Mitä isä tarvitsee mukaansa synnytykseen?

Jokaista isää jännittää oman lapsensa synnytys. Hyvällä valmistautumisella tuleva isä voi hallita elämänsä jännittävintä tilannetta ja toimia puolisonsa tukena tyylikkäästi – englantilaisen hovimestarin rauhallisuudella ja huomaavaisuudella.

Isän sairaalareppu synnytykseen

Hyvin valmistautunut (tuleva) isä tuntee itsensä varmemmaksi kävellessään sisään synnytyssairaalan ovesta.

Lapsi tulee maailmaan yleensä valvotun yön, lapsiveden valumisen, sairaalaan väsyneenä ajamisen, useiden tuntien supistelujen, suihkuttelujen ja ponnistelujen jälkeen… Äidin tukena toimivalle isälle synnytys voi huipentua vastasyntyneen vauvan itkuun. Monet isät ovat myös synnytyksestä järkyttyneenä pyörtyneet synnytyssalin lattialle. Molemmat huipennukset ovat tarinoina hauskoja. Oman lapsen ensimmäiset sekunnit kohdun ulkopuolella ovat kuitenkin hetkiä, joita ei ainakaan tarkoituksella haluaisi ohittaa.

”Ei soitellen sotaan” vaan reppu selässä

Jännitystä voi hallita valmistautumalla uusiin tilanteisiin. Isät ilmaisevat itseään usein käsillään – he voivat valmistautua jo odotusaikana uuden perheenjäsenen kotiutumiseen pinnasänkyä ja lastenhuonetta rakentamalla. Myös itse synnytystapahtumaan voi valmistautua konkreettisesti: Valitsemalla ja pakkaamalla valmiiksi laukkuun kaikki synnytyssairaalassa tarvitsemansa tavarat!


Valitsin reppuuni kymmenkunta tavaraa, joista osa osoittautui tässä seikkailussa hyvin tarpeellisiksi (kurkista sisään isän sairaalareppuun ja näe kaikki siihen valitut tavarat). Kyseessä oli perheemme toinen lapsi, joten tiesin jo etukäteen jotain synnyttämisestä.

Kulkupeli kuntoon ja reitti selväksi

Matka synnytyssairaalaan oli tarkoitus taittaa omalla autolla. Harjoittelimme synnytyssairaalaan ajamista käydessämme siellä tutustumiskäynnillä. Isoissa sairaaloissa oikealle osastolle löytäminen ei todellakaan ole aina helppoa – ja väliaikaiset poikkeukselliset tiejärjestelyt eivät tee navigointia ainakaan helpommaksi.

Tankillinen bensaa! Ennen H-hetkeä pyrin pitämään auton tankin täynnä. Matkanteko olisi mukavampaa, jos synnyttämään rientäessä ei tarvitsisi pelätä polttoaineen loppumista.

Kolikot

Maksupäätteiden tietoverkot ovat poikki aina silloin, kun on kiire. Kolikot toimivat aina.

Reppuni sivutaskuun pakkaamani kolikot osoittautuivat matkalla ”kultaakin” arvokkaammaksi. Jätettyäni synnyttävän äidin synnytysosastolle lähdin etsimään autolle parkkipaikkaa. Parkkipaikka löytyi nopeasti, mutta parkkimittari kieltäytyi ”tietoverkkovirheen” takia hyväksymään pankki- ja luottokorttejani. Kolikot toimivat aina ja pelastivat parkkisakolta!

Odottaminen jatkuu – kuukausissa, viikoissa ja sitten senttimetreissä

Vauvan odotus ei yleensä pääty heti synnytyssairaalaan saavuttua. Sairaalaan tullessa kätilö haastattelee raskaana olevaa äitiä ja mittaa sitten sormillaan kohdunsuun avautumista. Nyt aletaan viikkojen sijasta laskemaan senttimetrejä. Varsinainen synnytys käynnistyy, kun kohdunsuu on riittävän auki. Sitä ennen voidaan ehtiä kävellä puistossa, maata sairaalan sängyllä, supistella suihkussa ja jumppapallolla.

