Paras lastenhuone – lastenhuoneen sisustus kehittyy lapsen mukana

Parhaat lastenhuone suositukset - lastenhuoneen sisustus kehittyy lapsen mukana

Millainen on paras lastenhuone? Miten se tulisi sisustaa? Lue lasten vanhempien ja asiantuntijoiden suositukset! Lastenhuoneen sisustus voi luoda huoneesta viihtyisän tilan, jossa lapset paitsi nukkuvat niin myös oleskelevat ja leikkivät mielellään. Lastenhuone ei pysy paikoillaan, vaan sen sisustus elää ja kehittyy lapsen kasvaessa. Omassa perheessäni ajattelimme siirtää kaksi vuotiaan taaperon nukkumaan omaan lastenhuoneeseensa. Etsin asiaan vinkkejä ja koostin yhteen netistä löytämäni vanhempien ja muiden asiantuntijoiden suositukset lastenhuoneen sisustamiseen.

Lastenhuoneen kasvutarina, vanhempien ja asiantuntijoiden suositukset:

Lastenhuone paitsi muuttuu, niin voi ajan myötä myös liikkua asunnossa huoneesta toiseen. Asunnon pohjaratkaisut, lastenhuoneen koko ja erityisesti valitut sisustusratkaisut määrittävät, onko lastenhuone ensisijaisesti nukkumispaikka vai myös viihtyisä leikkipaikka.

[Lue myös: Pinnasänky ja turvallisuus – vanhempien suositukset, Paras lastensänky – lastensängyt ja vanhempien suositukset ja Kerrossänky – suositukset lasten vanhemmilta]

Vauvan lastenhuone (0-1 vuotta)

Pienen vauvan tarpeet ovat vielä yksinkertaisia – ruokaa, unta, rauhaa, turvallisuutta ja läheisyyttä. ”Lempileluna” tässä kokonaisuudessa toimii lapsen äiti. Vauvan ”lastenhuoneena” toimii usein aluksi vanhempien makuuhuoneen nurkkaus, jonne pinnasänky on sijoitettu. Siitä vauva voi esimerkiksi vierailla vaivattomasti perhepedissä rintaruokinnassa. Olohuoneessa ja keittiössä vauvaa viihdytetään sen mukana siirtyvillä virikkeillä – leikkimatolla ja myöhemmin sitterillä.

Jotkut vanhemmat ovat niin suunnitelmallisia ja aikaansaavia, että ovat rakentaneet oikean lastenhuoneen valmiiksi vielä syntymättömälle vauvalle. Rakennusprojekti voi olla myös yksi tapa henkisesti valmistautua tulevaan vanhemmuuteen. Tällöin lastenhuoneen sisustus on tehty vanhempien näkemysten mukaisesti. Ensisijaisesti vastasyntyneen vauvan lastenhuone nähdään nukkumis- ja vauvanhoitopaikkana, jonka keskiössä on pinnasänky ja vieressä mahdollisesti asunnon tilaratkaisuista riippuen hoitopöytä.

Vauvan lastenhuoneen sisustus (0-1 vuotta)

 • Pinnasänky: patja, tyyny, peitto, pussilakana, lakana, tyynyliina, sängynpehmustimet
 • Muut lasten kalusteet: Hoitopöytä (hoitoalusta, vaipat, sideharsoja, ihonhoitorasvat, sinkkivoide, talkki).
 • Säilytystila: Kaappi ja/tai laatikosto  vauvanvaatteille ja –hoitotarvikkeille. Hoitotarvikkeet mielellään kätevästi hoitopöydältä saatavilla.
 • Seinät: Tapetit/maalipinta, seinätarrat vanhempien maun mukaan.
 • Valaistus: Verhot ja lamput. Mahdollisuus pimentää huone.
 • Virikkeitä: Tutti, purulelu, tuttipullo, soittorasia, helistin, leikkimatto vauvalle
 • Lisävarusteita: Itkupuhelin, myöhemmin sitteri.

Tule mukaan etsimään parasta lapselle - rekisteröidy Reppuliin.

