Paras pinnasänky ja turvallisuus – vanhempien suositukset

Pinnasänky vanhempien makuuhuoneessa
Pinnasängyn valinnassa ja käytössä vanhemmat suosittelevat kiinnittämään huomion käytännöllisyyteen, turvallisuuteen ja omiin tarpeisiin. Mitkä ovat 9 pinnasängyn valintakriteeriä? Mitä pinnasänkyyn tarvitaan ja miten vauva nukkuu pinnasängyssään turvallisesti? Löysimme kysymyksiin vanhempien omiin käyttökokemuksiin perustuvat vastaukset netin keskusteluista.

Pinnasänky lyhyesti

Pinnasänky on yleisin vauvansänky Suomessa. Se on kehittynyt kehdosta ja alkoi yleistymään 1800-luvulla. Se nousi maasta kehtoa korkeammalle, sillä hengitysilman uskottiin olevan lattiatason yläpuolella vauvalle parempaa. Kehtoa korkeamman sängyn turvallisuutta parannettiin lisäämällä pinnasänkyyn pinnoista tehdyt laidat.

Pinnasängyn korkeat laidat estävät vauvaa tippumasta tai poistumasta omatoimisesti sängystään. Laitojen pinnarakenne mahdollistaa vauvan näkemisen, tyynnyttelyn ja suusta tippuneen tutin asettamisen pinnojen välistä uudelleen suuhun. Perinteisten pinnojen sijaan laidan rakenteena voi toimia myös leveä puusäleikkö. Pinnasänkyjä on rakennuttu ajanhengen mukaisesti puusta tai metallista. Myös Helsingin Teräshuonekalutehdas (Heteka) valmisti aikanaan metallista pinnasänkyä.

Ne laidat pelastaa paljon. Ei tartte kuunnella tai olla varpaisillaan mitä oven takana tapahtuu. Ja jos vauva on levoton, oma rauha auttaa nukkumaan.
– erään vanhemman kommentti pinnasängyn tarpeellisuudesta netin foorumeilla.

Milloin vauva pinnasänkyyn?

Monet kertovat nukuttaneensa vauvojaan alusta lähtien ongelmitta pinnasängyissä, mutta jotkut pitävät pinnasänkyä vastasyntyneelle vielä liian isona. Vanhemmat ovatkin muokanneet pinnasängystä vastasyntyneelle ”pesämäisempiä” erilaisilla pehmusteilla (tulisi kuitenkin huomioida, että ei epähuomiossa lisää sänkyyn sellaisia pehmusteita, joista voi aiheuta vauvalle vaaraa). Ensimmäisten viikkojen ensisänkynä toimiva äitiyspakkaus laatikko (”äp-laatikko”) on asetettu myös usein pinnasänkyyn – tunnelmaltaan tiiviimmäksi ”sisäsängyksi”. Näin äitiyspakkauksen laatikko on tukevasti paikallaan, ja vauva pinnasänkyjen pinnojen välistä vanhempiensa käsien ulottuvilla.

Jotkut vanhemmat ovat hyödyntäneet pinnasänkyä myös alustapitäen perhepedin jatkeena – ”sivuvaununa”, mikäli pinnasängyn laita on laskettavissa alas tai kokonaan siirrettävissä pois. Nän vanhemmat voivat olla kokoajan vauvan vieressä, mutta samalla vauvalla on oma suojattu tilansa. Perhepeti on usein paikka, jossa imetetään vauvaa, ja näin vauvan siirtäminen siitä pinnasänkyyn on hyvin joustavaa.

Milloin pinnasängyn pohjaa lasketaan?

Useimmissa pinnasängyissä on mahdollista säätää pohjan korkeutta – ainakin kolmeen eri asentoon. Vastasyntyneen lähinnä paikallaan makaavan vauvan pinnasängyn pohja pidetään yleensä yläasenossa. Näin vauvaa pinnasängystä nostaessa ei tarvitse kumarrella ylimäärisiä, vaan hänet on vaivatonta saada sängystä syliin. Pohjaa lasketaan vauvan kasvaessa aina alemmaksi, jotta tämä ei tippuisi laitojen yli – oppiessaan ryömimään, istumaan ja sitten seisomaan.