Jos odottaminen pitkittyy, isää voi alkaa väsyttää ja hän voi tarvita käsilleen tekemistä. Kamera ja kännykkä voivat tarjota tähän sopivia virikkeitä. Itse varasin mukaan myös jännittävää luettavaa, mutta aivan niin pitkäksi odottelu ei venynyt. Sairaalan käytävillä kulkiessaan omat helposti puhdistettavat sisätossut olisivat sen sijaan olleet mukavat, mutta niitä en muistanut reppuuni pakata. Sairaalasta sain kuitenkin lainaan hienot vaaleat aamutossut.

Sairaalan tossut, kamera ja puhelin.

Sairaalan nahkaiset tossut ovat mukavat jalassa. Ymmärtääkseni otin ne jalkaani puhtaitten tossujen hyllystä. Kameran, puhelimen ja niiden laturit pakkasin mukaani ”isän sairaalareppuun”.

Kameran kanssa isä kyllä selviytyy!

Kamera on isälle erittäin tarpeellinen apuväline synnytyssairaalassa – oli se sitten kännykkäkamera tai ihan erillinen laatikkokamera. Kameran kanssa isä voi touhuta tärkeästi käsillään myös niissä synnytyksen vaiheissa, joissa hän ei oikein muuten tiedä, mitä tekisi. Ainahan on nimittäin tarpeellista taltioida yhteisiä muistoja synnytyksestä!

Synnytyssali

Synnytyssali on isälle hyvin jännittävä paikka. Saliin tuotu kiikkutuoli ja oma kamera voivat rauhoittaa isää. Kun isä seuraa tapahtumia tutun turvallisen kameran linssin läpi, hän voi kokea hallitsevansa tilannetta paremmin. Lisätukea hermostuneisuuteensa isä voi löytää oman kännykkänsä koskettelusta ja synnytysalin radion kanavien säätämisestä.

Tule mukaan etsimään parasta lapselle - rekisteröidy Reppuliin.

Kameran avulla isä voi myös itse helpommin selviytyä synnytyssalista. Synnytyssalin jännittäviä tapahtumia uskaltaa seurata hieman rohkeammin kameran pienestä digitaalisesta näytöstä. Näin isällä on merkittävästi enemmän resursseja tukea kumppaniaan – ”Hyvin menee!! Ponnista lisää!!”

Vastasyntynyt

Kuva vastasyntyneestä vauvasta todistaa isän nousseen synnytyksen jälkeen jaloilleen ja ladanneen kameraan riittävästi virtaa.

Onnekseni pakkasin reppuuni myös puhelimen ja kameran laturit, sillä laitteiden akkujen lataaminen on osa isän tärkeitä tehtäviä synnytyksen kestäessä pidempään. Synnytyksen, vauvan punnitsemisen ja pukemisen jälkeen puhelimen virta pitää riittää iloisten uutisten kertomiseen sukulaisille ja ystäville.

Laitoselämä ja sen varusteet

Synnyttäjät viipyvät vastasyntyneen vauvan kanssa sairaalassa päivän tai pari – ensi synnyttäjät pidempään. Hoitohenkilökunta haluaa tämän ajan tarkkailla vauvan ja hänen äitinsä vointia. Tämä on yleensä myös se aika, kun perheen läheiset ihmiset tulevat kukkineen onnittelemaan vastasyntyneen vanhempia ja sisaruksia – ja tietenkin ihastelemaan vastasyntyneen vauvan valovoimaa.

vauva

Me tutustuimme uuteen perheenjäseneen pari yötä sairaalan hotellissa, johon onneksemme pääsi koko perhe. Hotellielämään olin varautunut pakkaamalla reppuuni mukaan hammasharjan ja vaihtovaatteet.

Kotiutuminen

Kotiin lähdön hetki on iloinen, sillä laitosruoka, se ei vaan pitkään hyvältä maistu. Auton olin varustanut jo lähtiessämme valmiiksi kotimatkaan – vastasyntyneelle sopivalla turvaistuimella.

Turvaistuin vastasyntyneelle

Vastasynyt vauva turvaistuimessaan – lähdössä ensimmäistä kertaa kotiinsa!

Ensimmäisen lapsemme kohdalla en ollut näin suunnitelmallinen. Silloin veljeni osti turvaistuimen ja toi sen meille sairaalaan vauvan kotiutumispäiväksi. On se toinen synnytys isällekin ensimmäistä helpompi!

******
Lisätietoja: Kurkista sisään isän sairaalareppuun ja näe kaikki siihen valitut tavarat

Katso myös:

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Vastaa