Lastenhuoneessa käytetyt materiaalit tulisi helposti pestäviä ja hyvin pesua kestäviä – sekä tietysti myrkyttömiä. Kankaina luonnonmateriaaleja pidetään hyvinä, sillä ne myös hengittävät ja tuntuvat miellyttävältä.

Lapset alkavat nukkua erillään vahemmistaan omassa lastenhuoneessaan useimmiten jossain vauva-taapero-iän vaiheessa. Käytännöt ovat perhekohtaisia ja asiaan vaikuttavat mm. lasten erilaiset luonteet, uusien sisarusten syntymä, perhedynamiikka sekä asunnon koko ja pohjaratkaisut. Erityisesti kun lapsi alkaa viettämään huoneessaan aikaa yksin, lastenhuoneen turvallisuuteen on tärkeää kiinnittää huomiota.

Taaperon lastenhuone (1-3 vuotta)

Taaperon lastenhuone ei ole tarkoitettu vain nukkumiseen vaan usein myös leikkimiseen. Tosin poikkeuksiakin löytyy – jotkut vanhemmat ovat tilaratkaisuna määrittäneet lastenhuoneen ainoastaan nukkumiseen ja esimerkiksi olohuoneen nurkkauksen leikkimiseen. Taaperon vilkas liikkuminen ja jatkuva motorinen kehittyminen asettaa sisustamiselle jokatapauksessa uudenlaisia vaatimuksia.

Lastenhuoneen sisustamisessa voi taaperolta kysyä jo mielipiteitä ja toiveita. Kaikkia toiveita ei ehkä voi toteuttaa, mutta lastenhuoneen sisustaminen tarjoaa mahdollisuuden yhdessä tekemiseen. Värien valinta tai kaapin kokoaminen voi olla yllättävän hauskaa, jos mukana on taapero aputyttönä/-poikana.

Vauvan "lastenhuoneena" toimii usein aluksi vanhempien makuuhuoneen nurkkaus.

Taaperon lastenhuone leikkimiseen ja nukkumiseen.

Taaperon lastenhuoneen sisustus (1-3 vuotta)

 • Lastensänky  (patja, tyyny, peitto, pussilakana, lakanat, tyynyliina)
 • Muut lasten kalusteet: Lasten tuoli ja lasten pöytä.
 • Säilytystila: Kaappi ja/tai laatikosto  lastenvaatteille ja lastenhoitotarvikkeille (vaipat, harsot), pieni kirjahylly, lelulaatikko.
 • Lasten virikkeitä: Lelut (yksittäiset osat isokokoisia), kuviollinen leikkimatto, kirjat, piirrustuspaperi, liituvärit.
 • Seinät: Tapetit/maalipinta, seinätarrat taaperon ja vanhempien maun mukaisesti.
 • Lattia: Helpoin vettä hylkivä, puulattiaa voi suojata matolla. Lapsiperheessä voi olla terveellistä hyväksyä etukäteen satunnaiset vesijäljet parketissa.
 • Valaistus: Verhot (huone pimennettävissä), lamput yleisvalaistukseen ja iltasadun lukemiseen (lämpiävät osat eivät lapsen kosketeltavissa, ja pitkät johdot poissa lapsen ulottuvilta tai kiinnitetty hyvin rakenteisiin).
 • Lisävarusteita: Juomapullo, hoitopöytä/-taso (edelleen kätevä, mutta ei enää välttämättömyys),  kosteusalusta (sänkyyn vaipattomuuden opetteluun).

Taaperon tulisi voida viihtyä ja oleskella lastenhuoneessa turvallisesti ja ainakin lyhyitä aikoja ihan itsekseen. Lastenhuoneen sisustamisessa tulisikin huomioida virikkeiden lisäksi turvallisuus.

Jaettu lastenhuone sisaruksille

Useissa lapsiperheissä lapsi siirtyy taapero-iässä asumaan samaan huoneeseen vanhemman sisaruksensa kanssa. Nettikeskusteluissa löytyy monia suosituksia sisarusten yhteisen lastenhuoneen sisustamiseen – erityisesti koskien sänkyjen sijoittelua ja huoneen jakamista. Joka tilanteeseen sopivia yksittäisiä ”patenttiratkaisuja” asiaan ei löydy.