Tule mukaan etsimään parasta lapselle - Reppuli.com.

Milloin vauva on liian iso pinnasänkyyn?

Vanhemmat kertovat, että vauva siirretään pinnasängystä lastensänkyyn usein silloin, kun hän alkaa kiipeilemään pinnasängyn laidoissa. Lapsi siis tekee päätöksen vanhempiensa puolesta, viimeistään siinä vaiheessa, kun onnistuu tippumaan pinnasängystä lattialle laitojen yli kiipeillessään!

Pinnasängyssä seisova vauva.

Seisomaan oppinut vauva pinnasängyssä, jonka pohja on asetettu alimmaiseen asentoon.

Nettikeskusteluissa pinnasängystä lastensänkyyn siirtyvän lapsen keskimääräinen ikä tuntuu olevan Suomessa noin 1,5 – 3 vuotta. Lapsen aktiivisuuden lisäksi pinnasängyn ominaisuudet vaikuttavat ajankohtaan – isokokoisessa pinnasängyssä tunnutaan viihtyvän pidempään. Jos pinnasängystä saa toisen laidan kokonaan, lapsi voi päästä kulkemaan sinne itsekseen. Tällöin pinnasänkyä on voitu hyvin käyttää lastensänkynä vielä leikki-ikäisenä ja jopa kouluikäisenä (esim.Brio Sleep tai Stokke Sleepi).

Miten valita pinnasänky?

Netissä vanhemmat suosittelivat pinnasängyn valinnan yleisiksi kriteereiksi – käytännöllisyyttä, turvallisuutta ja erityisesti oman perheen tarpeisiin sopivuutta. Perheen nukkumisjärjestelyt, asuntojen tilaratkaisut, vanhemmat ja vauvat ovat erilaisia. Jollekin iso painava paikallaan pysyvä pinnasänky on erinomainen ratkaisua, mutta jollekin toiselle on tärkeää sängyn vaivaton liikuteltavuus asunnossa.

