Päivän vinkki: Mistä löytyy perinteinen äitienpäivä-kukka?

Äitienpäiväkukka - valkovuokko ja havainnot siitä SuomessaSuomessa äitienpäivän perinteisiin kuuluu valkovuokko (Anemone nemorosa), jonka kukinta ajoittuu usein juuri sopivasti toukokuun toiselle viikolle. Perinne valkovuokkojen keräämisestä äitienpäivänä on säilynyt myös omassa perheessäni parissa polvessa – ainakin silloin kun äitienpäivänä ehtii lähimetsään, ja valkovuokkoja sieltä sattuisi vielä löytymään!

Lue myös: Äitienpäiväsuunnitelma uusiksi: Äitejä ei nyt kiekolla hellitä!

Apua äitienpäiväkukan etsintään

Äitienpäivä-valkovuokkojen löytämiseen voi hakea varmuutta netistä. Tietoa valkovuokon esiintymisestä löytää Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskumuseon Kasvisatlaksesta. Sen kartta valkovuokon yleisestä levinneisyydestä (vuodesta 1899 lähtien) kertoo yksiselitteisesti, että Etelä-Suomessa valkovuokkoa pitäisi löytyä yleisesti ottaen hyvin!

Tule mukaan etsimään parasta lapselle - Reppuli.com.

Samalla se kertoo myös, että valkovuokko taitaa olla lähinnä Etelä-Suomalainen äitienpäiväperinne. Oulua pohjoisemmasta valkovuokkoja ei ole juuri löytynyt, tai sitten kukkien löytäjät ovat halunneet hemmotella vain omia äitejään valkovuokoilla naapureittensa tietämättä.

Varmistuakseni asiasta kysyin asiaa heti tutultani Kuusamosta – joka kertoi, että siellä ei kuki vielä mikään tähän aikaa vuodesta! Kukkien sijaan hän kertoi muistavansa äitiään tänä vuonna suklaalla, yrttiteellä ja yrttisuolalla. Kuulostaa hienolta! Kasviatlaksen tiedot pitivät siis tältä osin paikkansa.

Vielä ajantasaisempaa tietoa äitienpäivä-valkovuokkohavainnoista löytyy Luonto-Liiton Kevätseurannan tulospalvelusta. Ihmiset ovat lisänneet valkovuokkohavaintojaan tänä vuonna 27.4-7.5 ajalta.

Valkovuokko - havainnot siitä Suomessa 2014 Luonto-Liiton Kevätseurannan tulospalvelussa (10.5.2014).

Valkovuokko – havainnot siitä Suomessa 2014 Luonto-Liiton Kevätseurannan tulospalvelussa (10.5.2014).

Itseäni lähin ensihavainto valkovuokosta löytyi noin 10 kilometrin päästä asunnostamme ja se oli tehty vain 3 päivää sitten! Kävelyretki lähimetsään voisi siis tuottaa tänä vuonna tulosta!

Varmuutta äitienpäivään

Mikäli valkovuokkojen löytäminen hyvistä merkeistä huolimatta ei onnistu – varmuutta äitienpäiväkukan löytämiseen voisi hakea läheisestä kukkakaupasta. Tulppaanit ja ruusut – tai oikeastaan mikä tahansa kukat – sopivat hyvin äitienpäivään. Suomalaiset ostavatkin paljon kukkia äitienpäivänä – Kauppapuutarhaliiton mukaan noin 10% kukkakauppojen myynnistään tapahtuu äitienpäivänä.

Kukan voi tehdä myös itse – paperista! Kokonaan itsetehty lahja palkitsee aina.

Näyttää ”helpolta” ja valkovuokkohan syntyisi helposti valkoisella paperilla.

MUTTA jos sormet ei taivu tähän eikä onnistu hankkimaan kukkaa metsästä tai kaupasta – ei hätää! Suklaa, yrttitee, yrttisuola ja kaikki hieno muistaminen toimii erinomaisesti! Netistä löytämieni äitien kommenttien perusteella: Äideille mieluista äitienpäivässä tuntuisi olevan nimittäin yksinkertaisesti äidin muistaminen – esimerkiksi mahdollisuus nukkua äitienpäivänä hieman normaalia pidempään, perheen yhdessä äidille kokoama aamiainen sänkyyn, lasten tekemät kortit ja yhdessäolo.

Iloista äitienpäivää kaikille!

****

Jälkipäivitys: Kävelylenkin tulokset

Hyvistä ennusmerkeistä huolimatta valkovuokkoja ei tänä äitienpäivänä lähimetsästä löytynyt. Jo hetken aikaa kukkineita sinivuokkoja löytyi paljon. Kukkavyyhdin "valkovuokko" tunnistettiin ketunleiväksi, jotka kukkivat sinivuokkojen tapaan runsaslukuisena.

Hyvistä ennusmerkeistä huolimatta valkovuokkoja ei tänä äitienpäivänä lähimetsästä löytynyt. Jo hetken aikaa kukkineita sinivuokkoja löytyi paljon. Kukkavyyhdin ”valkovuokko” tunnistettiin ketunleiväksi, jotka kukkivat sinivuokkojen tapaan runsaslukuisena.


.

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Vastaa