Perheissä on saatu hyviä kokemuksia kerrossängyistä ja lähekkäin sijoitetuista sängyistä. Näin lapset ovat voineet iltaisin keskustelemalla rauhoittaa toinen toistaan, ja samalla lattialle jää iso yhtenäinen leikkitila. Kerrossänky on jännittävä ja monia leikkejä mahdollistava huonekalu.

Toisissa perheissä sisarusten sängyt on sijoiteltu toisistaan erilleen. Lastenhuone on voitu jakaa kirjahyllyllä tai väliseinällä – ja juuri tämä on tarjonnut sisaruksille rauhallisimman ympäristön nukahtaa. Yksi nettikeskusteluista silmiin osunut kekseliäsratkaisu oli jakaa tila huoneen keskelle asetetulla kerrossängyllä – jossa käynti alasänkyyn oli suljettu sängyn toiselta sivulta ja yläsänkyyn toiselta sivulta. Näin huoneesta muodostui kaksi tilaa, jossa toisessa oli yläsänky ja toisessa alasänky (katso Suomi24 keskustelu lastenhuoneen jakamisesta sisaruksille).

Lapset ja heidän välinen dynamiikkansa kehittyy ja elää. Paras ratkaisu yhteisen lastenhuoneen sisustamiseen löytyy varmasti kokeilemalla erilaisia vaihtoehtoja. Lastenhuone voi näin elää ja muuttua lasten kehityksen ja mieltymysten mukana.

Leikki-ikäisen lastenhuone (3-6 vuotta)

Leikki-ikäinen tutkii innokkaasti ympäristöään ja hänen elämäänsä hallitsee leikki, jonka kautta hän toteuttaa itseään ja oppii tärkeitä asioita. Lastenhuoneen sisustuksella ja erilaisilla virikkeillä voi tukea lapsen leikkiä ja oppimista.

Leikki-ikäisen lastenhuone leikkimiseen, lueskeluun ja nukkumiseen. Leikki-ikäisen toiminta ja leikkivälineet monipuolistuvat verraten aikaisempaan.

Leikki-ikäisen lastenhuone leikkimiseen, lueskeluun ja nukkumiseen. Leikki-ikäisen toiminta ja leikkivälineet monipuolistuvat verraten aikaisempaan.

Leikki-ikäisen lastenhuoneen sisustus (3-6 vuotta)

 • Lastensänky / kerrossänky jos  -patja, tyyny, peitto, pussilakana, lakanat, tyynyliina.
 • Muut lasten kalusteet: Lasten tuoli ja lasten pöytä.
 • Säilytystila: Kaappi ja/tai laatikosto lastenvaatteille ja lastenhoitotarvikkeille, kirjahylly, lelulaatikot.
 • Lasten virikkeitä: Lelut (aikaisempaa enemmän tarkkuutta vaativat), kirjat, piirrustuspaperi, kynät ja värit.
 • Seinät: Tapetit/maalipinta, seinätarrat, taulut ja julisteet taaperon ja vanhempien maun mukaisesti.
 • Lattia: Helpoin vettä hylkivä, puulattiaa voi suojata matolla. Lapsiperheessä voi olla terveellistä hyväksyä etukäteen satunnaiset vesijäljet parketissa.
 • Valaistus: Verhot (huone pimennettävissä) ja lamput yleisvalaistukseen ja iltasadun lukemiseen (lämpiävät osat eivät ole lapsen kosketeltavissa, ja pitkät johdot poissa lapsen ulottuvilta).
 • Lisävarusteita: Juomapullo, mahdolliset pienvirtasähkö-/medialaitteet (kuvassa soitin), kosteusalusta (sänkyyn vaipattomuuden jatko-opintoihin).