9 PINNASÄNGYN VALINTAKRITEERIÄ

Pinnasängyn valinnan kriteeriKuvaus
1. Pinnasängyn koko Netin keskusteluissa koko oli joillekin hyvin lähtökohtainen valintakriteeri. Pinnasänky sijoitetaan usein parisängyn viereen vanhempien makuuhuoneeseen ja huonekoosta riippuen – tilaa ei ole aina liikaa. Sängyn olisi luonnollisesti mahduttava paikoilleen siten, että sen luokse pääsisi vaivattomasti kulkemaan. Pinnasänkyjen peruskokoja Suomessa 110x55 cm, 120x60x cm ja 140x70 cm - mutta myös tästä poikkeavia pinnasänkykokoja on löydettävissä. Eräs äiti etsi netin keskusteluissa erityisen isoa pinnasänkyä kaksosvauvoilleen.
2. Pohjan korkeuden säätömahdollisuus. Suurin osa vanhemmista kertoi pitävänsä pohjan korkeuden säätömahdollisuutta hyvin tärkeänä. Suurimmassa osassa pinnasänkyjä on mahdollista säätää pohjan korkeus vähintään kolmeen eri asentoon.
Sängyn pohjaa säädetään siten, että vastasyntyneen vauvan pinnasängyn pohja on yläasenossa, jolloin vauva on helppo nostaa sängystä syliin. Pohjaa säädetään vauvan kasvaessa aina alemmaksi, jotta tämä ei tippuisi laitojen yli - oppiessaan ryömimään, istumaan ja sitten seisomaan. Netin keskusteluissa muutamat vanhemmat kuitenkin muistuttivat, että pohjan säätömahdollisuus ei ole välttämättömyys – ilmankin pärjää ainakin jos vain vanhempien selät ovat kunnossa. Toisaalta muutamat vanhemmat olivat itse porakoneella lisänneet pinnasänkyynsä lisää korkeussäätöjä.
3. Turvallisuus Turvallisuus on keskeinen pinnasängyn valinnan kriteeri, joka ei kuitenkaan juuri tuo eroja uutena myytävien pinnasänkyjen välille. Netin keskusteluissa vanhemmat kokivat pinnasängyn usein vauvalleen turvallisimmaksi tavaksi nukkua. Myynnissä olevien uusien pinnasänkyjen turvallisuutta ei juuri kyseenalaistettu. Vanhemmat tuntuivat yleisesti ottaen seuraavan yleisiä pinnasänkyyn liittyviä turvallisuussuosituksia.
4. Pinnasängyn pohjan rakenne. Sen tulisi mieluiten olla suositusten mukaan hengittävä – esimerkiksi sälepohja on parempi kuin umpinainen vaneripohja.
5. Pinnasängyn yhden laidan alaslaskettavuus tai kokonaan poistettavuus Tämä oli netin keskusteluissa toiseksi toivotuin ominaisuus. Poistamalla tai laskemalla yhden laidan alas pinnasängyn voi kätevästi liittää vanhempien sängyn ”sivuvaunuksi” – eräänlaiseksi jatketuksi perhepediksi. Näin voi yhdistyä perhepedin tarjoama läheisyys ja pinnasängyn tarjoama oma erillinen nukkumistila.
Joissain tapauksissa laidan poistaminen mahdollistaa pinnasängyn käytön myöhemmin myös lastensänkynä, josta taaperoksi ja leikki-ikäiseksi kasvanut lapsi pääsee omatoimisesti jalkeille.
6. Pyörät pinnasängyn jaloissa Pyörät tekevät sängyn siirtelyn huoneesta toiseen vaivattomaksi, mikäli asunnon lattia on esteetön. Joillekin vanhemmille tämä oli netin keskusteluissa kätevää.
7. Pohjan kaltevuuden säätöTämä tarkoittaa mahdollisuutta nostaa sängyn pääpuolta korkeammalle. Ajatuksena on, että flunssan tai korvatulehduksen sattuessa vauva voisi nukkua paremmin, jos hänen päänsä asetetaan hieman korkeammalla. Tätä ominaisuutta jotkut vanhemmat pitivät hyvänä, mutta ei välttämättönä.
8. MuutaJotkut vanhemmat suosittelivat pinnasänkyjen jalkoihin erikseen liitettäviä ”kumitassuja”.Kumitassujen päällä seisovaa pinnasänkyä voi keinuttaa, ja lasta voi siis rauhoittaa hieman samaan tapaan keinuttamalla kuin kehdossa.

Joistain pinnasängyistä saa laidan alaslaskemisen sijaan otettua osan pinnoista irti. Muutamat vanhemmat olivat kuitenkin huomanneet, että myös lapset itse olivat kyenneet itse pyörittelemään irroitettavia pinnoja irti – eivätkä suositelleet ratkaisua.
9. HintaOmaan budjettiin sopiva hinta.

Pinnasänky-varusteet

Pinnasänkyyn kuten tavalliseenkin sänkyyn tarvitaan patja ja petivaatteet – sen lisäksi on tarjolla erilaisia vauvanhoitoon liittyviä lisävarusteita.

Pinnasänky - suosittu ensisänky. Pinnasänkyyn voidaan yrittää luoda vastasyntyneelle vauvalla pesämäisyyttä esimerkiksi peitolla.

Vastasyntynyt nukkuva vauva ja pinnasänky perustarvikkeineen.

