Imettäviä äitejä ei kannata syrjiä

Imetys-sallittu
Imettävät äidit ovat kyllästyneet negatiivisiin kommentteihin julkisesta imettämisestä – mutta jos niitä kuullaan, alkaa nopeasti tapahtumaan. Aiemmin stylisti Teri Niitti paheksui imetystä lentokoneessa, sai kommentistaan valtavasti palautetta ja pyysi jo päivässä anteeksi käytöstään. Nyt Fida-lähetystorin henkilökunta halusi imettävän äidin katseilta piiloon sovituskoppiin. Se käynnisti aktiivisen nettikeskustelun. Päivää myöhemmin Fida pyysi tapahtumaa anteeksi ja kertoi sallivansa julkisen imetyksen jokaisessa myymälässään.

Mitä Fidan myymälässä tapahtui – ja miksi?

Fidan myymälässä kehoitettiin viime viikolla vauvaansa imettävää äitiä siirtymään sovituskoppiin, jotta ”tämä ei toiminnallaan häiritsisi muita”. Vauvaansa ruokkinut äiti pahoitti mielensä ja jakoi kokemuksensa Imetyksen tuki ry:n Facebook-ryhmässä. Äiti sai osakseen paljon tukea, ja Fidalle osoitettiin tapahtuneen johdosta kärkästä kritiikkiä.

Haastattelemamme Fidan myyjä kertoi kuulleensa takahuoneeseen keskustelun, jossa myymäläpäällikkö oli pyytänyt imettävää äitiä siirtymään sovituskoppiin. Myyjä ei ottanut tapahtuneeseen kantaa, mutta perusteli myymäläpäällikön sen hetkistä toimintaa sillä, että ”äidillä oli ollut imettäessään molemmat rinnat paljaana, ja Fidassa käy paljon [pukeutumisen suhteen konservatiivisia] maahanmuuttajia”. Hän myös totesi, että Fidalla ei tällöin ollut imettämiseen yleistä toimintaohjetta.

Äideillä on äänivaltaa

Imetyksen tuki ry:n keskusteluryhmässä reakoitiin äidin saamaan kohteluun voimakkaasti. Asiasta kertova Facebook-postaus keräsi nopeasti huomiota – tykkäyksiä ja kommentteja. Kyseiseen Fidan myymälään suunniteltiin salaa myös ”Flash Mob”-yllätystapahtuma, jossa äidit imettäisivät samanaikaisesti lapsiaan myymälässä Tampereen Lielahdessa. Tapahtumaan ilmottautui useita äitejä.

Fida otti kuulemansa palautteen tosissaan. Fidan viestintäpäällikkö Lassi Mäkinen kertoi meille puhelimitse, että Lielahden myymälässä oli toimittu asiassa itsenäisesti, eikä toiminta edustanut Fidan kantaa ja asia oli nyt käsitelty äidin sovituskoppiin ohjanneen henkilön kanssa. ”Aiemmin Fidassa ei ole ollut tarvetta erilliseen imetystä koskevaan politiikkaan, mutta nyt sellainen tehtiin. Julkinen imettäminen on Fidan tiloissa luonnollisena ja positiivisena asiana sallittua”, kertoi Fidan viestintäpäällikkö Lassi Mäkinen.

Haluatko kuulla ensimmäisenä kiinnostavista jutuista ja kilpailuista?

Rekisteröidy Reppuliin   Rekisteröidy Reppuliin

Lassi Mäkinen lisäsi, että kyseiseen Tampereen Lielahden myymälään on nyt myös järjestetty kirjaosastolle mukava tila imettämistä varten – ja kaikkia Fidan myymälöitä on ohjeistettu tilojensa sallimissa rajoissa toimimaan samoin. Kysyttäessä Lassi Mäkinen täsmensi, että erillinen imettämistila on avonaisessa liiketilassa, eikä sen tarkoitus ole piiloitella imettämistä – vaan tarjota sille mukava rauhallinen paikka.

