Paras vauvalehti vanhemmuuteen – Vauvalehti ja Kaksplus vertailussa

Vauvalehti vanhemmuuteen - Kaksplus ja Vauvalehti vertailussa

Kaksplus ja Vauvalehti 2013/10 vertailussa

Haluatko lukea ajankohtaista tietoa lapsen hankinnasta, raskausajasta, odottamisesta, synnytyksestä, vauvoista ja vauvanhoidosta, lasten kanssa leikkimisestä ja kasvatuksesta – pienten lasten vanhemmuudesta?

Vauvalehti ja Kaksplus ovat säännöllisesti ilmestyvät aikakausilehdet vauvojen ja pienten lasten tuleville ja tämänhetkisille vanhemmille. Jokainen tuleva tai tuore isä ja äiti selailee näitä lehtiä jo odotusaikana tai jossain vaiheessa vanhemmuuttaan. Mutta kumpaan lehteen itse kunkin sitten kannattaa sijoittaa aikaansa ja rahaansa? Vertailemme uudelleen näitä kahta keskeisintä pienten lasten vanhemmille suunnattua vauvalehteä.

Tule mukaan etsimään parasta lapselle - rekisteröidy Reppuliin.

Vauvalehti ja Kaksplus 2013/10: mammabloggaaja odotusnumerossa, leikki-ikä-liite

Vauvalehden ja Kaksplussan numeroiden sisältöjen painotukset ovat yllätyksellisiä – verraten aikaisempaan vauvalehti-vertailuumme.

Vauvalehti vanhemmuuteen - Kaksplus ja Vauvalehden 2013/10 sisällön vertailu

Vauvalehti vanhemmuuteen – Kaksplus ja Vauvalehden 2013/10 sisällön vertailu

  • Molemmat lehdet käsittelevät vahvasti vanhemmuutta ja erilaisia lapsiperhe-elämään liittyviä haasteita ja ongelmia – lasten sairastelua ja hoitamista, lapsiperheen taloutta ja säästämistä, vauvan kanssa matkustamista, lapsiperheen arkea ulkomailla ja kotimaassa. Vauvalehdestä löytyy tämän teeman sisältöä nyt jopa enemmän kuin usein laaja-alaisemmaksi perhelehdeksi miellettystä Kaksplussasta.
  • Odotus-, raskaus- ja synnytysartikkeleja on tällä kertaa merkittävästi enemmän Kaksplussassa. Kantensa otsikon mukaisesti se on nyt ”Muhkea odotusnumero” ja sisältää yli 27 sivua odotusta, raskautta ja synnytystä käsitteleviä juttuja. Vauvalehdestä raskauteen ja synnytykseen liittyvää sisältöä löytyy reilu 15 sivua kuten aikaisemmassakin vertailussa.
  • Vauva- ja vauvanhoito-asiaa löytyy taas Vauvalehdestä enemmän kuin Kaksplussasta
  • Kaksplus käsittelee sisällössään enemmän isyyttä – Vauvalehti sen sijaan tarjoaa samassa suhteessa enemmän luettavaa erikseen äitiydestä.
  • Kaksplus-lehti tarjoaa luettavaa taapero- leikki- ja kouluikäisistä, mutta Vauvalehden liitteenä tulee nyt Mannerheimin lastensuojeluliiton Leikki-ikäisen hoito-opas, joka sisältää kattavasti asiaa leikki-ikäisen hoitamisesta (A5-koko, 65 sivua).

Vauvalehtien näkyvimmät ja pisimmät jutut

Jos artikkelien pituudesta voisi päätellä sen, kuinka seikkaperäisesti käsiteltyihin aiheisiin oikein paneudutaan – Kaksplus-lehti pureutuu syvemmälle. Kaksplussan artikkelit ovat keskimäärin pidempiä – neljän sivun mittaisia juttuja oli kahdeksan, Vauvalehdellä näin pitkiä artikkeleita oli määrällisesti puolet tästä.

