Lidl tuotteet lapsiperheelle – Lidl vs Citymarket ja Prisma

Lidl ruokakori lapsiperheelle viikoksi

Viikon perusruokaostokset lapsiperheelle, Lidl-Lielahti Tampere joulukuu 2013.

Miten Lidlin tuotteet eroavat Citymarketin ja Prisman valikoimista? Onko Lidl Suomen edullisin ruokakauppa? Lidlillä on merkittävästi kilpailijoitaan kapeampi tuotevalikoima, joka koostuu paikallisista ja useassa maassa isoilla voluumeilla myydyistä edullisista tuontituotteista. Lidl on erilainen paitsi tuotteiltaan myös tilaratkaisuiltaan ja palveluiltaan.

Kokosin perusruokakorin lapsiperheelle aiemmin Prismassa ja Citymarketissa – nyt samalla konseptilla Lidlissä. Valitsemani Lidl-kauppa on Citymarketin ja Prisman tapaan automarketti, jonka pihaan voi ajaa autonsa kätevästi parkkiin. Ruokakoriin valitsin mahdollisuuksien mukaan samat ruokatuotteet kuin Citymarketissa ja Prismassa – mikäli vastaavaa ruokatarviketta ei löydy, valitsen edullisimman samankaltaisen tuotteen.

Ruokakorin lähtökohdat:

 • Talouden koko: Pieni perhe, johon kuuluu kaksivuotias lapsi, äiti ja isä. Ei allergioita.
 • Hinta:  aika ja raha. Perusruokatarvikkeet kerralla viikoksi – usean yksittäisen kauppareissun sijaan, isoja pakkauskokoja, mikäli tuovat säästöä merkittävästi.
 • Edullisuutta laadusta liikaa tinkimättä. Perheelle ja erityisesti lapselle parasta tai ainakin riittävän hyvää nyt ja tulevaisuudessa. Valinnoissa korostuu ruuan lähi- ja luonnonmukainen tuotanto (luomu) – saatavuuden ja kustannusten mukaan.

Tule mukaan etsimään parasta lapselle - rekisteröidy Reppuliin.

[LUE: Aikaisemmasta Ruokakori lapsiperheelle-jutusta tarkempi kuvaus valintojen perusteista ja painotuksista. Ja Edullista ruokaa lapsiperheelle-jutusta Citymarket vs Prisma vertailu.]

Lidl tuotteet ruokakorivertailussa (Lidl-Lielahti, Tampere)

Hintaa ruokakorille tuli Lidlissä 118 euroa – tämän lisäksi kului 23 euroa erikseen laskettuihin vauvanhoito- ja kodinhoitotarvikkeisiin (yhteensä 141 euroa). Kolmihenkisessä taloudessa tämä Lidl-Lielahdesta ostettu viikon perusruokakori tarkoittaisi noin 5,62 € ruokakuluja / päivä / henkilö (katso: eritelty lista ostetuista lidl-tuotteista).

Lidlin ruokakori oli sellaisenaan vertailun edullisin, mutta sen tuotteet erosivat merkittävästi Citymarketin ja Prisman ruokakorin tuotteista. Tuotteiden, valmistuspaikan ja pakkauskokojen erot tekivät hintavertailun haastavaksi. Rajasin otannan sisältämään vain samat tai samankaltaiset tuotteet eri kauppojen ruokakoreissa. Hieman yli puolet ruokakorin tuotteista oli suoraan vertailukelpoisia ja vertailutuotteiksi valittiin 23 ruokatuotetta ruokakorin yhteensä 43:sta ruokatuotteesta.

Lidl tuotteet ruokakorissa. 23 ruokatuotetta (väreissä) vastasi vertailukelpoisesti Citymarketin ja Prisman ruokakorin tuotteita.

Lidl tuotteet ruokakorissa. 23 ruokatuotetta (väreissä) vastasi vertailukelpoisesti Citymarketin ja Prisman ruokakorin tuotteita.

Hintavertailu tehtiin valituilla vertailutuotteella (kuva yllä):

 1. tuotteiden hintojen perusteella ja
 2. tuotteiden hintojen perusteella asiakasbonusedut huomioiden

Lidl ja Prisma samanhintaisia, jos bonusetuja ei huomioida

Lidl tuotteet vertailussa. Vertailutuotteen kustannukset tuoteryhmittäin Citymarketissa, Prismassa ja Lidlissä. Pakkauskoot on laskelmassa yhdenmukaistettu vastaamaan Lidlin pakkauskokoja tuotteen kilohinnan mukaisesti.

