaisuudesta – yleisöstä nauhoitettu satukriitikomme parhaaksi valitsema satu ”Mies joka siirsi vuoria”:

Omana asiantuntijanamme toimi neljävuotias Aino tyttö, joka kuunteli jokaista Peteliuksen kertomaa satua kiinnostuneena. Kaksi ensimmäistä satua olivat hänelle tuttuja entuudestaan. Kiinnostavimpana hän piti itselleen uutta ”Mies joka siirsi vuoria”-satua. Samana iltana nukkumaan mennessä ”vuoren miestä” muisteltiin iltasatuna vielä uudelleen.

Pikku Kakkosen Iltasatua voi katsella ja kuunnella TV2:sesta keskiviikkoisin 16.3.2016 alkaen.

*****


Rekisteröidy Reppuliin ja tykkää Reppulin Facebook-sivusta niin saat kuulla aina uusimmasta kiinnostavasta sisällöstä!

Tule mukaan etsimään parasta lapselle - rekisteröidy Reppuliin.

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Vastaa