Meidän tyttö oppii luistelemaan saman ikäisenä kuin Teemu Selänne

Ensimmäiset luistimet ja luistelut

Tarvitaan vain oikeat varusteet ja asenne ja meidän tyttö oppii tänä vuonna luistelemaan saman ikäisenä kuin Teemu Selänne. Luistimet reppuun ja kentälle, pystyssä kyllä pysytään kun vaan oikeasti halutaan.

Milloin lapset oppivat luistelemaan?

Luistelemaan opitaan, kun on pakkasta ja päästään äidin ja/tai isän kanssa luistimet jalassa jääkentälle. Iän myötä kehittävät motoriset perustaidot auttavat pysymään pystyssä.

Taitoluistelija Laura Lepistö aloitti taitoluistelukoulussa 3-vuotiaana. Lähikentällä aikuisten hihaan turvautuvat pienet luistelijat näyttävät noin 3-6 vuotiailta. Yhdysvaltalainen taitoluistelija Johnny Weir lähti kentälle paljon myöhemmin. Hän aloitti luistelemisen vasta 12-vuotiaana ja voitti taitoluistelussa junioreitten maailmanmestaruuden jo kolme vuotta myöhemmin. Suurin osa maailman lapsista ei opi lainkaan luistelemaan.

[Katso myös: Ensimmäiset luistimet ja luistelut-reppu ja Ensimmäiset luistimet: Kaunoluistimet, harjoitusluistimet vai hokkarit?-artikkeli]

Suomessa yleinen ikä luistelun opetteluun tuntuu lasten vanhempien nettikeskusteluissa olevan neljä vuotta. Tässä iässä Teemu Selännekin äitinsä mukaan oppi luistelemaan – ja niin oppii meidänkin tyttö!

Luistinradalle pakkasesta pitämään!

Lasten luistelukenttä.

Pakkasta paukkuvana talvipäivänä on puistoon jäädytetyllä pelikentällä iloinen tunnelma.

Kerrankin kun on pakkasta, niin äkkiä luistimet jalkaan ja radalle! Neljän luistimen sitominen yli 15 asteen pakkasessa ei muuten olekaan aivan helppoa. Sopivan tiukalle ja samalla riittävän löysälle, että ei jalkoja ala heti palella. Lapsensa kanssa leikkivän vanhemman on hyvä varata kentälle mukaansa hyvät rukkaset, joilla lämpö palaa sidontapuuhista nopeasti sormiin. Vilpittömästi voin suositella myös lampaantaljaa vaihtopenkin lämmittimenä.

Varsinaisen luistelun aloitimme luistimilla seisomisella, kävelyllä ja liukumisella. Lapsesta oli hauskaa yrittää pysyä luistimilla pystyssä. Ensimmäistä kertaa luistinten päällä viihdyttiin puolisen tuntia! Luistelu oli yllättävän hauskaa sekä lapsesta että isästä jo ensimmäisellä kertaa.

Vinkit joilla 100% varmasti opimme tänä vuonna luistelemaan!

Seuraavia opetustekniikoita ovat käyttäneet haastattelemani vanhemmat, jotka ovat jo onnistuneet opettamaan lapsensa luistelemaan. Ne siis toimivat 100%:sen varmasti!

1. Luistelun opettelu ”kädestä pitäen”

Luistelun opettelu kädestä pitäen

Luistelun opettelu kädestä pitäen voi olla ensikertalaisen kanssa hauskaa yhdessä ”venkoilua”.

Tällä tyypillisellä aloitustekniikalla venkoillaan hauskasti ensimmäisiä kertoja luistelevan lapsen kanssa. Opetusmetodina se on luonteva, mutta ei erityisen tehokas. Pienen luistelijan jalat liukuvat helposti aivan eri suuntaan kuin opettajan.

Arvio tekniikan toimivuudesta: 7/10.

2. Lapsen tukeminen takaa

Luistelun opettelu selästä tukemallaLasta takaa tukevaa tekniikkaa suosittelivat useimmat vanhemmat luistinradalla. Lähtökohdaltaan se muistuttaa tapaa, jolla useimmat opettavat lastaan ajamaan polkupyörällä. Vanhempi tukee lasta kevyesti ja ainoastaan tarvittaessa. Lapsi tottuu näin vähitellen pysymään pystyssä ja luottamaan itseensä luistimillaan. Vähitellen vanhempi voi irrottaa otteensa ja lapsi voi pysyä pystyssä.

Arvio tekniikan toimivuudesta: 9/10.