”Flash mob”-ryhmä testasi imetyspaikan

Imettävät äidit

Äideille järjestetty imetysnurkkaus Fidan myymälässä. (Kuvassa: Tapahtuman ideoinut ja koolle kutsunut Miranna Alvarez (vas.) ja Leo sekä Sara Steensig ja Asta)

Fida vastasi saamaansa palautteeseen ja pyysi tapahtunutta anteeksi myös Facebookissa. Lielahden myymälään järjestettyyn ”Imetys-Flash mobbiin” saapui kuitenkin vielä lauantaina paikalle kuuden hengen imetysryhmä: Tapahtuman ideoinut Miranne Alvarez ja Leo (1v 1kk), Sanna Laakso ja Justiina (3v) sekä Sara Steensig ja Asta (11 kk).

Imetystapahtuma Fidan uudessa imetystilassa sujui hyvin. Imetys ei kuitenkaan tunnetusti katso paikkaa eikä aikaa – yhdelläkään imetettävällä ei tällä kertaa ollut ihan oikeasti nälkä. Myymälään luotua imetyspaikkaa pidettiin silti onnistuneena. ”Tila on nyt tosi kiva”, totesi Miranna Alvarez imetyspaikasta. Muut äidit olivat tilasta samaa mieltä.

Imetystapahtumaan osallistuneet äidit totesivat, että kukaan heistä ei ole henkilökohtaisesti kokenut imettäessään paheksuntaa tai syrjintää. He halusivat kuitenkin osallistua keskusteluun ja tapahtumaan, koska pitivät tärkeänä sitä, että muutkaan eivät sellaista kokisi.

[Lue myös: Rintaruokintaa ei saa piilotella ja Imetyksen kipuasteikko]

Täällä saa vauvatkin syödä

Täällä saa imettää

Täällä saa nyt vauvat virallisestikin syödä – Imetyksen tuki ry:n juliste Fidan Tampereen Lielahden myymälässä.

Nykyäidit ovat netissä verkottuneita ja he eivät pelkää tuoda esiin kohtaamiaan epäkohtia. Tällä kerralla erään äidin ikävästi päättynyt imetys ja siitä seurannut aktiivinen nettikeskustelu toivat Fidan 26:een myymälään ympäri Suomea paremmat olosuhteet imettämiseen.

Lopputulos oli hyvä myös Fidalle – nimittäin tässä muuten tyhjässä myymälässä juuri nämä aktiiviset äidit ostivat myymälästä lähtiessään leluja ja vaatteita. Imetystä julkisesti tukeviin myymälöihin on mukavampi poiketa myös jatkossa.

Tässä ja Teri Niitin tarinassa on sama opetus: Älä ryppyile imettäville äideille, mutta jos vahingossa syystä tai toisesta niin erehdyt tekemään, pyydä heti anteeksi!

******

[Lue myös: Rintaruokintaa ei saa piilotella ja Imetyksen kipuasteikko]

Haluatko kuulla ensimmäisenä kiinnostavista jutuista ja kilpailuista?

Voita Reppulin kilpailuissa! Kilpailuja lapsiperheille joka päivä!

Rekisteröidy Reppuliin   Rekisteröidy Reppuliin

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Kommentit

  1. Emmi UmmAya sanoo

    Todella törkeää valehtelua myyjältä! En todellakaan imettänyt kummatkin rinnat paljaana! Kannattaisi myyjän ottaa vastuu sanomisistaan eikä yrittää selitellä mokiaan valehtelulla.

  2. Satunpa vaan tietämään sanoo

    Järkyttävää hätävalehtelua väittää, että ko. äidillä olisi ollut molemmat rinnat paljaana ja vedota mahdollisesti mielensäpahoittaviin maahanmuuttaja-asiakkaisiin. Kyseinen äiti peitti tilanteessa molemmat rintansa.

Vastaa