Lasten kuulosuojaimet – tarviiko lapsen ja vauvan kuuloa suojata?

Lasten kuulosuojaimet - tarviiko lapsen tai vauvan kuuloa suojata?

Lapsen ja vauvan kuulon suojaaminen kuulosuojaimilla voi olla hyvä ajatus äänentoistolaitteiden läheisyydessä, työkoneitten ja moottorien paukkeessa.

Haluatko suojata vauvasi kuuloa meteliltä? Milloin se olisi tarpeen? Mitkä ovat parhaat lasten kuulosuojaimet? Seuraavassa kooste netin keskusteluista – lasten vanhempien ja asiantuntijoiden suositukset lasten kuulon suojaamiseksi.

[Lue myös muut vanhempien suositukset jutut: Paras lastenhuone – lastenhuoneen sisustus; Paras lastensänky – vanhempien suositukset]

Milloin lasten kuulosuojaimet tarpeen? Milloin meteli on liian kova?

Vauva kulkee vanhempiensa menossa sujuvasti mukana lastenvaunuissa, lastenrattaissa, kantoliinassa, vanhempansa harteilla tai yksinkertaisesti sylissä – taaperot ja isommat lapset juoksevat vanhempiensa edellä tai perässä. Hyvä näin, yhdessäolo ja osallistuminen on tärkeää! Erilaisissa iloisissa ja reippaissa tilaisuuksissa lasta ympäröivä äänimaailma voi nousta voimakkuudeltaan kuuloa kuormittavaksi meteliksi. Kauittimet äänen vahvistamiseen, työkoneet ja moottorit – remontti-, rakennus- ja maataloustyöt, musiikkikonsertit, lentokoneen kuulutukset, moottorit, urheilutapahtumat ja markkinat – kaikista lähtee kovaa ääntä.

Tule mukaan etsimään parasta lapselle - rekisteröidy Reppuliin.

Vauvan ja pienen lapsen kuulo on merkittävästi aikuisen kuuloa tarkempi. Voimakas jatkuva meteli ja äkilliset voimakkaat äänet rasittavat lasta aikuista enemmän. Kuuloa on hyvä suojata – kuulokyky ei nimittäin vanhetessaan uudistu, vaan heikkenee iän myötä.
Kuulokyky on parhaimmillaan lapsena ja heikkenee vanhetessa. Testaa tällä videolla, kuinka hyvin sinä kuulet verraten ikätovereihisi.

Empiirisenä havaintona olen huomannut, että lapset itkevät ilotulituksen paukkeessa aikuisia herkemmin! Ja aikuisenkin kuulo rasittuu pitkäaikaisesta metelistä tai musiikista – moni musiikkikonsertissa vieraillut on huomannut jälkeenpäin kuulossaan tilapäistä kuulonalenemaa tai tinnitusta, josta kuulo on onneksi palautunut myöhemmin oman ikäryhmän normaalitasolle.

Lasten kuulosuojaimet ja maalaisjärki

Työsuojelussa kuulon suojelua on määritelty desibelirajoin – kuinka pitkiä aikoja erilaisessa melussa kuuloa voi rasittaa, ja milloin meteliltä tulee suojautua kuulosuojaimilla. Työterveyslaitoksen kuulosuojain infon mukaan ”Työntekijä on oikeutettu saamaan kuulonsuojaimet käyttöön, kun melualtistus on yli 80 dB(A). Kuulonsuojaimia on aina käytettävä kun melualtistus on yli 85 dB(A). ”

Arkielämässä desibelirajat ovat vaikeita hahmottaa, ja netin keskusteluissa korostetaankin maalaisjärjen käyttämistä. Yksinkertaisin melumittari: Jos normaalilla keskusteluetäisyydellä jonkun kanssa jutellessaan joutuu korottamaan ääntään, tällöin ympärillä on kuuloa ja mieltä stressaavaa melua.

Paras keino vauvan ja lapsen kuulon suojaamiseen on pyrkiä välttämään ja ennakoimaan tilanteita ja paikkoja, joissa on voimakas meteli. Konserteissa tai muissa tilaisuuksissa ei kannata oleilla kauittimien välittömässä läheisyydessä, ja seinää poratessaan olisi tärkeää suojata läsnäolevien lasten ja aikuisten korvat tai pyytää heitä poistumaan paikalta. On järkevää harkita, kannattaako kaikkein meluisimpiin paikkoihin mennä lainkaan – ainakaan vauvan tai lapsen kuuloa suojaamatta.

