Älä tee lastenpsykiatri Sinkkosen virhettä unilelun kanssa

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen

Sinkkonen kertoi unilelun olevan enemmän kuin miltä se näyttää – oli kainalossa sitten rispaantunut riepu tai nappisilmänsä hukannut nalle. Unilelu auttaa lasta siirtymään vaikeasta tilanteesta toiseen. Oman esikoisensa unilelun kanssa Sinkkonen kertoo tehneensä virheen, jota ei enää toistaisi.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen puhui Lapsimessuilla lapsen itsetunnon kehittämisestä. Hän kertoi samalla unilelun merkityksestä lapsen kehityksessä. Unilelu symboloi Sinkkosen mukaan lapsen suhdetta omiin vanhempiinsa. Sen kautta lapsi voi kokea samaa turvallisuuden tunnetta, jota hän on kokenut äitinsä ja isänsä läheisyydessä.

Unilelu auttaa lasta siirtymään vaikeasta tilanteesta toiseen

Sinkkonen puhui unilelusta siirtymäobjektina. Unilelu tarjoaa lapselle turvaa erilaisissa siirtymätiloissa kuten nukkumaan mennessään – valvetilasta uneen siirtymisessä. Unilelu kulkee usein myös lapsen mukana siirtyessä kodista päiväkotiin, jossa se voi lohduttaa vanhemmistaan erossa olevaa lasta.

Riepu, nalle, kissa, …

Usein unileluksi vakiintuu jokin pehmeä kankainen lapsen kainaloon hyvin sopiva riepu tai eläinhahmo.

Sinkkonen huomauttaa, että kaikilla lapsilla ei välttämättä ole unilelua, eikä tästä tarvitse olla huolissaan. Lapselle voi tuoda turvaa yhtälailla myös jokin muu tuttu asia – tuttu sänky tai oma rauhoittava ajatus.

Omien vanhempien ja unilelun kanssa on turvallista kiukutella

Sinkkonen kertoi unilelun voiman perustuvan siis lapsen omiin turvallisiin kokemuksiin äidin ja isän kanssa. Äidin ja isän seurassa on niin turvallista, että heille voi myös suuttua. Joskus lapsi voi purkaa suuttumustaan ja pettymystään vanhempien sijasta myös unileluunsa. Tämä sopiikin hyvin meille uhmaikäisten lapsien vanhemmille.

Älä tee tätä virhettä unilelun kanssa…

Sinkkonen kertoi tehneensä esikoisensa unilelun kanssa virheen – se pestiin. Kainalossa pitkään joka puolella mukana kulkenut unilelu voikin alkaa vanhempien mielestä näyttää olevan pesun tarpeessa. Lapsi voisi olla asiasta eri mieltä. Juuri unilelun tuttu tuoksu tuo hänelle turvaa. Hajuaisti ja muisti ovat jo vauvalla hyvin kehittyneitä. Iän myötähän hajuaisti sitten heikkenee.

Jos unilelu täytyy kuitenkin syystä tai toisesta pestä, suosittelevat monet sen pesua inhimillisesti käsinpesuna.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen lapsimessuilla

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen lapsimessuilla 15.4.2015 Helsingin Messukeskuksessa.

*****

Haluatko kuulla ensimmäisenä kiinnostavasta sisällöstä ja kilpailuista lapsiperheille?

Rekisteröidy Reppuliin   Rekisteröidy Reppuliin

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Vastaa