Paras lastensänky – lastensängyt ja vanhempien suositukset

Lastensänky

Mitä suosittelevat pienten lasten vanhemmat lastensängyksi netin forumeissa? Paras lastensänky suomalaisten vanhempien käyttökokemuksia kuuntelemalla!

2-vuotias taapero-tyttömme alkoi kiipeämään ylös pinnasängystä jo puolivuotta sitten, siitä lähtien hän on nukkunut enemmän tai vähemmän yhteisessä parivuodesängyssämme. Nyt on aika etsiä lisää nukkumistilaa kaikille, ja löytää tytölle sopiva lastensänky lastenhuoneeseen. Lastentarvikekauppojen, huonekalukauppojen ja netin tuote-esittelyjen sijaan aloitan sängyn etsinnän kyselemällä ensimmäiseksi kokemuksia lähipiiristäni – sitten haen parasta lastensänkyä käymällä systemaattisesti läpi julkisia lastensänkynettikeskusteluja.

[Lue myös: Kerrossänky – suositukset lasten vanhemmilta, Lapsen mukana kehittyvä lastenhuone ja Pinnasänky ja turvallisuus – vanhempien suositukset]

Lähipiirin opetuksia: Harkitse, minkä päälle lastensängyt rakennat!

Appiukkoni osti ensimmäiselle lapselleen sängyn IKEA:sta reilu parikymmentä vuotta sitten. Myyjä myi hänelle sängyn kerrossängyn puolikkaana, johon hän saisi kätevästi myöhemmin ostettua toisen palasen. Viitisen vuotta myöhemmin hän palasi IKEA:an ostamaan kerrossänkyyn toista puolikasta. Kyseistä mallia ei myyty enää lainkaan. Appiukkoni koki tulleensa huijatuksi, eikä häntä ole enää sen jälkeen nähty IKEA:ssa.

IKEA ei enää tarjoakaan yksittäisiä paloja kerrossängyistä, vaan myy niitä jatkuvasti vaihtuvassa mallistossaan vain kokonaisuuksina. Ajatus lastensängystä, josta voisin myöhemmin rakentaa kerrossängyn – tuntuu myös minusta hyvältä tavoitteelta, mutta IKEA ei selvästikään ole tähän tarkoitukseen oikea kumppani.

Tule mukaan etsimään parasta lapselle - rekisteröidy Reppuliin.

Pienten lasten vanhempien suositukset netissä: Laatua, lastensängyn pituutta!

Alla yhteenvedon pienten lasten vanhempien käyttökokemuksista löytämistäni aihetta käsittelevistä lukuisista lähteistä (Kaksplus- ja Vauvalehti-forumien ja blogien artikkelit ja erityisesti lukijoiden kommentit). Tätä mieltä ovat suomenkielisessä netissä kokemuksiaan jakavat vanhemmat:

Lastensänky-suositus perustuen todellisiin käyttökokemuksiin

Panosta laatuun ja unohda ”kertakäyttöiset” sängyt. Laadukas kotimainen pituudeltaan jatkettava ja mielellään lisälaidoitettava–malli on suositeltava. Materiaalina mieluiten puu ja pohja sälettä (ei umpio, jotta patja ei ummehdu). Tällaisella laadukkaalla pitkään valmistetulla lastensänkymallilla on normaalikulutuksen jälkeen jälleenmyyntiarvoa. Keskusteluissa kehutut laadukkaat ja hintavammat lastensängyt, jotka ovat laajennattavissa kerrossängyiksi:

Netissä positiivisia käyttökokemuksia keränneet pituudeltaan jatkettavat, modulaariset kerrossängyksi muuttuvat lastensängyt: Muurame: Jolla ja Jungmanni-lastensänky, Roope-Riikka-lastensänky, Sievä-Sisuste Jatkopuu ja Unipuu-lastensänky.

Top3 – netissä positiivisia käyttökokemuksia keränneet pituudeltaan jatkettavat, modulaariset kerrossängyksi muuttuvat lastensängyt: Muurame: Jolla ja Jungmanni, Roope-Riikka-sänky, Sievä-Sisuste Jatkopuu ja Unipuu.

 • Sievä-sisusteen Unipuu ja Jatkopuu-sarja: hintalaatusuhteeltaan hyvä, monipuolinen ja pitkäikäinen. Toimivat yksittäisenä sänkynä tai tarvittaessa kerrossängyn osana.
 • Roope-Riikka lastensänky: Toimiva, pitkäikäinen ja materiaaleiltaan erinomainen lastensänky. Toimii yksittäisenä sänkynä ja tarvittaessa osana kerrossänkyä – saatavilla myös muita lisäosia.
 • Muuramen Jolla- ja Jungmanni-sänky; designiltaan ja käytännöllisyydeltään erinomaisia, kehutuista sängyistä kallein vaihtoehto, toimii kerrossänkyinä.