AINA TARVITTAVAT PERUSVARUSTEET

 • Patjan tulee olla kooltaan täsmälleen pinnasängyn omien ohjeiden / pohjan kokoinen, liian pieni tai suuri patja voi aiheuttaa vaaratilanteita vauvan liikkuessa. Patja kehotetaan usein ostamaan uutena, käytetyt patjat ovat voineet ajansaatossa käytössä tai varastoinnissa kostua, muuttaa muotoaan ja mahdollisesti homehtua. Patjan materiaali on tyypillisesti vaahtomuovia, jonka tiheys (esim. E-25, laatuluokka 25 kg/m3) on sopiva lapsen painolle. Pinnasänkyihin on tarjolla myös joustinpatjoja ja vanupatjoja. Patja sisältää yleensä pestävän patjan päällisen, joka voi olla toiselta puoleta kosteutta pitävä.
 • Aluslakana, joka sopii patjaan (tai petauspatjaan). Äitiyspakkaus sisältää yhden normaaliin pinnasänkyyn sopivan aluslakanan (90×150 cm), mutta varalla olisi varmasti hyvä olla ainakin toinen lakana.
 • Peitto. Äitiyspakkauksesta sisältää pinnasänkyyn sopivan peiton (80×120 cm).
 • Peitteeseen sopiva pussilakana- Äitiyspakkaus sisältää yhden vauvan peittoon sopivan pussilakanan (85×130 cm) , mutta varalla olisi varmasti hyvä olla ainakin toinen pussilakana.

PINNASÄNGYN LISÄVARUSTEET

 • Pinnasängyn reunapehmusteet – useat vanhemmat hankkivat pinnasänkyyn reunapehmusteet, joka kiinnitetään tiukasti kiinni sängyn pinnoihin. Reunapehmuisteilla kiereskelevän vauvan pää osuu pinnoihin hieman pehmeämmin. Ilman reunapehmusteitakin on pärjätty hyvin – ja jotkut vanhemmat totesivat sängyn olevan näin samalla turvallisempi (ks. myös turvaoppaan suositukset).
 • Konepestävä petauspatja, joka on kooltaan pinnasänkyyn oikea. Se helpottaa sänkyvaatteiden pesemistä vahingon sattuessa.
 • Suoja-alusta suojaa patjan kastumiselta vaipan pettäessä. Paras hikoilematon paikka suoja-alustalle olisi petauspatjan ja patjan välissä.
 • Tyyny – suositus on, että alle 1 vuotiaan sänkyyn ei asetettaisi tyynyä tai muitakaan ylimääräisiä pehmoesineitä. Netissä jotkut vanhemmat kertovat kuitenkin vauvansa alkaneen käyttää ”lättänää” vauvatyynyä jo ennen 1-vuotissynttäreitä. Sen on koettu auttavan esimerkiksi flunssaisen vauvan nukkumista.
 • Pinnasängyn lelut, soittorasiat ja katosverhot. Pinnasänkyyn on tarjolla erilaisia sen reunoihin kiinnitettäviä leluja, soittorasioita sekä katosverhoja.
 • Kapalokangas tai unipussi – peiton sijaan voidaan käyttää kapaloa tai unipussia. Perinteisen kädet ja jalat sisäänsä sulkevan kapalon on todettu voivan rauhoittaa levottomasti nukkuvia vastasyntyneitä vauvoja. Kapalokankaaksi sopii periaatteessa mikä tahansa kangas – esim. ohut villainen peitto. Unipussia suositellaan usein vasta kolmea kuukautta ja sitä vanhemmille vauvoille. Unipussin yläosana toimii pitkä- tai lyhythihainen ”paita” ja alaosana jalat peittävä pussi. Unipussia käyttäessä on hyvä varmistaa, että vauva ei lämpene liikaa. Kuumeista vauvaa ei tulisi lainkaan kapaloida tai pukea unipussiin.
 • Itkuhälytin ei suoranaisesti liity ainoastaan pinnasänkyyn, vaan yleisesti vauvan nukkumiseen. Se tarjoaa vanhemmille mahdollisuuden liikkua halutessaan normaalia vauvan itkun kuuloetäisyyttä kauemmaksi pinnasängyssä nukkuvasta vauvasta.