Kuuloliitto mainitsee sivuillaan yhden vinkin lasten kuulon suojaamiseksi, joka ei välttämättä tule ensimmäisenä mieleen: Vauvaa tai lasta ei kannattaisi nostaa kovassa metelissä isän tai äidin harteille istumaan ilman lasten kuulosuojaimia. Ylhäisestä yksinäisyydestä näkee esteettömästi konserttilavalle, mutta samalla myös äänet osuvat aivan esteettömästi lapsen korvaan.

Parhaat kuulosuojaimet vauvalle ja lapselle – korvatulpat, kupusuojaimet?

Jos viettää lapsensa kanssa iloista kesäpäivää ulkoilmakonsertissa ja haluaa suojata lapsensa korvat – mitkä olisivat parhaat lasten kuulosuojaimet?

Korvatulpat vauvalle ja pienelle lapselle: Ei suositella.

Vaahtomuoviset, silikoniset tai akustiset korvatulpat kulkevat kätevästi mukana. Ne sopivat erinomaisesti aikuisen kuulon suojaamiseen satunnaisissa tilanteissa. Muovailtavat tai valmiiksi muotoillut korvatulpat mainitaan netin keskusteluissa myös yhtenä vaihtoehtona vauvan kuulon suojaamiseksi. Korvatulppien todetaan kuitenkin olevan vauvan ja pienen lapsen kuulon suojaamisessa 1) epäluotettavia ja 2) mahdollisesti hengitysteille vaarallisia.

Vauvan ja pienen lapsen korvakäytävät ovat korvatulppiin liian pienet – korvatulpat eivät pysy korvissa luotettavasti. Korvatulpat on vaikea tai jopa mahdoton asettaa vauvan ja pienen lapsen korviin siten kohdalleen, että ne pysyisivät luotettavasti paikoillaan. Silikonisilla muovailtavilla korvatulpilla tämä voi onnistua, mutta nekin voivat liikkua vähitellen paikoiltaan, ja vauva tai pieni lapsi ei välttämättä osaa kertoa vanhemmilleen asiasta. Vanhemmille lapsille (yleensä yli 6 vuotiaille) tehdään erikseen pienempiin korvakäytäviin sopivia korvatulppia, mutta pienille lapsille nämä eivät vielä sovi.

Korvatulpat ovat kooltaan sopivia tukkimaan hengityskäytäviä. Tiedämme hyvin, että vauvoille ja pienille lapsille ei saisi antaa leluja, joista irtoaa pieniä suuhun ja nieluun mahtuvia osia. Pienellä kädellä pystyy ihmeellisiin asioihin, ja korvasta irtoava korvatulppa voi pahimmassa mahdollisessa tapauksessa joutua vauvan tai pienen lapsen suuhun ja edelleen nieluun. Ainakin tämä riski on järkevää huomioida.

Parhaat lasten kuulosuojaimet: Kupusuojaimet!

Parhaat vauvojen ja pienten lasten kuulosuojaimet ovat lapsille suunnitellut kupusuojaimet. Netin keskusteluissa ja asiantuntijakommenteissa vastaus oli lopulta yksiselitteinen. Kupusuojaimia suosittelee pienimmille myös Kuuloliitto.

Lasten kuulosuojaimet - kupusuojaimet.

Lasten kuulosuojaimina kupusuojaimet. Kupusuojainten korvien päälle istuvat kuvut tiivistyvät päätä vasten yleensä vaahtomuovilla. Kuvut on vuorattu ääntä absorvoivalla materiaalilla ja ne on yhdistetty toisiinsa yleensä pään yli kulkevalla pääsangalla.

Lasten kupusuojaimet on helppo asettaa paikalleen. Vanhemmat voivat katsomalla ja kokeilemalla tarkistaa, että lapsen korvat ovat hyvin kupusuojainten alla suojassa – ja siirtää mahdolliset pitkät hiukset ja korkeat kaulukset pois kupujen alta. Asennuksen toimivuutta voi myös testata, vaikka seuraamalla lapsen reaktioita, kun joku taputtaa käsiään yhteen lapsen takana. Kuulosuojaimia käytettäessä vanhempien olisi tärkeää varmistaa kuulosuojaimien pysyminen lapsen korvilla koko melutapahtuman ajan.

