Minkä ikäisenä lapsi yöksi hoitoon?

Yli 2 vuoden ikäinen lapsemme on nukkunut elämänsä jokaisen yön vanhempiensa kanssa. Äiti ja isä ovat olleet matkoilla ja menossa, mutta eivät tähän asti koskaan poissa yhtäaikaa yötä. Nyt se kuitenkin tehdään, vanhemmat ovat 4 yötä poissa lapsensa elämästä! Onko tämä oikein?

[Lue myös vanhempien suositukset jutut: Paras lastenhuone – lastenhuoneen sisustus; Paras lastensänky – vanhempien suositukset]

Vauvan ja lapsen ensimmäinen yöhoito erossa vanhemmistaan.

Vauvan ja lapsen ensimmäinen yöhoito erossa vanhemmistaan.

Etsin vauva-lapsi-forumeilla kirjoittavilta lasten vanhemmilta omakohtaisiin kokemuksiin perustuvia neuvoja – parasta käytäntöä yöhoitoasiaan. Keskustelua löytyi paljon, aktiivisimmat keskustelut kolmesta vauvalehden forum-keskustelusta* – näistä löytyi 80 lapsen vanhemman omakohtaisiin kokemuksiin perustuvaa puheenvuoroa ja käyn niitä läpi tarkemmin seuraavassa.

Tule mukaan etsimään parasta lapselle - rekisteröidy Reppuliin.

Yöhoitoon jättämiseen liittyy voimakkaita tunteita ja todellisia tarpeita – syyllisyyden tunnetta (olenko hyvä isä tai äiti, jos jätän lapsen yöhoitoon?) ja käytännöllisyyttä (kun lapsi on yöhoitoon syystä tai toisesta jätettävä). Keskusteluissa toistuvat teemat olivat:

 • Lapsen kannalta tärkeää, että hän voi luoda vanhempiinsa voimakkaan kiintymyssuhteen ja luottaa vanhempiensa turvalliseen jatkuvaan läsnäoloon; vanhempien poissaolo ei ole hyvästä.
 • Käytännön syistä on väistämätöntä, että lapsi ennemmin tai myöhemmin on yöhoidossa vanhemmistaan erillään.
 • Jokainen lapsi on yksilö ja reakoi erossaoloon erilailla – joillekin se on helpompaa, joillekin vaikeampaa.
 • Mahdollisuuksia yöhoitoon voi rajoittaa se, löytyykö vanhempien sosiaalisista verkostoista lapselle sopiva ja suostuva hoitaja yöksi. Monelle on haasteellista löytää lapselleen sopiva hoitaja.

Vauvat ja lapset yöhoitoon

Tarkastelemieni nettikeskustelujen vanhempien mukaan – ensimmäinen yöhoito ilman vanhempiaan ajoittui yli 50%:lla lapsista ensimmäisen 4 kuukauden ikään. Vain 17% lapsista ei ollut kertaakaan yöhoidossa ennen toista ikävuottaan. Lapsen imetys mainittiin useasti esteenä lapsen yöhoidolle, mutta rintamaidon pumppaus on mahdollistanut rintaruokinnassa olleen lapsen yöhoidon. Yöhoitoa on myös onnistuneesti käytetty rintamaidosta vieroituksena.

Lapsen ikä ja ensimmäinen yöhoito erossa vanhemmistaan. Tarkastelemissani nettikeskusteluissa vanhempien omakohtaisten kokemusten mukaan – heidän lapsensa ensimmäinen yöhoito on tapahtunut lapsen iän ollessa: 54% alle 4 kk, 10% 5kk-alle vuosi, 19% 1v-alle 2v, 3% 2v – alle 3v, 5% 3v – alle 4v, 10% 4v ja sitä vanhempi.

Lapsen ikä ja ensimmäinen yöhoito erossa vanhemmistaan. Tarkastelemissani nettikeskusteluissa vanhempien omakohtaisten kokemusten mukaan – heidän lapsensa ensimmäinen yöhoito on tapahtunut lapsen iän ollessa: 54% alle 4 kk, 10% 5kk-alle vuosi, 19% 1v-alle 2v, 3% 2v – alle 3v, 5% 3v – alle 4v, 10% 4v ja sitä vanhempi.

Kuka hoitaa lasta ensimmäisenä yönä erossa vanhemmistaan?

Isovanhemmat (mummo, mummola, mummi ja ukki, mummo ja pappa, etc.) olivat nettikeskustelujen perusteella suosituimmat yöhoitajat (85%), siskot osallistuivat myös näihin talkoisiin (8%) ja sukulaistädit ja luotettavat muut lastenhoitajat olivat keskusteluissa mukana muutamalla maininnalla.

Ne vanhemmat, joiden lapset eivät olleet vielä ensimmäisen 2 ikävuoden aikana jälkeen yöhoidossa –korostivat usein vanhempien jatkuvan läsnäolon tärkeyttä lapsen kehityksen kannalta. Monet toisaalta valittivat sitä, että heidän on ollut hyvin vaikea löytää pienelle lapselle hoitajaa – lapsen kasvaessa sopivia yöhoitajia on ollut sitten helpompi löytää.