KaksplusVauvalehti
Mutsi, sinä olet tähti (6 sivua) -Suomen yksi suosituin mammabloggaajaja, hänen odotuksensa ja bloggaamisensa.Vaeltaja perhe saaristossa (5 sivua) - kokemuksia pienen kylän elämästä. Ulkomailla asunut lapsiperhe, suomalainen äiti ja amerikkalainen isä, muuttivat suomalaiseen saaristolaiskylään.
Ratkaisuja vaatepulmiin (6 sivua) - kuvareportaasi kolmen naisen äityisvaatteista, pukeutumisesta.Kädet täynnä (5 sivua) - kolme äitiä kertoo, millaista arki on, kun lapsilla on ikäeroa.
Apua, lapsi vei konkurssiin (5,5 sivua) - vanhemmuus ja perheen talous, kulutustutkijan neuvoja.Tien päällä (5 sivua) - lapsiperhe kolmeviikkoa matkaautolla Euroopassa puolen vuoden ikäisen vauvan kanssa.
Kuin kuka tahansa äiti (5 sivua) - terveydenhoitaja, kätilö ja synnytyslääkäri kertovat omista synnytyksistään.
Perhearkea asuntovaunussa (4,5 sivua) - lapsiperheen ja suomalaisen odottavan äidin elämää Berliinin asuntovaunualueella.
Hui, kuinka hyvää (4,5 sivua) - Halloween juhlien ruokareseptejä.
Kenin, Barbien ja Daisyn kotona (4 sivua) - Barbie-nukkekeräilijä on nimennyt lapsensa ja sisustanut heidän huoneensa keräilynsä mukaisesti.
Tyttö, joka näkee sormillaan (4 sivua) - ekaluokkalainen Ronja menetti näkönsä viisivuotiaana - mitä sokeudesta huolimattaan voi tehdä elämässään.
Leikki-ikäisen hoito-opas (Mannerheimin lastensuojeluliitto)

Leikki-ikäisen hoito-opas (Mannerheimin lastensuojeluliitto, 65 sivua)

Vauvalehdestä löytyy sen sijaan enemmän nopeasti selailtavia lyhyempiä juttuja sekä hieman enemmän erilaisia tuotteita esitteleviä juttuja. Vauvalehti tarjoaa oman sisältönsä lisäksi myös liitteenä leikki-ikäisen hoito-oppaan (Mannerheimin lastensuojeluliitto) – 65 sivun paketti perusohjeita lastenhoitoon, joka saattaa olla suosituksineen arvokas tietopaketti erityisesti tuoreille vanhemmille.

Pienten lasten vanhemmat sisällöntuottajina – mammabloggaaja parrasvaloissa

Sekä Vauvalehdestä että Kaksplussasta löytyy paljon erilaisista lukijakyselyistä. lehtien omien foorumien ja Facebook-sivujen kommenteista koostettuja juttuja – esim. Vauvalehden nettisivun kyselystä juttu ”Vauvalle vakuutus – vai ei”. Vauvalehti tarjosi tämänkaltaista luettavaa nyt Kaksplussaa enemmän.

Molemmilta vauvalehdiltähän löytyy hyvin aktiiviset vauva-foorumit sekä omat nettisivuihinsa linkitetyt bloggaajansa (Vauvalehden keskustelufoorumi, Kaksplussan keskustelu).

Molemmat pyrkivät myös lehtiensä sivuilla aktivoimaan lukijoita sisällön tuottajiksi – ne houkuttelevat lukijoitaan bloggaajikseen ja osallistumaan erilaisiin mielipidemittauksiin, joista koostetaan sitten juttuja seuraaviin numeroihin. Kaksplus nosti tässä numerossaan bloggaajansa ”Mutsis on” näyttävästi lehden kanteen ja kirjoitti hänestä seikkaperäisen jutun. Vauvalehdet ovatkin onnistuneet saamaan lukijansa liikkeelle osallistumaan – ne saavat runsaasti sisältöä lukijoiltaan ja aktiivislta bloggaajiltaan.

Kumman vauvalehden valitsen?

Kaksplus- ja Vauvalehdessä on eroja. Todennäköisesti omiin tarpeisiin paremmin sopiva lehti löytyy niiden sisältöä selailemalla tai seikkaperäisesti vertailemalla. Mikäli molemmat kuitenkin tuntuvat omiin tarpeisiin yhtä laadukkailta – yksi hyvä kriteeri on tietysti hinta – irtonumeroina Kaksplus 3,95€ ja Vauvalehti 5,90€. Kaksplussanumeron ostaessasi saat siis kaupanpäälle kaksi maitotölkkiä.

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Vastaa