Leikki-ikäisen toiminta on jo omaehtoisempaa, ja hän voi viihtyä pitkiäkin aikoja itsekseen tai sisaruksensa kanssa leikkiessään. Edelleen lastenhuoneen turvallisuus on luonnollisesti tärkeää.

Lastenhuoneesta koululaisen huone

Lastenhuoneen sisustus alkaa jossain vaiheessa tuntua koululaiselle aikansa eläneeltä. Osa vanhoista leluista siirtyy kellariin ja tilalle ilmestyy uusia leluja, lehtiä, kirjoja, koulu- ja harrastustarvikkeita. Leikkimistilan lisäksi tarvitaan nyt aikaisempaa enemmän pöytätilaa piirtelyyn, kirjoitteluun ja läksyjen tekemiseen, valoa lukemiseen, mahdollisesti sähköä puhelimeen ja erilaisiin medialaitteisiin.

Koululaisella on entistä voimakkaampia mielipiteitä omasta huoneestaan ja sen sisustuksesta. Kyseessä on enemmän ja enemmän lapsen Oma huone leikkimiseen, olemiseen, rauhoittumiseen, työskentelyyn ja nukkumiseen. Samalla vanhempien tulisi tietenkin pysyä ajantasalla lapsensa tekemisistä.

Koululaisen huone. Lattiatilaa pelailuun ja leikkimiseen, työpöytä harrastuksiin ja koulutehtäviin, hyllytilaa tarvikkeille, sänky lueskeluun ja nukkumiseen - valaistus työskentelyyn ja lukemiseen työpöydällä ja sängyssä.

Koululaisen huone. Lattiatilaa pelailuun ja leikkimiseen, työpöytä harrastuksiin ja koulutehtäviin, hyllytilaa tarvikkeille, sänky lueskeluun ja nukkumiseen – valaistus työskentelyyn ja lukemiseen työpöydällä ja sängyssä.

Keskeisimmät uudet kalusteet koululaisen huoneessa:

 • Pöytätaso ja siihen sopiva tuoli
 • Sänky – mikäli aikoinaan hankittu lastensänky ei ollut pituudeltaan jatkettava. Parvisängyt ovat tilaratkaisuina suosittuja.
 • Luku- ja työvalot – kouluikäiselle lukeminen hyvässä valossa on tärkeää.
 • Säilytystila: Lisähyllyjä ja laatikosto koululaisen monipuolisille harrastus- ja koulutarvikkeille.

Koululaisen kalustehankinnoissa muunneltavuus on vahvuus – sellaiset huonekalut, jotka palvelisivat sekä koululaisen että myöhemmin nuoren tarpeita.

Nuoren huone – nuoren ja huoneen muodonmuutos

Kun koululainen varttuu nuoreksi, oma huone muuttuu edelleen yksityisemmäksi oleskeluhuoneeksi, jota nuori sisustaa yksinomaan itse. Kuvateemojen sijaan seiniä alkaa koristaa entistä enemmän lehdistä leikatut fani- ja harrastuskuvat, ja huoneessa voi soida nuoren lempimusiikki. Huoneen ovi on usein kiinni, ja sinne ei ole toivottua astua koputtamatta. Oven ulkopuolelta löytyy kyltti: ”Yksityisaluetta!”

Nuoren huoneessa oleskellaan, luetaan, pelataan ja kuunnellaan musiikkia paitsi yksin niin myös ystävien kanssa. Istumatilaa voidaan tarvita lisää. Sänky toimii huoneessa usein sohvana, eikä olisi haitannut, jos se olisi heti alunperin ollut 120 senttimetriä leveä. Harrastusten ja uusien medialaitteiden myötä saattaa tulla tarpeelliseksi hankkia lisää pöytä- tai hyllytilaa – esimerkiksi kirjat, musiikki-, peli- ja medialaitteet tarvitsevat alleen pöytä- tai hyllytilaa.

