Miina ja Manu seikkailun salaluukut löytää kännykällä

Miina ja Manu pääkaupungissa - salaluukut löytyy kännykällä

”Miina ja Manu pääkaupungissa”-lastenkirja tarjoaa lukijoilleen jännittävän seikkailun ja aivan uudenlaisia yllätyksiä. Katsomalla kirjaa älypuhelimensa tai tablettinsa läpi, lukija voi nähdä Miinan ja Manun liikkuvan ja puhuvan kirjan sivuilla. Testasimme, mitä lapset pitävät tästä lukukokemuksesta.

”Miina ja Manu pääkaupungissa”-lastenkirjaa voi lukea tavalliseen tapaan perinteisenä painotuotteena. Mobiililaitteen kanssa kirjaa lukiessaan voi lukija löytää uutta tarinaa täydentävää sisältöä. Kun kirjaa katselee älypuhelimen tai tabletin läpi, Miina ja Manu näyttävät liikkuvan ja puhuvan kirjan sivuilla. Satukustannus on toteuttanut uudenlaisen lukukokemuksen suomalaisella Arilyn-sovelluksella, jonka lukija voi ladata ilmaiseksi Android- ja iOS (apple)-laitteeseensa.

Testasimme Miinan ja Manun seikkailua mobiilisovelluksineen eri-ikäisten lasten kanssa. Vapaamuotoisessa testiasetelmassa lapset lukivat kirjaa mobiililaitteen kanssa itsenäisesti tai aikuisen kanssa heidän iästään riippuen.

Miinan ja Manun kaupunkiseikkailu tuntui kiinnostavan lapsia taaperosta koululaiseen. Kaikki lapset lukivat, kuuntelivat ja katselivat kirjan kiinnostuneena alusta loppuun. Seuraavassa lyhyet arviot jokaiselta kirjan lukijalta:

Miina ja Manu pääkaupungissa - salaluukut löytyy tabletilla

1-vuotias taapero osoitteli kirjan ja kännykän kuvia vuorotellen sormellaan. Mobiililaitteella kirjassa näkyvät Korkeasaaren oikeat leijonat innostivat häntä murisemaan äänekkäästi.

5-vuotias lapsi luki kirjaa kaikkein kiinnostuneimmin, hän seurasi tarkasti jokaisen mobiililaitteen kautta katseltavan materiaalin ja tanssi karusellista kuuluvan musiikin tahdissa. Miinan ja Manun kanssa hän katseli erityisen tarkasti lyhyttä eläintieteellisen museon videota dinosaurusten luurankojen kokoamisesta. Sen hän katsoi monta kertaa.

10-vuotias koululainen luki kirjan omalla tabletillaan ja näytti sitä samalla pienemmilleen. Tabletin kautta katsottava lisämateriaali kiinnosti lukemaan lisää. Video Heurekassa pyörivästä metallitangosta herätti kysymyksiä, ja se katsottiin toistamiseen. Kirja oli hänestä oikein kiinnostava.

Miina ja Manu-seikkailun salaluukut kiinnostavat myös vanhempia kännykän käyttäjiä.

Miina ja Manu-seikkailun salaluukut kiinnostavat myös vanhempia kännykän käyttäjiä.

13-vuotias nuori ei ikänsä puolesta kuulunut kirjan kohderyhmään. Miinan ja Manun hän muisti kuitenkin lapsuudestaan. Oman puhelimensa kautta katselemaansa lisämateriaalia hän piti niin kiinnostavana, että selasi kirjan siltä istumalta alusta loppuun. Hän piti moniulotteista kirjaa hienona keksintönä.

Itse luin kirjaa kahden pienen lapsen isänä. Minusta kirja toimi minusta hyvin myös ihan perinteisenä lastenkirjana. Tarina on kevyt ja hyvärytminen ja siinä on sopiva suhde tekstiä ja kuvaa. Lukukokemus on lapsia kiinnostava, ja oikeasta elämästä tutut kuvitetut matkakohteet olivat itselle aikuisena virkistävää katseltavaa.

"Miina ja Manu pääkaupungissa" - lastenkirja on sujuvaa ja kiinnostavaa luettavaa myös perinteisenä painotuotteena.

”Miina ja Manu pääkaupungissa” – lastenkirja on sujuvaa ja kiinnostavaa luettavaa myös perinteisenä painotuotteena.

Älypuhelimen kautta katseltavat tarinaa täydentävät osuudet lisäsivät kirjan kiinnostavuutta. Ne olivat sopivan mittaisia, hyvin toteutettuja ja innostivat katsomaan – mitä sieltä oikein löytyy seuraavaksi!

Miina ja Manu-kirjan salaluukut on merkitty kirjaan "Katso lisää!"-kissaikoneilla.

Kirjan mobiililaitteella avattavat salaluukut on merkitty kirjaan ”Katso lisää!”-kissaikoneilla.

Mobiilisovelluksensa kanssa kirja muistuttaa itseasiassa paljon perinteistä ”mitä on piilossa pahviluukun alla”-lastenkirjatyyppiä. Tällä kertaa luukkujen alle kurkitaan mobiilisovelluksella, ja luukun alla on pelkän kuvan sijasta myös videota ja ääntä. Uusi formaatti teki tästä luukkukirjasta kiinnostavan myös isommille lapsille.

Sovelluksen asentaminen oli helppoa, mutta käyttäminen vaati hieman harjaannusta. Luettavaa kirjaa täytyi katsella mobiililaitteella melko kaukaa, jotta aluksi kirjan koko aukeama mahtuisi mobiililaitteen kameran ruutuun ja mobiilisovellus tunnistaisi sen. Kännykkäkameran kohdistuksen heilahtaessa kirjan sivujen ulkopuolelle jo osittain katseltu video piti ”käynnistää uudelleen”. Pari kertaa kirja heilahtikin sylissäni liian paljon. Kun kirjan asetti jollekin tasolle, sen päältä katsottavat videot pysyivät paremmin paikoillaan. Ensimmäisen katselukerran jälkeen kirjan lukeminen alkoi olla sujuvaa.

Yhteenvetona voisi todeta, että ”Miina ja Manu pääkaupungissa” on jo itsessään viihdyttävä kevyt lastenkirja. Mobiilisovellus tuo tarinaan uudenlaiset salaluukut, joista jokaiseen on iästä riippumatta kurkistettava. Niiden sisältö tukee hyvin tarinaa.

Valmistaudu – jos haluat yllättää lapset mobiililaitteella nähtävällä sisällöllä:

  • Ilmainen Arilyn-mobiilisovellus on helppo asentaa puhelimeen/tablettiin, mutta se kannattaa tehdä jo ennen lukuhetkeä. Sovelluksen käyttöä kannattaa myös testata ennen varsinaista lukuhetkeä.
  • Luettava kirja tulee pitää riittävän kaukana mobiililaitteen kamerasta, siten että mobiililaitteessa näkyy aluksi kirjan koko aukeama.
  • Jos mobiililaitteesta loppuu akku, ”Miina ja Manu pääkaupungissa” on viihdyttävää luettavaa myös ihan tavallisena kirjana.

*****

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Kommentit

Vastaa