Vertailutuotteen kustannukset tuoteryhmittäin Citymarketissa, Prismassa ja Lidlissä. Pakkauskoot on laskelmassa yhdenmukaistettu vastaamaan Lidlin pakkauskokoja tuotteen kilohinnan mukaisesti.

Lidl ja Prisma olivat kokonaiskustannuksiltaan samanhintaisia, kun bonusasiakasetuja ei huomioitu. Kokonaiskustannuksiltaan Lidl ja Prisma olivat vertailutuotteiltaan 8,6% Citymarkettia edullisempia. Lidlin luomutuotteet olivat joukon edullisimpia ja Citymarketin kalleimpia. Ehkä yllättäen -luomutuotteiden isoin hintaero löytyi kotimaisista luomukananmunista. Lidlin suomalainen luomumunapaketti maksoi yli euron vähemmän kuin vastaava tuote Citymarketissa.

Prisma edullisin, jos bonusedut huomioidaan

Lidl ei sido asiakkaitaan kanta-asiakkuusohjelmiin. Sen sijaan molemmat kotimaiset kauppaketjut Kesko ja S-ryhmä tarjoavat keskitetyistä ostoksista rahabonuksia.

Citymarketin ja Prisman bonusedut laskettiin kauppaketjujen bonusohjelmien mukaisesti. Bonusten kertymistiedot haettiin 500 euron kuukausiostoksille kauppaketjujen bonuskorttien nettisivuilta 18.12.2013 (K-Plussan kertyminen ja S-etukortin bonustaulukko).

Vertailutuotteiden kokonaiskustannukset bonusasiakkuusedut huomioiden. Bonusedut arvioitu 500 euron kuukausiosotoksilla, jolloin Prisman S-etukorttibonusohjelma hyvittää tehdyistä ostoksista 3% ja Citymarketin K-plussaohjelma kuukausittain kiinteän 7,5€ summan

Vertailutuotteiden kokonaiskustannukset bonusasiakkuusedut huomioiden. Bonusedut arvioitu 500 euron kuukausiosotoksilla, jolloin Prisman S-etukorttibonusohjelma hyvittää tehdyistä ostoksista 3% ja Citymarketin K-plussaohjelma kuukausittain kiinteän 7,5€ summan.

Prisma oli edullisin, jos vertailuostosten kustannuksissa huomioitiin bonusohjelmien edut. Prisma oli tällöin kokonaiskustannuksissa 3% edullisempi kuin Lidl ja 10% edullisempi kuin Citymarket. Vertaillut luomutuotteet olivat Lidlissä bonuseduista huolimatta edullisimmat.

Tässä ruokakorivertailussa painottui kotimainen ruoka. Lidlin Saksasta tuodut voluumituotteet eivät näin saaneet vertailussa keskeistä roolia. Jos tuotteiden vertailtavuutta lavennettaisiin, alkuperää ja tuotantotapaa ei samalla tavalla huomioitaisi – Lidlin saksalaista jäätelöä, maitoa, olutta ja makkaraa sisältävä ruokakori olisi nyt vertailussa käytettyä edullisempi. Näin tietysti myös Citymarketin ja Prisman tapauksessa – myös niistä voi löytää puolalaisia ja saksalaisia maitotuotteita, jotka ovat kotimaisia edullisempia.

Näin nyt, näillä vertailutuotteilla. Ruokamarkettien hinnoissa kuin myös kaupoissa itsessään on eroja. Suomen ruokamarkkinat on ollut pitkälti ”kahden kauppaa” Keskon ja S-ryhmän välillä. Kilpailu on tervetullutta – jotta kuluttajille tarjottaisiin edelleen nykyistä edullisempaa ruokaa. Lidl voi osaltaan vaikuttaa kilpailuun kuluttajan eduksi – paitsi saksalaisilla tuontituotteillaan niin myös edullisilla luomutuotteilla.

****
 
 
 


Lisää tietoa Lidlistä – huomioita kauppavertailussa

Paistopiste, tuore kala ja punnitus

Kaikista vertailluista kaupoista löytyy omat ”paistopisteensä” – minileipomonsa, joista asiakas saa vastaleivotun leivän tuoksuja, tuoreita leipiä, karjalanpiirakoita ja croissantteja.

Tuoretta kalaa ja lihaa Lidlistä ei saa Citymarketin ja Prisman tapaan. Lidlissä ei ole liha- ja kalatiskiä. Pienestä kylmäaltaasta löytyi kuitenkin savustettua lohta – ja ilmeisesti ajoittain vakuumipakattua kirjolohta. Liha on tarjolla vakuumipakattuna kylmäaltaissa.