Turvallinen pinnasänky ja turvalliset käytännöt

Turvallinen pinnasänky on rakenteeltaan tukeva, suunniteltu ja käytetty siten, että vauva ei pääse helposti kiipeämään ja tippumaan siitä, eikä hänen päänsä tai raajansa saa vahingossa takertua sen rakenteisiin. Vauvan käyttämät tekstiilit eivät saisi myöskään sisältää allergoivia tai myrkyllisiä aineita. Allergia- ja Oeko-Tex® Standard 100-tunnuksista ei ole lapsille tarkoitetuissa tekstiileissä ainakaan haittaa.

Euroopan lastenturvallisuuden liitto on listannut lastentarvikkeiden turvaoppaassaan ohjeita turvallisesta pinnasängyn käytöstä:

 • Pidä pinnasänky kaukana kaikista tavaroista, joihin voisi liittyä kuristumisvaara – kuten ikkunan verhoista ja niiden vetonaruista, itkuhälyttimen sähköjohdoista ja ylipäänsä kaikista naruista, nauhoista, silmukoista ja sähköjohdoista.
 • Poista pinnasängystä kaikki tavarat, joihin voisi liittyä tukehtumisvaara – ylimääräiset pehmusteet, pehmoeläimet, tyynyt, lampaan nahkataljat ja myös pinnasängyn reunapehmusteet. Reunapehmusteet voivat myös tehdä pinnasängystä kiipeämisen vauvalle helpommaksi ja niitä ei tulisi oppaan suositusten mukaan käyttää.
 • Käytä ainoastaan pinnasänkyyn suunniteltuja ja sopivan kokoisia patjoja - patjan ja sängyn laidan väli ei saisi olla kahta sormenleveyttä leveämpi.
 • Lukitse pinnasängyn laidat yläasentoon, kun lapsi on sängyssä.
 • Pinnasängyn pohjan säätäminen ja pinnasängystä pois siirtyminen: Kun vauva oppii istumaan itsekseen, pinnasängyn pohjaa tulisi laskea alemmaksi. Kun hän oppii seisomaan, tulisi varmistaa, että pohja on laskettu alimmaiseen asentoonsa. Ja jos häne oppii kiipeämään pinnasängyn laidoissa tai on kasvanut 90 cm pitkäksi hänet tulisi siirtää pinnasängystä lastensänkyyn.
 • Tarkista pinnasängyn tukevuus ja mekaaninen toiminnallisuus aika-ajoin – korjaa ja lisää mahdollisesti puuttuvat osat. Mikäli pinnasänkyä tarvii maalata, käytä pinnasängyn maalaamiseen sopivaa maalia (ei esim. saa sisältää lyijyä).

Lastentarvike-turvaopas ohjeistaa kuluttajia myös pinnasänkyjen hankinnassa ja kehoittaa mm. valitsemaan:

 • Pinnasängyn, joka täyttää EU:n vauvan pinnasängyille ja matkasängyille asettamat turvallisuusstandardit (EN 716-1:2008+A1:2013 Lasten pinnasänkyjen ja matkasänkyjen turvallisuusvaatimukset ja  ja EN 716-2:2008+A1:2013 Lasten pinnasänkyjen ja matkasänkyjen testimenetelmät). Standardit tähtäävät erityisesti vauvojen onnettomuusriskien minimoimiseen, ja sänkyä ostaessa olisi hyvä varmistaa, että se täyttää uusimmat EN 716 -standardit.
 • Käytettyjen pinnasänkyjen osalta opas suosittaa, että yli 10 vuotta vanhoja käytettyjä, rikkinäisiä tai muunneltuja pinnasänkyjä ei ostettaisi. Se kehottaa myös olemaan hankimatta käytettynä pinnasänkyjä, joissa on laidan alaslaskumekanismeja, sillä ne voivat olla oppaan mukaan toiminnaltaan epäluotettavia.
 • Lisäksi käytetyistä pinnasängyistä kehotetaan tarkistamaan seuraavia turvallisuutta koskevia mittoja: Pinnasängyn tulisi olla minimissään 60 cm syvä sen pohjasta sängyn laidan yläosaan – ja 50 cm patjan yläpinnasta sängyn laidan yläosaan. Pinnasängyn rakenteen tulisi olla sellainen, että sieltä kiipeäminen on vaikeaa. Pinnojen tulisi olla pystysuorassa ja niiden väli maksimissaan 6 cm.
 • Pinnasängyn patjan tulisi olla pehmeä, jämäkkä ja sopia pinnasänkyyn – patjan ja sängyn laidan väli ei saisi olla kahta sormenleveyttä leveämpi – muuten vauvan pää on vaarassa takertua tähän välikköön. Patja ja käytetyt tekstiilit tulisi olla aina vauvansänkyyn suunniteltuja – eikä  esim. erityisen helposti syttyvää materiaalia.