Vaihtoehtoisesti – yksittäisistä ja halvemmista lastensängyistä kehuja saivat lisäksi:

Netissä positiivisia käyttökokemuksia keränneet muut lastensängyt: Ylivieskan puusepät Fantasia-lastensänky, Kodin1 Elisa-lastensänky, Suwen Liisa, IKEA Minnen ja Gulliver.

Muut netissä positiivisia käyttökokemuksia keränneet lastensängyt: Ylivieskan puusepät Fantasia-lastensänky, Kodin1 Elisa-lastensänky, Suwen Liisa, IKEA Minnen ja Gulliver-lastensänky.

Lastensängyn patja

Vaahtomuomipatjan kerrottiin sopivan lapsen selälle ja kevyelle painolle. Puhtaus tärkeää ja vaahtomuovipatjaa voi sujuvasti pestä ja kuivata, vaikka ripulin tai pissan yllättäessä.

Ensimmäinen lastensänky meidän 2-vuotiaalle esikoistytöllemme

Omat kriteerini sängyn valinnassa seuraavat nyt jälkiviisaasti aika tarkasti nettikeskustelijoiden suosituksia. Sängyn laadukkuus, pituuden jatkettavuus ja mahdollisuus hyödyntää sänkyä myöhemmin osana kerrossänkyä tuntuvat luontevilta kriteereiltä. Lisäksi sänky saisi kestää myös satakiloisen aikuisen nokkaunet. Plussaa olisi myös, jos voisimme lapsen kanssa käydä sänkyä katsomassa, ja näin sänkyanalyysini päätelmät saisivat toivottavasti vielä pienikokoisen ”pomoni” hyväksynnän.

Näillä kriteereillä suomalaisten pienten lasten vanhempien suosituksista jäljelle tuntuisi jäävän TOP3: Sievä-sisusteen Jatkopuu, Muuramen Jolla ja Roope-Riikka lastensänky. Näistä Sievä-sisusteen ja Muuramen tuotteet ovat tehty kaluste/MDF-levystä ja Roope-Riikka kokopuusta.

TOP3:sen hinnat uutena

 • Muuramen Jolla – turva-aidalla 538€ (turva-aidalla ja tarvikelaatikolla 711€; hinnat www.laatukaluste.com
 • Roope-Riikka turva-aidalla 395€ (turva-aidalla ja tarvikelaatikolla 505€; hinnat www.roope-riikka.fi); tarjous sisältää patjan.
 • Sievä-sisusteen Jatkopuu turva-aidalla 309€ (turva-aidalla ja tarvikelaatikolla 360€; hinnat www.kalustekauppa.com)

Keskustelin puolisoni kanssa sängyn valinnasta ja olimme molemmat yhtä mieltä, että Muuramen tuotteet ovat designiltaan ja lisävarusteiltaan hienoja, mutta hinnoiltaan uutena nyt budjettimme ylittäviä. Sievä-sisusteen Jatkopuu ja Roope-Riikan lastensängyt ovat samanhintaisia, ainakin nyt kun Roope-Riikan tarjoukseen sisältyy sängyn patja. Lapsen uloskasvamisen jälkeen näiden lastensänkymallien myyntihinta näyttäisi (Tori.fi , Keltainenporssi.fi ja Huuto.net-palveluissa) olevan noin 30% tämänpäiväisistä uusien tuotteiden hinnoista.

Päädymme näillä näkymin ainakin katsastamaan Roope-Riikka-sängyn. Erittäin hyvien käyttäjäpalautteiden lisäksi se vaikuttaa meille hyvin sopivalta: pituudeltaan jatkettava, modulaarinen kerrossängyksi muuttuva, turva-aidoiltaan tukeva, sälepohjaisena hengittävä laadukkaanoloinen kokopuulastensänky, jossa lapsemme voisi hyvin saada unta.

Roope-Riikka-lastensänky on pituudeltaan jatkettava, turva-aidoiltaan tukeva, sälepohjaisena hengittävä, muuttuu lasten kerrossängyksi ja tehty kokopuusta.

Roope-Riikka-lastensänky on pituudeltaan jatkettava, turva-aidoiltaan tukeva, sälepohjaisena hengittävä, muuttuu lasten kerrossängyksi ja tehty kokopuusta.

Toivottavasti Roope-Riikka olisi myös meille paras lastensänky! Se nähdään toivottavasti jo ensi viikolla!