3. Luistelutuki!

Luistelun opettelu luistintuella

Luistelun opettelu luistintuella

Tämä se onkin kätevä väline! Luistelun tuki! En itse ollut koskaan aikaisemmin edes kuullut tällaisesta varta vasten luisteluun tehdystä tukilaitteesta. Saimme luistelutuen toiselta lapselta hetkeksi lainaan. Laite vaikutti kyllä tosi toimivalta. Luistelutuen omistajan vanhemmat kertoivat, että isommilla luistinradoilla niitä voisi olla yleisesti lainattavissa.

Arvio tekniikan toimivuudesta: 9/10.

4. Luistelukaverina pehmolelu!

Pehmolelu luistelun opetteluun

Kämmenen kokoinen helposti heitettävä pehmolelu on yllättävä motivaattori luistelun opetteluun.

Lapset eivät halua tulla luistinradalle oppimaan luistelua vaan leikkimään ja pelaamaan. Lapsista tuntui olevan ratkiriemukasta heittää pehmolelu jonnekin eteenpäin ja rynnätä sitten heti sen perään luistimilla. Sain pelikentällä todistaa, kuinka pehmolelu kerta toisensa jälkeen sai leikki-ikäisten lasten luistimet liikkeelle. Tieto tästä tekniikasta on kulkenut tällä kyseisellä luistinradalla jo pitkään suullisena perimätietona.

Arvio tekniikan toimivuudesta: 10/10.

Tule mukaan etsimään parasta lapselle - rekisteröidy Reppuliin.

5. Piparkakut ja makkarat ja sitten vasta potkut

Piparkakut ja makkarat luistelun opettelussa

Piparkakkujen ja makkaroiden ero. Kirsilä, Petra (2008, s. 35). Luistelukoulu motorisesti kömpelöille lapsille.

Ulkona reipastelu nälättää nopeasti ja luistelukouluissa puhutaankin luistelusta ruokatermein. Kun luistimilla seisominen ja liukuminen onnistuu sujuvasti, niin lapsi voi seuraavaksi päästä helpoiten liikkeelle tekemällä luistimilla jäähän ”piparkakkuja” (jalkaterät erilleen ja yhteen luistimia jään pinnalla liu-uttamalla) ja ”makkaroita” (serpentiinimäinen vetkutus jään pinnalla). Tekee sitten pipareita tai makkaroita, niin ensin lapselle voi olla helpointa yrittää liikkua jäällä nostamatta luistimia jään pinnasta. Sen jälkeen on helpompi siirtyä varsinaisiin potkuihin.

Arvio tekniikan toimivuudesta: 9/10.

Ja kuinka monta harjoittelukertaa luistelun oppiminen vaatii?

Kahden kerran jälkeen neljävuotias tyttö pysyy jo lyhyen hetken kädestä kiinni pitämättä seisaallaan. Veikkaisin, että tässä luisteluleikissä noin kymmenennellä kerralla päästään tekemään ”pipareita ja makkaroita”. Ja se on jo ihan itsenäistä eteenpäin menoa – sitä luistelua!

Eli jos vaan muilta leikeiltä ja kiireiltä ehditään kentälle tarpeeksi usein, ja pakkaset huoltavat hyvin jäätä, niin tänä talvena meidän tyttö oppii Teemu Selänteen – ja monen muun lapsen – tavoin luistelemaan neljävuotiaana! Harrastuksen huoltajana minun pitäisi siihen mennessä löytää jostain vielä ihan oikea lasten jääkiekkokypärä – ja sitten tietenkin jääkiekkomaila. Ja luistimetkin pitäisi muistaa teroittaa… Tämähän onkin vanhemmalle vaativaa. Mutta jos isä ei nyt ihan kaikkea ehdi tänä vuonna oppimaan, niin sitten ensi vuonna yritetään luistelua taas uudelleen!

*****

Lähteitä:
Laura Lepistö: Jääkenttien priimus , Ylioppilaslehti
Liisa Selänne: Teemu on spesiaali poika! , Seiska
Liian vanha luistelijaksi?, Sequinsonice-blogi
Hokkarit opettavat oikeaan tekniikkaan, YLE
Luistelukoulu , YLE
Miten opettaa lapsi luistelemaan? , Kaksplus
5-vuotias tyttäremme haluaisi kovasti alkaa harrastamaan taitoluistelua ov , Meidänperhe
Miten opettaa lapsi luistelemaan (hokkareilla)?, Meidänperhe

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Vastaa