Vauvasi ensisänky: Kehto, äitiyspakkaus, perhepeti vai …?

Mikä on sinun vauvasi ensisänky kotiutuessaan? Kehto, riippukehto, äitiyspakkauksen laatikko, pinnasänky vai perhepeti?
Mikä on sinun vauvasi ensisänky heti synnytyksestä kotiutuessaan? Suomalaisissa kodeissa vastasyntyneet vauvat nukkuvat äitiyspakkauksen laatikossa, kehdossa, riippukehdossa, korisängyssä, pinnasängyssä ja perhepedissä. Lasten vanhempien kokemukset nettikeskusteluissa kertovat, että kaikissa niissä on omat hyvät puolensa! Vauvalle sopiva ensisänky huomioi vastasyntyneen vauvan perustarpeet – mahdollistaa kätevästi nukkumisen, ruokailun/imetyksen ja vanhempien läheisyyden.

Äityispakkauksen laatikko – tämänpäivän kehto pahvista

Ensimmäiset viikkonsa suomalainen vauva voi nukkua sujuvasti äitiyspakkauksen laatikossa (nettikeskusteluissa usein: ”äp-laatikko”). Äitiyspakkauksen laatikko on koettu netin keskusteluissa kooltaan ja kokoonpanoltaan hyväksi ensisängyksi – mukana tulee laatikkoon sopiva patja, peite, petivaatteet, se on sopivan kokoinen nukkujalleen ja helppo liikutella. Vanhemmat ovat tehneet äitiyspakkauksen laatikkoon itse lisäpehmusteita ja –verhoiluja (katso esim. Kalliolla-Kukkulalla blogin tee-se-itse verhoilut äityispakkauksen laatikon ensisänkyyn) – siihen voi löytää myös lastentarvikekaupasta erillisiä reunapehmusteita.

Äitiyspakkauksen laatikko ensisänkynä. Kuva: Kela/Annika Söderblom.

Äitiyspakkauksen laatikko ensisänkynä. Kuva: Kela/Annika Söderblom.

Kevyttä laatikkoa voi myös helposti pehmeällä alustalla hiljaa heiluttaa – se toimii eräänlaisena pienenä pahvista tehtynä kehtona. Äityispakkausta ja vauvojen nukkumista pahvilaatikossa on aina silloin tällöin maailman mediassa ihmetelty (esim. BBC News: ”Why Finnish babies sleep in cardboard boxes”).

Pinnasänky pesänä

Pinnasänky on kehittynyt kehdosta 1800-luvulla, kun kehtoon lisättiin kokoa, korkeutta ja korkeat putoamista estävät laidat. Monet kertovat alusta lähtien nukuttaneensa vauvojaan ongelmitta pinnasängyissä, mutta jotkut pitävät pinnasänkyä vastasyntyneelle vielä liian isona. Pinnasänkyä pidetään yleisesti ottaen vauvalle turvallisena paikkana nukkua (esim. Euroopan lastenturvallisuuden liitto suosittelee sitä vauvoille).

Pinnasänky - suosittu ensisänky. Pinnasänkyyn voidaan yrittää luoda vastasyntyneelle vauvalla pesämäisyyttä esimerkiksi peitolla.

Pinnasänky – suosittu ensisänky. Pinnasänkyyn voidaan yrittää luoda vastasyntyneelle vauvalla pesämäisyyttä esimerkiksi peitolla.

Vanhemmat ovatkin muokanneet pinnasängystä vastasyntyneelle ”pesämäisempiä” esimerkiksi vauvan peitolla. Ensisänkynä toimiva äitiyspakkauksen laatikko asetetaan myös usein pinnasänkyyn – tunnelmaltaan tiiviimmäksi ”sisäsängyksi”. Näin äitiyspakkauksen laatikko on tukevasti paikallaan, ja vauva pinnasänkyjen pinnojen välistä vanhempiensa käsien ulottuvilla.

Tule mukaan etsimään parasta lapselle - Reppuli.com.

Perhepeti ensisänkynä

Perhepeti on vastasyntyneelle vauvalle mieluisa paikka nukkua ja ruokailla. Perhepedissä vauva saa olla vanhempiensa välittömässä läheisyydessä. Tämä tekee imetyksen äidille ja vauvalle helpommaksi, ja tutkimuksissa onkin havaittu, että perhepedissä nukkuvaa lasta imetään todennäköisemmin kuin yksin nukkuvaa (ks. Benefits and Harms Associated With the Practice of Bed Sharing).