[Lue myös: Paras lastenhuone – lastenhuoneen sisustus kehittyy lapsen mukana ja Kerrossänky – suositukset lasten vanhemmilta]

****

Käytetyt lähteet – lastensängyt ja käyttökokemukset


Vauvalehti-forum: ”Hyvä jatkettava sänky 2-vuotiaalle?”, 2005, www.vauva.fi/keskustelu/118629/ketju/hyva_jatkettava_sanky_2vuotiaalle
Vauvalehti-forum: ”Kokemuksia lastensängyistä kyselen…”, 2006, www.vauva.fi/keskustelu/533011/ketju/kokemuksia_lastensangyista_kyselen
Vauvalehti-forum: ”Mikä olisi hyvä lastensänky”, 2007, www.vauva.fi/keskustelu/752083/ketju/mika_olisi_hyva_lastensanky_
Kaksplus-forum: ”Ylivieskan puuseppien Fantasia jatkosänky”, 2008, kaksplus.fi/keskustelu/perhe-ja-koti/lastentarvikkeet/988402-ylivieskan-puuseppien-fantasia-jatkosanky/
Poikien tyyliin-blogi: ”Pienelle pojalle sänky”, 2010, poikientyyliin.blogspot.fi/2010/01/pienelle-pojalle-sanky.html
Kaksplus-forum: ”Lastensänkyyn sälepohja vai levypohja?”, 2012, kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/2198579-lastensankyyn-salepohja-vai-levypohja/
Kaksplus: ”Millaisia sänkysysteemejä teillä on sisaruksille, jotka nukkuvat samassa huoneessa”, 2012, kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/2187365-millaisia-sankysysteemeja-teilla-sisaruksille-jotka-nukkuvat-samassa-huoneessa/
Onnen omenia blogi: ”Jolla vs. Jatkopuu”, 2012, onnenomenia.blogspot.fi/2012/03/jolla-vs-jatkopuu.html
Kaksplus-forum: ”Mikä paras lastensänky taaperolle?”, 2012, kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/2138166-mika-paras-lastensanky-taaperolle/
Project Mama-blog: ”Eskarilaisen huone vol.1-kirjoitukseen”, 2013, http://www.projectmama.info/2013/06/eskarilaisen-huone-vol-1.html
Puistolassa-blogi: ”Lastenhuoneen nukkumisjärjestelyt”, 2013, villaharakanpesa.blogspot.fi/2013/03/lastenhuoneen-nukkumisjarjestelyt.html
Kaksplus-forum: ”Ikea lastensängyt, kannataako ostaa?”, 2013, kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/2280830-ikea-lastensangyt-kannataako-ostaa/
Kolmistaan blogi: ”Pinnasängystä lastensänkyyn”, 2013, blogit.kaksplus.fi/uncategorized/pinnasangysta-lastensankyyn/
Haikaran jalanjäljillä-blogi: ”Lastensänkyä etsimässä”, 2013, haikaranjalanjaljilla.blogspot.fi/2013/08/lastensankya-etsimassa.html

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Kommentit

 1. Ari Huhtasaari sanoo

  Tervehdys,
  kyllähän asia niin on, että sitä saa, mitä tilaa. Jos ainoina kriteereinä pidetään hintaa ja heti mukaan periaatetta, silloin ei ainakaan tule kyseeseen kotimainen massiivipuinen vuosikymmeniä kestävä lastensänky. Me olemme valmistaneet lastensänkyjä jo vuodesta -99 saakka, lähinnä helsinkiläisperheiden iloksi. Moni on tullut ostamaan jälkeenpäin lisää lapsiluvun kasvaessa.
  Ei näistä meidän tekemisistä juurikaan maailmalla puhuta ja toisaalta ihan hyvä, että kulkee viidakkorummun kautta, koska tuotantokapasiteettimme on rajallinen. Tällöin pystymme pitämään laadun korkealla. Toki käsityönä valmistettu kokopuinen sänky on kalliimpi kuin mdf-levystä teollisesti valmistettu, mutta se näkyy myös huonekalun elinkaaressa.

  • sanoo

   Totta, nyt Avaroom ja ehkä muutama muu uudempi sänkyvalmistaja pääsisi mukaan vertailuun. Avaroom ei ollut artikkelin kirjoittamisen hetkellä aivan niin käytetty ja näkyvä kuin tänäpäiväinä. Jutun vinkit sänkyjen valintaan ovat täysin käyttökelpoisia edelleen, mutta voisikin katsoa jos pääsisi päivittämään vertailun sänkyjenpuolesta, onko sänkysuosituksissa mahdollisesti tapahtunut muutoksia.

Vastaa