[Lue myös: Paras lastensänky – lastensängyt ja vanhempien suositukset, Kerrossänky – suositukset lasten vanhemmilta ja Lapsen mukana kehittyvä lastenhuone]

****

Lähteitä:
Lukuisat pienten lasten vanhempien kirjoitukset pinnasängyistä Kaksplus-, Vauvalehden-, Suomi24 ja Plaza.fi:n foorumeilla. Mm. seuraavat kirjoitusketjut:

”Tarvitaanko pinnasänkyä?” – http://keskustelu.plaza.fi/ellit/perhe/vauvan-hoito/1795501/tarvitaanko-pinnasankya/ – Plaza.fi, 2009
”pinnasänky sivuvaunuksi?” http://kaksplus.fi/keskustelu/perhe-ja-koti/lastentarvikkeet/510071-pinnasanky-sivuvaunuksi/ – Kaksplus-foorumi, 2006
”Pinnasänky” – http://kaksplus.fi/keskustelu/lapsen-saaminen/odotusaika/823395-pinnasanky/ – Kaksplus-foorumi, 2007
”Mikä patja vauvalle” – http://kaksplus.fi/keskustelu/lapsen-saaminen/odotusaika/915215-mika-patja-vauvalle/ – Kaksplus-foorumi, 2007
”Pinnasänky” – http://kaksplus.fi/keskustelu/lapsen-saaminen/odotusaika/779513-pinnasanky/ – Kaksplus-foorumi, 2007
”RAUTAINEN LASTENSÄNKY/ PINNASÄNKY” – http://www.vauva.fi/keskustelu/902788/ketju/rautainen_lastensanky_pinnasanky – Vauvalehti-foorumi, 2008
”Millainen on hyvä pinnasänky?” – http://kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/1501770-millainen-hyva-pinnasanky/ – Kaksplus-foorumi, 2009
”Kirsikan värinen pinnasänky!!?” – http://kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/1650200-kirsikan-varinen-pinnasanky/ – Kaksplus-foorumi, 2010
”Itsetehty pinnasänky” – http://kaksplus.fi/keskustelu/tunteet-ja-ihmissuhteet/isat/385840-itsetehty-pinnasanky/ – Kaksplus-foorumi, 2010
”Paljonko maksaisit? *pinnasänky + tykötarpeet*” – http://kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/1967285-paljonko-maksaisit-pinnasanky-tykotarpeet/ – Kaksplus-foorumi, 2011
”Kumpi pinnasänky tulevalle tyttövauvalle? Vaaleanpunainen vai vihreä? ” – http://kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/1917153-kumpi-pinnasanky-tulevalle-tyttovauvalle-vaaleanpunainen-vai-vihrea-kuva/ – Kaksplus-foorumi, 2011
”Miten paljon maksaa uutena unipuun pikkupuu pinnasänky?” – http://kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/2018513-miten-paljon-maksaa-uutena-unipuun-pikkupuu-pinnasanky/ – Kaksplus-foorumi, 2011
”Kylläpä sellaisen pienen pieni pinnasänky onkin kiven alla!!!” – http://kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/2068375-kyllapa-sellaisen-pienen-pieni-pinnasanky-onkin-kiven-alla/ – Kaksplus-foorumi, 2011
”Millainen pinnasänky?” – http://kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/1529652-millainen-pinnasanky/ – Kaksplus-foorumi, 2011