Huone on nyt muuttunut paljon alkuperäisestä vauvalle tai taaperolle sisustetusta lastenhuoneesta ja alkanut elää nuoren kanssa vanhemmista riippumattomampaa elämäänsä. Sängyn laidalla saattaa kulkea edelleen lapsuusajan mieluisin unilelu, mutta muuten huone on kokenut lapsen tavoin muodonmuutoksen. Lastenhuone on elänyt ja kehittynyt lapsen mukana vauvasta – nuoreksi.

Tapaus: Lastenhuone omalle 2½-vuotiaalle taaperolle

Oman 2½-vuotiaan taaperoni oli alunperin tarkoitus siirtyä nukkumaan omaan lastenhuoneeseensa jo puoli vuotta sitten. Lapsiperheen elämässä asiat eivät kuitenkaan aina tapahdu täysin ennalta ajateltujen suunnitelmien mukaisesti, ja asia on viivästynyt. Nyt se kuitenkin tapahtuu!

Tähän asti lapsi on nukkunut yhteisessä makuuhuoneessamme – lastenhuone on toiminut leikki- ja lastenhoitohuoneena sekä satunnaisesti vieraittemme vierashuoneena. Noin 12 neliön huone suomalaisittain kooltaan aika tyypillinen lastenhuone. Pintaremontin yhteydessä huone maalattiin raikkaan vihreäksi – eli sisustuksellisesti se seuraa siis jonkinlaista lastenhuoneen unisex-mallia, jossa lapsen sukupuolta ei väreillä erityisesti korosteta (katso myös: Lastenhuoneen teema ja värit). Alitajuisena ajatuksena taisi olla jonkinlainen metsäteema – vihreässä metsässä voisi olla mukava taapertaa.

Taaperolta itseltään kysyttiin myös mielipidettä huoneestaan. Hän on asiasta innostunut ja haluaisi oman sängyn – nimittäin yläsängyn! Hän on jostain lastenohjelmasta oppinut laulun ”Alasänky sulle, yläsänky mulle!” ja on erittäin innostunut asiasta. Lastenhuoneen sängyksi onkin etsitty jatkettavaa lastensänkyä, joka samalla toimii kerrossängyn puolikkaana. Olkoon se sitten juuri heti yläsänky – jää nähtäväksi tyydyttääkö tämä selitys taaperoa. Suomalainen laadukas puusänky kestää lapselta toiselle. Sellainen löytyi lopulta käytettynä sukulaiselta – kun vaan ehtisi hakemaan.

Hoitopöydästä riisuttiin pois hoitotaso, ja sen laatikosto toimii nyt vaatekaapin lisäksi säilytistilana. Lelut ja lelulaatikot on tarkoitus keskittää olohuoneesta lastenhuoneeseen.

Lastenhuoneen tämänhetkiset tarpeet: Lasten pöytä leikkeihin (tuoli jo on), kuviollinen leikkimatto (lapseni haluaa nyt sellaisen nähtyään sellaisen tässä jutussa!) ja taaperolle sopiva lukulamppu. Käytännössä lastenhuone on nyt sängyn asentamisen jälkeen muuttovalmis. Eli tuumasta toimeen, muuttamaan ja opiskelemaan lapsen kanssa eri huoneissa nukkumista!

[Lue myös: Pinnasänky ja turvallisuus – vanhempien suositukset, Paras lastensänky – lastensängyt ja vanhempien suositukset ja Kerrossänky – suositukset lasten vanhemmilta]

****


Yleisiä vinkkejä lastenhuoneen sisustukseen:

