Toimiiko Pikku Kakkonen elokuvissa?

Pikku Kakkonen elokuvissa

Pelle Hermanni ja Katti Matikainen puhuttelivat lapsia ja aikuisia elokuvissa. Kun Pikku Kakkonen jalkautui televisiosta elokuviin, näimme Röllin, Kössi Kengurun, Nukkumatin ja muut ajattomat sankarit ”tosi isosta televisiosta”.

Minikinon juontajina: Katti Matikainen ja Tuomas Rantakari, Pikku Kakkonen

Minikinon juontajina: Katti Matikainen ja Tuomas Rantakari, Pikku Kakkonen. Tampereen lyhyt-elokuvafestivaalit 2015.

Pikku Kakkosen ohjelmia on näytetty elokuvateatterissa ainakin Tampereen lyhyt-elokuvafestivaaleilla. Nyt lauantai-aamuna ohjelmien lisäksi yleisöä laulatti pääsymaksuttomassa ”Minikino”-näytöksessä Katti Matikainen ja Pikku Kakkosen juontaja Tuomo Rannankari.

Pikku Kakkosen kinon ohjelmana teemana olikin musiikki. Ohjelma oli koottu kokoon Pikku Kakkosen sivuilla tapahtuneen tunnusmusiikkiäänestyksen perusteella. Se sisälsi seuraavat lyhyt elokuvat: Pelle Hermanni, Kössi Kenguru avaruudessa, Rölli Onnellisten jonossa, Heikot jäät ja Nukkumatti. Lisäksi mukana oli Pikku Kakkosen alku- ja lopputunnukset.

Lapsuuteni ohjelmat testissä isossa ruudussa

Sirkuspelle Hermanni

Sirkuspelle Hermanni (Veijo Pasanen) piti otteessaan sekä lapsen että aikuisen. Näytettäväksi oli valittu pellekoulun temppujakso, jossa Hermanni opettaa temppujaan, katselee lapsia ruudun toiselta puolen kaukoputkellaan ja ajaa takaa karttakeppiään. En muistanutkaan, että Hermanni oli näin vuorovaikutuksellinen ruuduntakaisen yleisönsä kanssa. 3-vuotias lapseni jaksoi katsella koko ohjelman seisten, eteenpäin selkänojaan nojaten ja välillä kommentoiden.

Sirkuspelle Hermannin pellekoulu.

Sirkuspelle Hermannin pellekoulu.

Hauska ajatella, että olen katsonut näitä mustavalkoisesta televisiosta kokolailla saman ikäisenä. Nyt aikuisena katsoessa pelle Hermanni tuntui vallattoman hauskalta! Ei Hermanni ihan tuntematon lapsellenikaan ollut, näytetäänhän noita uusintoina. Sirkuspelle Hermannia filmattiin 1978-1988 yhteensä 70-jaksoa. Hermannin näyttelijän, Veijo Pasasen, kuoleman jälkeen tuotettiin vielä lyhyt ohjelmasarja Hermannin Äitiliinistä ja Oppisopimuspellestä.

Rölli

Rölli - onnen kauppiaana.

Rölli – onnen kauppiaana.

Rölli satuttaa jalkansa, miettii maailmaa toisen silmin. Tämä ”hihittelijä” (Allu Tuppurainen) on aina kummallista katsottavaa. Röllihän jopa kerran eräässä tarinassaan juo viskipullon, alkaa käyttäytyä muita kohtaan ikävästi ja pyytelee sitten käytöstään nolona jälkikäteen anteeksi. Kummallisinta Röllissä on, että se tuntuu toimivan tosi hyvin lapsille – niin tänäänkin. Lapsen tavoin hän hetken mielijohteesta tiputtelee tavaroitaan käsistään ja liikkuu sinne tänne kompuroiden.