Monet netissä keskustelleet vanhemmat kertovat kuitenkin pelänneensä vauvan kanssa samassa sängyssä nukkumista – vahingossa vauvan päälle unissaan kääntymistä ja vauvan mahdollista tippumista sängystä. Ruotsalaisviranomaiset suosittelevat, että alle kolmikuukautisten vauvojen kanssa perhepetiä vältettäisiin. Suomessa korostetaan vanhempien tupakoimattomuutta ja päihteettömyyttä perhepedissä. Pelätyt riskit liittyy yleensä kuristumis- ja tukehtumisvaaraan – patjan, sängyn ja seinän väliin voi jäädä koloja, jonne vauva voi pyöriä – yhteisessä sängyssä voi olla myös peittoja, tyynyjä tai pehmoleluja, joiden alle vauva saattaa jäädä. Perhepedin tulisi olla, ja sitä pitäisi ylläpitää, tarkoitukseensa sopivana.

Perhepeti. Vanhemmat asettuvat perhepedissä usein nukkumaan sängyn laidoille. Näin voi estää vauvaa tippumasta sängystä tai joutumasta sängyn ja muiden huonekalujen välisiin koloihin.

Perhepeti. Vanhemmat asettuvat perhepedissä usein nukkumaan sängyn laidoille. Näin voi estää vauvaa tippumasta sängystä tai joutumasta sängyn ja muiden huonekalujen välisiin koloihin. Vauva tulisi aina nukuttaa selälleen – mutta opittuaan kieriskelemään asento voi vaihtua tiheään.

Toisaalta perhepedissä nukkuminen on yleistä ja perhepedissä vauvansa kanssa nukkuneet ja vauvaansa imettäneet vanhemmat kertovat yhteisen nukkumisen onnistuneen hyvin. Jotkut ovat jonkinlaisena kompromissisna sijoittaneet ensisänkynä toimivan äitiyspakkauslaatikon perhepetiin ensimmäisiksi kuukausiksi. Laatikon päälle ei ainakaan vahingossa käänny nukkuessaan, ja samalla on mahdollista nauttia perhepedin mukavuuksista. Laatikkoa voi myös kehdon tapaan hiljaa heiluttaa.

Pinnasänky voi toimia myös perhepedin jatkeena ”sivuvaununa”, jos pinnasängyn yksi laita on kokonaan poistettavissa tai laskettavissa yhteisen sängyn kanssa samalle tasolle. Sivuvaunussa yhdistyy perhepedin tarjoama helppous, läheisyys ja pinnasängyn tarjoama oma erillinen nukkumistila – vanhemmat saavat näin myös omaa rauhaa, eivätkä hätkähdä niin helposti hereille vauvan liikkeistä unissaan.

Jotkut vanhemmat ovat sijanneet perhepedin lattialle välttääkseen tippumisvaaraa - patjoja voi olla tällöin hyvä päivisin tuulettaa.

Kehto ja korisänky keskiajalta

Suvussa vauvalta toiselle kiertänyt kehto (kutsutaan myös: kätkyt) tai korisänky voi toimia myös vastasyntyneen vauvan ensimmäisenä sänkynä. Kehtoja on käytetty ihmisen historiassa paljon ennen pinnasänkyjä – ainakin keskiajalta lähtien. Saa niitä uutenakin ja hienointahan kehdossa on se, että se keinuu!

Kehdon kerrotaan nettikeskesteluissa olevan kätevä vauvan ollessa pieni. Eräs netissä keskustellut vanhempi kuitenkin muistutti, että kasvaessaan isommaksi vauva voi kuitenkin alkaa ”jumiutua” jalaksillaan keinuvan kehdon toiseen kallistusreunaan ja valua kehdon reunan päälle. Jotkin uudemmat kehdot saa lukittua paikoilleen vaaka-asentoon, mutta mekanismin luotettavuus kannattaa joidenkin keskustelijoiden mukaan itse hyvin varmistaa.