Lastenhuoneen sisustus ja turvallisuus

 • Suuhun sopivuus. Lastenhuoneen esineiden pistämisestä suuhun ei saa aiheutua vaaraa. Poista lastenhuoneesta: 1) terävät (esim. työkalut, sakset, veitset, nastalliset ilmoitustaulut ja ompelutarvikkeet), 2) pienet  (esim. lelut, joissa on pieniä irtoavia osia, pyyhekumit ja suojakorkilliset kynät) ja 3) mahdollisesti myrkylliset esineet ja kankaat (esim. sähköparistot tai jostain tuntemattomasta materiaalista valmistetut esineet tai kankaat).
 • Takertumattomuus. Lastenhuoneeseen ei saisi jättää sellaisia koloja, naruja tai (muovi)pusseja, joihin lapsen pää tai kaula voisi touhutessaan takertua. Esimerkiksi vapaana roikkuvat sähköjohtovedot olisi hyvä kiinnittää lattiaan tai seinään, ja pinnasänkyjen pinnojen väli ei saisi nykysuositusten mukaan ylittää 6 cm:iä (näin lapsen pää ei pitäisi mahtua pinnojen väliin).
 • Kalusteiden pyöreys, mataluus ja tukevuus. Kalustevalinnoissa olisi hyvä välttää teräviä kulmia, jotta niiden lähellä horjahtaessa ei satuttaisi pahasti itseään. Lastenhuoneen kalusteet saisivat mielellään olla matalia ja tukevia, jotta ne eivät kaadu päälle, niihin kiivetessä ja jotta niistä pudotessaan ei putoisi tarpeettoman korkealta. Hyllyt ja muut isot korkeat kalusteet olisi hyvä pultata kiinni seinään.
 • Lastenhuoneen sähkölaitteiden tulisi olla erityisen sähköturvallisia – yleisesti ottaen 230V jännitteellä toimivat sähkölaitteet eivät koskaan ole lasten käteen sopivia leluja. Ainakin vanhanmallisissa kokonaan suojaamattomissa pistorasioissa olisi hyvä käyttää erillisiä pistorasia suojatulppia, jotka estävät lasta työntämästä sormia tai esineitä sisään pistorasioihin. (katso lisää:Sähköturvallisuuden edistämiskeskus: Lastenhuone)
 • Tasalämpöisyys. Lastenhuoneen lämpöpatterin olisi hyvä olla sellaista mallia, joka ei kuumene pinnaltaan polttavan kuumaksi. Lämpöpatterien ympärille on mahdollista asentaa myös lämpöpatterin suojus. Lastenhuoneen valaisimina olisi suositeltavinta käyttää sellaisia valaisimia, joiden kuumiin osiin lapset eivät pääse käsiksi.
 • Pakovarmuus. Hyvä ilmanvaihto on lastenhuoneessa tärkeää, mutta ikkunoissa olisi hyvä olla avausmekanismi, joka estää lasta itse avaamasta sitä tai ainakin pääsemästä ikkunasta ulos. Mikäli taaperon kulkua halutaan rajoittaa veräjällä, se tulisi suositusten mukaan olla vähintään 70 cm korkea, jotta lapsi ei pääsisi helposti kiipeämään sen yli.
 • Vieraiden valistus. Yövieraita voi joskus olla hyvä muistuttaa, että asunnossa asuu pieni lapsi. Näin leipäveitset, sakset tai mahdolliset unilääkkeet eivät huomaamatta unohdu lapsen tavoitettavaksi.

Maalaisjärjen käyttö on lastenhuonetta sisustaessa varmasti paras ohjenuora. Kaikelta ei voi koskaan suojautua, ja lapsi kyllä oppii asioita kantapään kautta. Esimerkiksi vesilämpöpatterien vaakasuorasti törröttäviin termostaatteihin voi lyödä kipeästi itsensä, mutta niiden uusiminen anturillisiin olisi vaivana kohtuuttoman iso.

Lastenhuoneen teemat ja värit leikkien virikkeinä

Lastenhuoneen voi sisustaa seuraamaan jotain teemaa – yhtenäisesti toistuvaa johtoajatusta tai värimaailmaa. Tällöin lastenhuonetta sisustetaan suunnitelmallisesti teemaan sopivilla väreillä, koristetapeteilla, seinätarroilla, tauluilla/julisteilla, verhoilla, huonekaluilla, peitoilla, päiväpeitoilla ja matoilla.

Netin keskusteluissa teeman johtoajatukseksi on aika usein valittu lapsen sukupuoli. Sisustusvalinnat voivat tällöin seurata lapsen sukupuoleen perinteisesti yhdistettyjä värikoodeja ja teemoja – pinkki/punainen prinsessahuone tytölle ja sininen ritarihuone pojalle. Monet kaupalliset toimijat tyypittelevät tytöille tai pojille sopivia sisustuselementtejä, värejä, tapetteja, kalusteita ja leluja.