No, Rölli on kokenut elokuvatähti. Hän on esiintynyt elokuvissa ennenkin – Rölli elokuvia on tehty neljä (Rölli – Hirmuisia kertomuksia, 1991; Rölli ja metsänhenki, 2001; Röllin sydän, 2007 ja Rölli ja kultainen avain 2013). Rölli-tv-sarjaa kuvattiin yhteensä 55 jaksoa kuudessa tuotantokaudessa vuosina 1986-2001.

Kössi Kenguru

Kössi Kenguru

Kössi Kenguru tapaa vihreitä olioita avaruudessa.

Kössi Kenguru seikkaili tänään avaruudessa ja tapasi vihreät oliot. Tämä se oli erikoista menoa, avaruus vain välkkyi silmissä kun avaruuskenguru lensi. 3-vuotiaan lapseni keskittymiskyky ei ollut tätä elokuvaa katsoessa ihan parhaimmillaan. Eräs 4- vuotias tyttö oli äitinsä mukaan hieman pelännyt Kössin avaruusmatkaa. Heikki Prepulan pala-animaatiota tehtiin YLE:ssä 1968-1978 ja myöhemmin vielä 1990-2000-luvulla omana tuotantonaan hieman uudelleen. Muistan itse pala-animaatioista Kössin ja Suursyömärin, silloin ne olivat jänniä. Nyt tuntui, että tästä nostalgisesta aikamatkasta aikuiset nauttivat vielä lapsia enemmän – Kössi Kenguru toimii vanhoille faneilleen!

Jäävaroitus

Jäävaroitus, Camilla Mickwitz 1986

Jäävaroitus, Camilla Mickwitz 1986

Varokaa heikkoja jäitä! Jäävaroitus on Camilla Mickwitzin vuonna 1986 tekemä kolmeminuuttinen animaatio. Tämä oli lapselleni etukäteen tuttu – sitä näytetään Pikku Kakkosessa aina ainakin syksyisin ja keväisin. Lyhyt elokuva piti nytkin lapsen mielenkiinnon otteessaan alusta loppuun. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto on muuten palkinnut animaation vuoden 2013 vesiturvatekona.

Nukkumatti

Nukkumatti

Nukkumatti laskeutuu lähiöön.

Nukkumatti laskeutui Pikku Kakkosen elokuva-aamuun sopivasti ennen päiväunia. Toimii. Edelleen on jännittävää arvailla – millä kulkuvälineellä Nukkumatti tänään tulee, ja mihin televisio oikein on piilotettu. Tämä meidän itä-saksalainen Nukkumatti heitti muuten lentohiekkaa lasten silmille jo 1973 Iltasatu-ohjelmassa. Nukkumatti siirtyi Pikku Kakkoseen, kun Pikku Kakkosen lähetykset alkoivat TV2:sessa 1977. Nyttemmin Nukkumatti on Pikku Kakkosessa vähän harvinaisempi mutta ei poikkeuksellinen vieras.

Pikku Kakkosen elokuva-show – lapsille ja vanhemmille

Pikku Kakkosen vanhat lastenohjelma-klassikot viihdyttävät edelleen lapsia! Tänään ne viihdyttivät lasten lisäksi aikuisia, jotka löytävät lapsuutensa ohjelmista nostalgiaa.

Katti Matikainen Pikku Kakkosen minikinon tähtenä

Katti Matikainen Pikku Kakkosen minikinon tähtenä

Niin, ja nykylasten viihtyvyyden takasi vielä Kattimatikainen ja yleisöä laulattanut Pikku Kakkosen Tuomas-juontaja. Lopuksi näitä nykyajan lastenohjelmatähtiä pääsi kättelemään ja halaamaan. Olisipa ollut hauska joskus itse päästä kättelemään Sirkuspelle Hermannia!

Tule mukaan etsimään parasta lapselle - Reppuli.com.

*****
Lisätietoja:
Pikku Kakkosen klassikkoja voi löytää katseltavaksi YLE:n Elävästä arkistosta.

 

 

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Vastaa