Jotkut vanhemmat olivat netissä huolissaan kupusuojainten päähän kohdistuvasta paineesta. Kuulosuojainten pääsangan on tarkoitus puristaa kuvut tiiviisti kiinni päähän sulkien korvat sisäänsä. Pientä puristusta kupusuojamissa on – esimerkiksi taaperoikäisen lapsen posket voivat kupusuojaimia käyttäessä näyttää hieman hassunnäköisiltä. Päänkoolla on luonnollisesti myös merkitystä tämäntyyppisten kuulosuojaimien toimivuuteen. Jotkin valmistajat markkinoivat pääsangan sijaan pääpannalla päähän kiinnitettäviä kupusuojaimia pienille vauvoille sopivina. Vastasyntyneiden vauvojen kohdalla kupusuojaimia parempi vaihtoehto on varmasti melutapahtumien systemaattinen välttely.

Tiesitkö: Humiseva ääni kuulosuojaimia päässä pitäessäsi kuuluu omasta verenkierrostasi.

Parhaat lasten kupusuojaimet: Peltor Kid, Graco Kid ja Em’s 4 kids

Nettikeskusteluissa lasten kuulosuojaimista eniten suosituksia sai Peltor Kid kupu-kuulosuojaimet. Muita keskusteluissa useasti mainittuja tuotteita olivat Gracon ja Em’s 4 Kidsin kuulosuojaimet.

 • 3M Peltor Kid kuppimalliset lasten kuulosuojaimet. Peltor on alunperin 1950-luvulla Ruotsissa perustettu kuulosuojaimia valmistava yritys, tuotteiden valmistus on yritysostojen myötä päätynyt 3M:lle. 3M Peltor Kid lasten kuulosuojaimet valmistetaan Ruotsissa.
 • Graco Kid lasten kuulosuojaimet. Nämä kuulosuojaimet näyttävät itseasiassa olevan myös Peltor Kid-kuulosuojaimet, joiden päälle on vain leimattu Gracon logo. Lasten vanhemmat ilmeisesti luottavat tunnettuun lastentarvikevalmistajaan tuotemerkkinä ja laadun takaajana, Gracolla on myös valmiit yhteydet lastentarviketukkureihin. Gracoina nämä kuulosuojaimet ovat Peltoria kalliimpia.
 • Em’s 4 kids lasten kuulosuojaimet – Australialainen kuulosuojaimien valmistaja: Kaksi mallia tarjolla – pääpannalla ja pääsangalla. Vaimennusarvoiltaan vertailukelpoinen Peltorin kanssa. Pieni tuotemerkki, jota tarinan mukaan alkoi valmistaa pienen lapsen muusikkoisän ja äitin perustama yritys 2007.

Teknisiltä ominaisuuksiltaan nämä kuulosuojaimet on arvioitu varsin samanlaisiksi. Peltor/Graco-kuulosuojaimien vaimennusarvot: 27 dB SNR (”Single Noise Reduction”, Euroopassa käytetty standardi) ja 22 dB NRR (”Noise Reduction Rate”, USA:ssa käytetty hieman erilailla laskettu standardi); Em’s 4 Kids kuulosuojainten vastaavat vaimennusarvot heittävät mallista riippuen Peltoreista yhdellä yksiköllä alaspäin. Vaimennusarvo tarkoittaa nimensä mukaisesti arvioitua desibelimäärää, jonka kuulosuojaimet vaimentaa ympäröivästä melusta.

Peltor Kid vaimennusarvot - SNR.

”3M Peltor Kid” kuulosuojaimien vaimennusarvoja tuotepaketissa. Huomioitavaa on, että myös lasten kuulosuojainten vaimennuksen arviointiin käytetään SNR/NRR standardeja, ja mittauksissa huomioidaan näin vain aikuisten kuuloalueita (63/125 Hz – 8000 Hz*). Vaaditut standardimittaukset eivät kerro kuulosuojainten vaimentavuudesta vauvojen, lasten ja nuorten kuulemilla korkeammilla äänialueilla (yli 8000 Hz äänet). Ilmeisesti melun torjuntaa standardoidaan ja suunnitellaan vain ikääntyneillä korvilla.