Suositus: Erossa vanhemmista yhtä monta päivää kuin lapsella ikävuosia

Aika moni vanhempi kertoi pyrkivänsä noudattamaan neuvolassa heille kerrottua suositusta: Lapsi voi olla yöhoidossa erossa läheisimmistään niin monta päivää kuin lapsella on ikävuosia. Eli tämän suosituksen mukaisesti lapsi voisi olla yöhoidossa ensimmäisen kerran noin vuoden ikäisenä.
Esim. Vauvalehden forumille 29.11.2012 kirjoittanut Vierailija kertoo soveltavansa tätä suositusta lapsenhoidossa myös ennen kokonaisia ikävuosia:

Meillä mennään tällä periaatteella:
– 1 tunti per ikäkuukausi eli 6 kk ikäinen 6 tunniksi -> yöksi vasta lähellä vuoden ikää
– 1 päivä per ikävuosi eli 2 vuoden ikäinen 2 päivää

Hyvin samankanltaisia suosituksia lapsen ja vanhempien erossaolooon löytyy myös mm. Mannerheimin lastensuojeluliiton (MLL) web-sivuilta. MLL antaa myös neuvoja miten tukea lasta erossaoloaikana:

 • Lapselle tuttu turvallinen hoitaja (esim. isovanhempi tai muu läheinen aikuinen)
 • Lasta tulee valmistella erossaoloon kertomalla siitä – vaikka lapsi ei osaisi edes puhua. Lähtö tulisi tehdä siten, että lapsi huomaa vanhemman lähtevän.
 • Lapsella on lupa olla ikävä, eikä lasta tulisi ”pakkoreipastaa”.
 • Lasta voi auttaa pitää vanhempansa mielessä jättämällä hänelle esim. vanhemman tuoksuva paita tai valokuva. Hoitaja voi myös kertoa lapselle, että hänen vanhempansa myös ikävöivät häntä.
 • Mikäli mahdollista, puhelin tai videopuhelu on hyvä tapa kuulla ja nähdä vanhempaa.
 • Lisäksi on hyvä muistaa, että kotiinpaluuseen voi liittyä kiukuttelua ja vastustelua, kun lapsi purkaa ikäväänsä vanhempaansa.

Oman lapsen ensimmäinen yöhoito

Lasten vanhempien ja myös MLL:n suosituksia lukiessa vanhempien neljän yön poissaolo 2 vuotta 3 kuukautta ikäisen lapsen elämästä tuntuu nyt aavistuksen pitkältä. Asiaa ei huomioitua puoli vuotta sitten menojamme suunnitellessa ihan näin syvällisesti, koko asia tuntui silloin kaukaiselta – mutta tässä nyt ollaan.

Onneksemme lapsi pääsee kuitenkin lähellä asuville, useasti hoitaneille ja myös nukuttaneille isovanhemilleen hoitoon. Niin paikka kuin ihmisetkin ovat hyvin tuttuja. Jos vielä soitamme lapsellemme MLL:n suositusten mukaisesti skypepuhelun, niin tyttö ei varmastikaan unohda meitä. Koetetaan näin, vaikka hieman tämä soittaminen epäillyttää – kannattaako ikävää ruokkia soittamalla, jos isovanhemmilla elämä on juuri alkanut olla hauskaa. Jää nähtäväksi!

[Lue myös vanhempien suositukset jutut: Paras lastenhuone – lastenhuoneen sisustus; Paras lastensänky – vanhempien suositukset]

**
Käytetyt lähteet:

http://www.vauva.fi/keskustelu/1475561/ketju/minka_ikaisena_vauva_ekan_kerran_yoksi_hoitoon
http://www.vauva.fi/keskustelu/265032/ketju/koska_jatit_ekan_kerran_yoksi_hoitoon
http://www.vauva.fi/keskustelu/1193295/ketju/minka_ikaisen_lapsen_olet_jattanyt_yohoitoon

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Kommentit

 1. sanoo

  Lyhyesti kliinisen testin tulokset:

  Omassa tapauksessamme neljän päivän yöhoito sujui erinomaisesti, kiitos isovanhempien tutun ja hyvän hoivan.

  Hoitamisen lisäksi myös viestittely auttoi kaikkia rentoutumaan. Saimme isovanhemmilta puhelimeemme informatiivisia ja rehellisiä tekstiviestejä kuulumisista. Se olikin helppoa, kun itkua tai ikävää ei oikeastaan esiintynyt lainkaan.

  Skypellä soitimme poissaollessamme lopulta vain kerran – kolmantena päivänä. Kahden minuutin keskustelun jälkeen kaksivuotias tyttömme kyllästyi teknisesti hieman pätkivään keskusteluun ja lähti mielluummin isoäidin kanssa leikkimään. Kun vanhempien kotiinpaluuta ei seurannut kiukuttelu, ja elämä jatkui muutenkin normaalin iloisesti – niin voin tällä kokemuksella sanoa, että tämä tyttö oli tutussa ympäristössä kaksivuotiaana valmis neljän yön erossaoloon vanhemmistaan.

Vastaa