Kun Citymarketissa ja Prismassa asiakas itse punnitsee tomaattinsa ja muut irtotuotteet – Lidlissä irtotuotteet punnitsee kassa. Lidlissä on enemmän valmiita pakkauksia kuin irtomyyntiä – ruokakoriin sipulia ja valkosipulia löytyi ainoastaan valmiissa pakkauksissa. Valmispakkaukset ovat aina irtomyyntiä kalliimpia -myös Lidlissä.

Lidlin strategiana kapea tuotevalikoima

Lidlin tuotevalikoima on merkittävästi kapeampi kuin Citymarketin ja Prisman. Lidlissä tuotteita on saatavilla vain yhdessä pakkauskoossa. Kotimaisista tuotteista isot pakkauskoot puuttuvat (ks. ruokakorissamme vispikerma, rasvaton maitorahka, vähärasvainen juusto ja jauheliha). Jäätelöaltaasta löytyy ainoastaan tuontijäätelöä Saksasta/Belgiasta. Lidl ei ole erityisesti kohdentanut myyntiään ja palveluitaan lapsiperheille - lastenruokapurkkeja on tarjolla vain muutama ja 2-vuotias tyttöni oli pettynyt, kun Lidlistä ei löytynyt Citymarketin ja Prisman tapaan ”auto-ostoskärryä”.

Citymarketin laajaan olutvalikoimaan verraten Lidlin muutaman saksalaisen ja parin kotimaisen oluen valikoima on hyvin vaatimaton. Mutta – kapean valikoiman Lidl tuotteet myyvät euroopanlaajuisesti isolla voluumilla ja ovat edullisia. Esimerkiksi saksalainen Grafenwalder-olut maksaa 2,5 euroa litralta. Kotimainen olut maksaa neljää euroa litralta Citymarketissa ja Prismassa kuin myös Lidlissä.

Negatiivisena puolena Lidlin tuontituotteista mainittakoon pienellä tekstillä kirjoitettujen tuoteselosteiden epäselvyys – tuotteen alkuperää ei tuotteisiin aina ole merkitty.

Lidl tuotteet: valitse luomuruoka tai lähiruoka

Lidlistä löytyy luomutuotteita hieman vähemmän kuin kilpailijoilta – ruokakoriin niitä löytyi seitsemän (vrt. Citymarket&Prisman ruokakori: kymmenen). Merkittävin ero luomutuotteissa oli niiden tuotantopaikka. Lidl on saksalainen kauppaketju ja merkittävä osa sen tuotteista tuotettu Saksassa – myös luomutuotteista. Kun Citymarketin ja Prisman luomutuotteissa painottuu kotimaisuus, niin Lidlin luomutuotteiden kotimaisuusaste oli merkittävästi alhaisempi . Lidlin ruokakorin luomutuotteista 60% oli tuontituotteita Saksasta, Italiasta, EU:sta – esimerkiksi luomumaito on tuotettu Saksassa. Citymarketissa ja Prismassa suhde oli päinvastainen, suurin osa luomutuotteista on tuotettu Suomessa.

Lidlin luomutuotteet ovat tavarantoimituksen kannalta moneen maahan levinneelle kauppaketjulle sopivia. Tuoreitten luomukasvisten ja -hedelmien sijaan tarjolla on pitkään tasalaatuisina säilyviä luomutuotteita kuten luomupakastevihanneksia ja perunoita. Saksalainen ”Biotrend”-luomukevytmaito on homogenoitu ja näin sen pintaan ei pääse muodostumaan seisoessaan rasvakerrosta. Citymarketissa ja Prismassa myytävät Valion ja Arlan kotimaiset luomumaidot ovat homogenoimattomia. Pohjoismaissa vähemmän prosessoitua homogenoimatonta maitoa pidetään luonnonmukaisempana. Saksasta tuotu homogenoitu luomumaito on merkittävästi – 0,40-0,50 euroa -Prisman ja Citymarketin kotimaista homogenoimatonta luomumaitoa edullisempaa.

Lidl- Euroopanlaajuinen ”pikkukauppa”

Tila- ja hyllyjärjestelyiltään Lidl on automarketeista”pikkukauppa-” ja varastomaisin. Se muistuttaa rakenteeltaan ja tuotteiden esillepanoltaan Citymarketin ja Prisman sijaan pikemminkin näiden kauppaketjujen pienempiä versioita – K-Supermarketteja ja Sale-kauppoja.

Lidl-kaupan pinta-ala on käytetty hyvin tehokkaasti
– sen huomaa jo kapeasta ovesta sisään astuessaan. Lidlin käytävät ovat leveydeltään kotimaisten markettien käytäviä kapeampia. Kaupassa liikkuessaan on muiden asiakkaiden kanssa jatkuvassa vuorovaikutuksessa. Jotenkin keski-eurooppalainen/saksalainen tunnelma.