”pinnasänky ei mahdu makkariin- vaihtoehtoja?” – http://kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/2149784-pinnasanky-ei-mahdu-makkariin-vaihtoehtoja/ – Kaksplus-foorumi, 2012
”kantoliinasta kehto/riippumatto pinnasänkyyn…..osaako kukaan tehdä???” – http://www.vauva.fi/keskustelu/427053/ketju/kantoliinasta_kehtoriippumatto_pinnasankyynosaako_ – Vauvalehti-foorumi, 2006
”Kannattaako ostaa Stokke vauvansänky ja siihen Minikit pikkusänky?” – http://www.vauva.fi/keskustelu/274113/ketju/kannattaako_ostaa_stokke_vauvansanky_ja_siihen_min – Vauvalehti-foorumi, 2006
”Miten olet toteuttanut sivuvaunun sänkyyn kiinni?!” – http://www.vauva.fi/keskustelu/686976/ketju/miten_olet_toteuttanut_sivuvaunun_sankyyn_kiinni – Vauvalehti-foorumi, 2007
”Vastasyntynyt pinnasänkyyn?” – http://www.vauva.fi/keskustelu/347583/ketju/vastasyntynyt_pinnasankyyn – Vauvalehti-foorumi, 2006
”Missä järjestyksessä pois seuraavat: tutti, tuttipullo (päiväuni- ja yömaito), pinnasänky, vaipat, syöttäminen?” – http://www.vauva.fi/keskustelu/141262/ketju/missa_jarjestyksessa_pois_seuraavat_tutti_tuttipul – Vauvalehti-foorumi, 2005
”pinnasänky vai matkasänky??” – http://www.vauva.fi/keskustelu/959155/ketju/pinnasanky_vai_matkasanky – Vauvalehti-foorumi, 2009
”milloin kannattaa ostaa rattaat, pinnasänky yms.? ov” – http://www.vauva.fi/keskustelu/1084102/ketju/milloin_kannattaa_ostaa_rattaat_pinnasanky_yms_ov – Vauvalehti-foorumi, 2008
”Vastasyntynyt pinnasänkyyn?” – http://www.vauva.fi/keskustelu/347583/ketju/vastasyntynyt_pinnasankyyn – Vauvalehti-foorumi, 2006
”Ikean Gulliver-pinnasänky. Saako toisen laidan pois, vaikka pohja olisi ylemmässä asennossa?” – http://www.vauva.fi/keskustelu/1513061/ketju/ikean_gulliverpinnasanky_saako_toisen_laidan_pois_ – Vauvalehti-foorumi, 2011
”Kenellääkään muulla Ikean Minnen-sänkyä joka vaarallinen?!” – http://www.vauva.fi/keskustelu/243528/ketju/kenellaakaan_muulla_ikean_minnensankya_joka_vaaral – Vauvalehti-foorumi, 2006
”pinnasänky josta saa laidan pois? onko” – http://www.vauva.fi/keskustelu/451600/ketju/pinnasanky_josta_saa_laidan_pois_onko – Vauvalehti-foorumi, 2008
”IKEAN PINNASÄNKY TAPPOI ALLE KAKSI VUOTIAAN TYTÖN!!” – http://www.vauva.fi/keskustelu/243231/ketju/ikean_pinnasanky_tappoi_alle_kaksi_vuotiaan_tyton – Vauvalehti-foorumi, 2006
”Pinnasänky sivuvaununa – turvallisuus?” – http://www.vauva.fi/keskustelu/1176700/ketju/pinnasanky_sivuvaununa__turvallisuus – Vauvalehti-foorumi, 2010
”Paras pinnasänky? Kokemuksia?” – http://www.vauva.fi/keskustelu/1544350/ketju/paras_pinnasanky_kokemuksia – Vauvalehti-foorumi, 2012