Muita netin keskusteluissa vähemmän mainittuja tuotteita: Silenta (suomalainen valmistaja, Plentorin kanssa vertailukelpoinen tuote) , Baby Banz (standardien mukainen, vaimennusarvoiltaan hieman Peltoria heikompi tuote, luottamusta ei lisää valmistajan omilla sivuilla mainitut virheelliset todellisuutta merkittävästi paremmat NRR-mittausarvot; sivuilla nyt merkitty 31 dB, vaikka oikea arvo on 21 dB), Addbaby (hyväksytty Euroopassa ja USA:ssa kuppisuojaimeksi, mutta muutoin tuotetietojen löydettävyys netissä huono).

Mistä näitä kuppi-kuulosuojaimia sitten saa?

 • Peltor Kid-kuulosuojaimia löytyy supermarketeista (ainakin Prisman rakennustarvikehyllyssä), rautakaupoista, maatalouskaupoista ja lastentarvikeliikkeistä.
 • Graco Kid, Em’s 4 Kid, Silenta Kid ja muita lasten kuulosuojaimia myyvät lastentarvikeliikkeet toimitiloissaan ja netissä.

Kuulosuojaimet omalle lapselleni

Itse havahduin taaperoikäisen lapseni kuulon suojaamiseen jälkijättöisesti aina vasta melun sattuessa. Kerran sirkuksessa eturivissä oli myös eturivin äänentoisto, kaiutin suoraa vieressämme. Lasta itseään kauittimen välitön läheisyys ei tuntunut häiritsevän, mutta suojasimme hänen korviaan kuitenkin nimellisesti hatulla. Muutoin nautimme esityksestä täysin siemauksin.

Toisen kerran lapsen kuulon suojaaminen tuli ajankohtaiseksi uuden vuoden ilotulituksessa. Lapsemme ei itkenyt ilotulitusta katsellessaan, mutta vaati päästä pikimmiten sisään autoon paukkeelta pakoon. Auton sisältä hän seurasi ilotulitusta kiinnostuneena.

Molemmilla kerroilla melu olisi ollut ennakoitavissa – ja kuulosuojaimet olisivat tehneet tapahtumista rentouttavampia. Tästä viisastuneena etsin netistä tietoa parhaista lasten kuulosuojaimista – ja ostin reppuuni netin keskusteluissa nyt eniten suosituksia keränneet 3M Plentor Kid kuulosuojaimet. Kerroin taaperollemme kuppisuojaimien olevan Mikki Hiiren korvat, ja näin hän tuntui tykkäävän pitää niitä päässään! Jos vielä muistaisin ottaa ne mukaan mennessämme viikon päästä ensimmäistä kertaa jääkiekon liigapeliä katsomaan – niin olisimme tarvittaessa kerrankin meteliin valmiina!

[Lue myös muut vanhempien suositukset jutut: Paras lastenhuone – lastenhuoneen sisustus; Paras lastensänky – vanhempien suositukset]

****
 
 

LÄHTEITÄ

http://www.vauva.fi/keskustelu/3818296/ketju/provinssiin_vauvan_kanssa_kuulosuojaimista_kysymys

http://www.aspalsta.net/viewtopic.php?t=6123&sid=bc7c69962744881e7f03cb3231989fb6

http://keskustelu.plaza.fi/ellit/perhe/vauvan-hoito/1431057/kuulosuojaimet/

http://keskustelu.suomi24.fi/node/3282980

http://kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/1407041-mista-kuulosuojaimet-vauvalle/

http://www.meidanperhe.fi/keskustelu/692859/ketju/_vauvan_kuulosuojaimet_suojaavatko_tarpeeksi_

http://keskustelu.suomi24.fi/node/4203254

http://www.meidanperhe.fi/keskustelu/463165/ketju/_mista_voisi_ostaa_hyvat_kuulosuojaimet_2vuotiaall

http://www.vauva.fi/keskustelu/1014672/ketju/mista_kuulosuojaimet_vauvalle


2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Kommentit

 1. Silenta sanoo

  Silenta kiristää päätä aivan liika, alle 1v pää muotoutuu jos kuulosuojaimia käytetään liikaa.

  jos laitetaan sama puristusvoima, eli taivutetaan Silenta aukipäin ja Peltorit, niin Peltoreilla on yli 20 % parempi vaimennus.

  Peltorin kiristys-löysennys on helpompaa, siis metallin taivutus, Silenta kun taivutaa, nuovio palaa aina entiseen suuntaan ja taivutus on uusittava 1 viikon välein.

  tutkija ja kemisti, vm. 1949,, on 14 jälkeläistä ja eka vaimo 1964 vuodesta asti.

Vastaa