Toisaalta aika tavallista on myös lapsen sukupuolta vähemmän korostava sisustaminen, jolloin lastenhuoneen sisustusvalinnoilla ei erityisesti haluta vahvistaa ja opettaa sukupuolikoodeja ja –rooleja. Lastenhuoneen ”Unisex”-sisustamisella tarkoitetaan yhtälailla molemmille sukupuolille ”sopivaa” tematiikkaa ja väritystä. Netin keskusteluissa ja lastentarvikeliikkeiden valikoimissa tämä tarkoittaa usein teemoja (eläinaiheet) ja värejä (esim. beige, keltainen, vihreä, ruskea, valkoinen ja musta), joita ei kategorisesti ole sukupuolistettu. Unisex-käsite kantaa siis myös sisällään ajatuksen tyttöjen ja poikien teemoista/väreistä, joiden hallitsevaa käyttöä vältetään.

Lastenhuoneessa on sallittua rikkoa asunnon muuta värimaailmaa. Siellä voidaan käyttää kirkkaita värejä, vaikka asunto muuten olisi väreiltään maltillinen. Väriteema voi perustua yksivärisyyteen, yhden värin eri sävyihin tai esimerkiksi väriympyrän vasta- tai lähiväreihin. Väreihin yhdistetään erilaisia psykologisia ja kulttuurisia merkityksiä – lämpimien värien sanotaan aktivoivan ja kylmien sinisten rauhoittavat uneen.

Lastenhuoneen sisustuksen värisuunnittelussa vinkkejä on hyvä kysyä lapselta itseltään - joidenkin tutkimusten mukaan lapset itse asiassa oppivat nimeämään ensin juuri lempivärinsä ja vasta myöhemmin muut värit. Vauvojen värien ymmärtämistä tutkinut Anna Franklin ehdottaa, että lapsen kehitykselle parasta voisi olla se, että lastenhuone olisi yksittäisten väriteemojen sijaan monivärinen. (katso Coloria blog: Värit vauvojen silmin tai BBC: Babies ’have favourite colours’). Näin lapsi altistuisi ja oppisi värejä monipuolisesti.

Mikä huone sopii lastenhuoneeksi?

Kuinka iso lastenhuone? Netin keskusteluissa löytää mainintoja vanhoihin puutaloihin rakennetuista nukkumissopeista, seitsemän neliön (pienin asuinhuoneeksi luokiteltava koko) lastenhuoneista aina jättimäisiin kymmenien neliöiden lastenhalleihin. Sellainen keskimääräinen lastenhuoneen koko tuntuisi suomalaisten vanhempien keskusteluissa olevan kooltaan noin 8-14 neliötä. Mitään yleispätevää minimi tai maksimimääritystä lastenhuoneen koolle ei ole, huonekoon ratkaisee varmasti lähinnä asunnon kokonaispohjaratkaisu. Hyvin harva netin keskustelijoista vaikuttaa olevan harmissaan lastenhuoneen pienestä koosta. Erilaiset sisustusratkaisut käyttävät tilaa tehokkaasti – esimerkiksi kerrossängyillä sisarusten pienenkin huoneen lattialle voi jäädä vielä hyvin leikkitilaa.

Ylä- vai alakerranväkeä? Vauvan kanssa on yleensä helpointa pysyä lasta lähellä samassa kerroksessa, mutta kun lapsi kasvaa isommaksi, lastenhuone voi sijoittua vanhempien/vanhemman makuuhuoneesta kauemmaksi. Netin keskusteluissa monessa kodissa lastenhuone on sijoitettu yläkertaan, tällöin kulkua rappuihin on usein estetty lapsille sopivalla veräjällä.

Lähteitä

Lukuisat pienten lasten vanhempien kirjoitukset lastenhuoneen sisustamisesta Kaksplus- ja Vauvalehden ja Suomi24-foorumeilla.

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Vastaa