”Parvisänky jossa alempi sänky pinnasänky?” – http://www.vauva.fi/keskustelu/3818453/ketju/parvisanky_jossa_alempi_sanky_pinnasanky – Vauvalehti-foorumi, 2013
”Vaavi ensisänky vuokrauksesta kokemusta” – http://keskustelu.plaza.fi/ellit/perhe/vauvan-hoito/1723144/vaavi-ensisanky-vuokrauksesta-kokemusta/ – Plaza.fi, 2008
”Mistä vauvalle pinnasänky, jossa alas laskettava laita?” – http://www.vauva.fi/keskustelu/959285/ketju/mista_vauvalle_pinnasanky_jossa_alas_laskettava_la – Vauvalehti-foorumi, 2009
”Mistä korkealaitainen pinnasänky taaperolle?” – http://www.vauva.fi/keskustelu/335012/ketju/mista_korkealaitainen_pinnasanky_taaperolle – Vauvalehti-foorumi, 2006
”1,5v käytössä ollut pinnasänky hajoaa käsiin,kannattaako reklamoida?” – http://www.vauva.fi/keskustelu/223248/ketju/15v_kaytossa_ollut_pinnasanky_hajoaa_kasiinkannatt – Vauvalehti-foorumi, 2006
”pieni pinnasänky” – http://www.vauva.fi/keskustelu/109938/ketju/pieni_pinnasanky – Vauvalehti-foorumi, 2009
”mistä löytyisi normaalia isompi pinnasänky” – http://www.vauva.fi/keskustelu/594969/ketju/mista_loytyisi_normaalia_isompi_pinnasanky – Vauvalehti-foorumi, 2007
”Millainen pinnasänky kannattaa hankkia?” – http://www.vauva.fi/keskustelu/358161/ketju/millainen_pinnasanky_kannattaa_hankkia – Vauvalehti-foorumi, 2006
”Pinnasänky pyörillä” – http://www.vauva.fi/keskustelu/1386197/ketju/pinnasanky_pyorilla – Vauvalehti-foorumi, 2011
”hyvä pinnasänky?” – http://www.vauva.fi/keskustelu/677452/ketju/hyva_pinnasanky – Vauvalehti-foorumi, 2007
”Pinnasänky & laskettava laita?” – http://www.vauva.fi/keskustelu/3894555/ketju/pinnasanky_laskettava_laita – Vauvalehti-foorumi, 2013
”kannattaako pinnasänky ostaa alaslaskettavalla laidalla?” – http://www.vauva.fi/keskustelu/8677/ketju/kannattaako_pinnasanky_ostaa_alaslaskettavalla_lai – Vauvalehti-foorumi, 2008
”pinnasänky” – http://www.liberovaipat.fi/Vanhempien-jutut/Foorumi/Huone/Aihe/?topicId=77396 – Libero-foorumi, 2012
”Parhaat vaunut? Paras pinnasänky? Auttakaa ekaa kertaa etsivää.” – http://www.vauva.fi/keskustelu/3831771/ketju/parhaat_vaunut_paras_pinnasanky_auttakaa_ekaa_kertaa_etsivaa – Vauvalehti-foorumi, 2013
”Vauvan ensisänky?” – http://keskustelu.suomi24.fi/node/2613859 – Suomi24, 2006
”Onko välttämätöntä vastasyntyneellä olla ensisänky vai kelpaako pinnasänky heti laitokselta tullessa?” – http://kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/1787525-onko-valttamatonta-vastasyntyneella-olla-ensisanky-vai-kelpaako-pinnasanky-heti-laitokselta-tullessa/ – Kaksplus-foorumi, 2010

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Vastaa