Korisänky - eräässä suvussa säilynyt korisänky 1950-luvulta on edelleen satunnaisesti käytössä.

Korisänky – eräässä suvussa säilynyt korisänky 1950-luvulta on edelleen satunnaisesti käytössä.

Korisängyn tai pienen ”pinnasängyn” etuna on erityisesti niiden vaatima pieni lattiatila, vauvalle sopiva nukkumatila – ja yleensä ergonomisesti sopiva nostokorkeus. Korisängyt ovat pinnasänkyjä kevyempiä siirrellä huoneesta toiseen. Sairaalan läpinäkyvässä kaukalomaisessa vauvansängyssä on myös pyörät, joilla sitä voi kätevästi liikutella paikasta toiseen.

Riippukehto on moderni kehto?

Riippukehto (riippumatto) voi toimia varsinaisena vauvansänkynä ja myös kätevänä matkasänkynä.

Riippukehto (riippumatto) voi toimia varsinaisena vauvansänkynä ja myös kätevänä matkasänkynä.


Vauvan riippukehto on joidenkin vanhempien kokemusten mukaan erityisen kätevä vaativille koliikkivauvoille. Katosta, ovenkarmista, puusta tai jalustastaan roikkuva riippusänky heiluttaa vauvaa tämän omalla painollaan. Keksintö ei sinänsä ole vauvansänkynä uusi – myös vuosisatoja vanhoja kehtoja on kiinnitetty aikanaan roikkumaan katosta. Riippukehdot kulkevat kevyesti matkassa mukana, ja jotkin mallit voi kiinnittää roikkumaan käytännössä mistä tahansa. Innokkaimmat kantoliinan käyttäjät osaavat myös solmia kantoliinasta tee-se-itse-riippumaton vauvalleen.

Moottoroitu vauvan keinu tai kehto

Vauvan keinu moottorilla. Mekaanisesti sähkömoottorilla lapsia päiväuneen tuudittavia tai viihdyttäviä kehtoja/keinuja voi kokeilla haastavan lapsen hoitoon.

Vauvan keinu moottorilla.

Mekaanisesti sähkömoottorilla lapsia uneen tuudittavia tai viihdyttäviä kehtoja/keinuja tarjotaan yhtenä keinona vaativan vauvan hoidon haasteisiin. Mikäli asento on auton turvaistuimen tapaan istuva, pieni vauva ei saisi oleilla tai nukkua niissä kerralla liian pitkiä aikoja.

Matkasänky

Jotkut vanhemmat kertovat netin keskusteluissa pärjänneensä pinnasänky-tyylisellä matkasängyllä koko vauva-ajan. Sillä huomautuksella, että syvästä matkasängystä vauvan nostaminen syliin voi olla vanhempien selälle raskasta. Kokoontaittuvan matkasängyn pohjan korkeutta ei yleensä voi pinnasängyn tapaan säätää.

Kokeile – löydä omalle vauvallesi ja perheellesi paras tapa nukkua

Mikä on tai oli sinun vauvasi ensisänky? Vaihtoehtoja vauvan ensisängyksi on monia. Niitä kaikkia on mahdollisuuksien mukaan hauska kokeilla! Mikäli vauva nukkuu levottomasti, hauskuus voi tietysti olla välillä kaukana. Koliikkivauvallekin voi kuitenkin eri vaihtoehtoja kokeilemalla löytää ainakin toista mieluisampia tapoja nukkua.

Tärkeää on muistaa myös, että kyse ei ole ainoastaan vauvasta – vaan myös vauvan vanhempien nukkumisesta. Vauvaperheen on parasta etsiä juuri omaan perheeseensä sopiva tapa nukkua! Se voi hyvin myös vaihdella ajan myötä.

Lue myös:
Pinnasänky ja turvallisuus – vanhempien suositukset,
Paras lastensänky – lastensängyt ja vanhempien suositukset,
Kerrossänky – suositukset lasten vanhemmilta ja
Lapsen mukana kehittyvä lastenhuone

****

Käytetyt lähteet
Useita Vauva- ja Kaksplus-lehden foorumien keskusteluja ensisängyistä, kehdoista, pinnasängyistä ja perhepedistä. Katso myös: Pinnasänky ja turvallisuus – vanhempien suositukset

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Vastaa