Tuotteilla on kauppatilassa paikkansa, mutta niitä ei välttämättä ole nostettu esiin kuljetuslaatikoistaan, vaan asiakas saa itse pyristellä tiskikoneainelaatikkonsa irti muovitetuista kuljetuslaatikoista. Kotimaisten automarkettien sisääntulohalleihin, hyllyjen välisiin ”valtaväyliin” ja tuotteita eri pakkauskoissa täynnä oleviin hyllyrivistöihin tottuneelle viikonloppushoppailijalle Lidl tarjoaa erilaisen kauppakulttuurielämyksen.

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Kommentit

 1. Keijo Q. sanoo

  Tässä vertailussa olisi pitänyt vertailla saman kokoisia kauppoja Lidlin kanssa, siis S-markettia ja K-supermarkettia. Isomissa kaupossa voi olla eri hinnat kuin pienemässä, vaikka ovatkin samassa ketjussa.

  Toinen juttu on se, että tässä ei oteta lainkaan huomioon tarjouksia. Tarjouksia on paljon enemmän Lidlissä ja Keskossa, kuin S-ryhmällä. Lidlillä ei ole kanta-asiakkuusohjelmaa, mutta sillä on tarjoukset, jotka eivät sido kuluttajaa. Kun otat tässä artikkelissa huomioon bonusohjelman, tulisi myös huomioon ottaa silloin tarjoukset. Näin Lidl on todellisuudessa halvempi.

  Kun ottaa huomioon tarjoukset, on Lidli halvempi kuin muut.

 2. sanoo

  Hyviä kommentteja! Lidl tosiaan on pienikokoisempi kuin Citymarket ja Prisma. Otin Lidlin kuitenkin tasavertaisesti mukaan vertailuun, koska tavoitteeni oli löytää edullista ruokaa kaupan koosta huolimatta.

  Lidl, jossa tein ruokakoriostokset, sijaitsee samalla kauppakeskusalueella moottoritien tuntumassa kuin Citymarket ja Prisma. Kaikki kolme automarkettia kilpailevat alueen ainoina ruokakauppoina samoista autoilevista asiakkaista. Sama kolmen kilpailevan automarketin malli toistuu Suomessa ainakin isompien kaupunkien laitamilla. Lidlin vertaaminen Citymarkettiin ja Prismaan oli minusta myös tästä lähtökohdasta perusteltua. Lidlillähän on myös kivijalkakauppoja kaupunkien liikekeskustoissa – niitä voisi kyllä vertailla liikekeskustan muihin ruokakauppoihin (K-kauppoihin, Saleihin ja Suomen Lähikaupan Valintataloihin ja Siwoihin).

  Totta, tarjouksia ja tarjoushakuista ostoskäyttäytymistä on ruokakorivertailuissa vaikea huomioida. Tässä vertailussa huomioitiin ne ruokatuotteet, jotka löytyivät samoina tai hyvin samankaltaisina jokaisesta kaupasta. Pakkauskokona käytettiin Lidlin tuotteiden pakkauskokoa – tuotteiden kilohintojen mukaisesti laskien. Tarjoukset huomioitiin ruokakorien vertailutuotteissa, mikäli joku niistä oli ostohetkellä tarjouksessa. Merkittäviä tarjoustuotteita ei näihin ruokakoreihin osunut.

 3. Oudsi sanoo

  Lidlin hyväksi on vielä luettava se, että tuotteissa on poikkeuksetta erittäin hyvät päivämäärät. Käyttöaikaa tuotteelle kuin tuotteelle on runsaasti. Myös viimenen käyttöpäivä lähenee perustuvaan tarjoupolitiikka on huippu. Yleensä näissäkin tuotteissa on vähintään viikko käyttöaikaa jäljellä.
  VRT. esim K-ketju myy ”normitarjouksessa” elintarviketta esim. valmiskeitto ja viimenen käyttöpäivä on jo sama päivä. Keltaisilla/oransseilla lapuilla varustetut tuotteet myös poikkeuksetta tämän tai huomispäivän päiväyksillä.
  Itse vaihdoin K-ketjun jo 7 vuotta sitten Lidliin. En ole katunut. Työttömän tuloilla Lidlistä saa monipuolista ruokaa sopuhinnalla. Ja em tarjouksiakin on mahdollisuus hyödyntää loistavasti. Viikon- puolentoista ostokset on helppo tehdä kerralla.
  Lidlissä on myös paljon tekstiili ja muuta tuotetta myynnissä. Paita maksaa 5,99. Miksi siis mennä muualle ja maksaa samasta 19,99?

Vastaa