Aivan eka laskukirja – osaatko Miinan ja Manun tehtävät?

Miina ja Manu aivan eka laskukirja

Jokainen pieni lapsi tykkää laskea vanhempien kannustaessa yhteen, kahteen tai jopa kymmeneen asti. Kymmenjärjestelmässämme ei tarvitsekaan omia sormiaan enempää numeroita. Sitten voi siirtyä numeroilla leikkimiseen. Testasimme numeroleikkiin Miinan ja Manun ”9 + 1 = 10” – aivan ekaa laskukirjaa.

Miina ja Manu 1 + 9 = 10. Aivan eka laskukirja.

Osaatko sinä nämä numerot?

Ekan laskukirjansa testaajana toimi 5-vuotias Aino, joka suuntaa puolenvuoden päästä esikouluun. Hän on juuri sopivasti alkanut kiinnostua lukumääristä ja laskeskelee lego-palikoita sujuvasti kymmeneen ja ylikin. Kukaan ei ollut kuitenkaan tähän asti erityisesti kertonut hänelle, miltä numerot näyttävät kirjoitettuna. Miina ja Manu saivat siihen mahdollisuuden.

Tarvitaan laskukirja ja puuhailuun sopivat värikynät. Erilaiset väritys- ja puuhakirjat ovat testaajalle tuttuja. Miinan ja Manun laskukirjan tehtävänannot vaativat kuitenkin lukutaitoa, ja isänä saan niitä ääneen lukiessani kokea itseni tärkeäksi.

Oppiiko testaajamme numerot? Miten Miina ja Manu selviävät testistä?

Miina ja Manu aivan eka laskukirja testissä.

Testaaja tunnisti kaikki numerot kirjan kannesta luettelemalla ne peräkkäin ykkösestä kymppiin. Laskukirjan kansikuva osoittautuikin hyväksi apuvälineeksi kirjaa lukiessa, jos jonkin numeron kirjoitusasu – esimerkiksi 9 – sattuisi unohtumaan.

Ykkönen

Tehtävä:  Mitä sinun kodissasi on vain yksi?

Osaatko sinä ratkaista: Mitä sinun kodissasi on vain yksi?

Testaaja aloitti ykkösestä. Hän harjoitteli ensin ykkösen kirjoittamista vahvistamalla kirjan harmaita malliykkösiä. Sitten hän kirjoitti omia ykkösiä riviin niiden alle. Näin sitä itsekin harjoitteli kaunokirjoitusta muutama vuosi ensimmäisellä luokalla koulussa. Ykköset tosin näyttivät silloin erilaisilta. Nyt kirjoitettiin hienosti nykykouluopetuksen mukaista yksinkertaistettua ykköstä!

Sitten tapahtuu katastrofi! Testaaja tulkitsi kahden esineitä sisältävän laatikon kuuluvan samaan ”Yksi ei kuulu joukkoon”-tehtävään ja merkitsi niissä ainoan kahteen kertaan toistuvan esineen. Testaaja tuli hetkeksi surulliseksi, kun erehdyin ääneen toteamaan, että tehtävässä taidettiin tarkoittaa kutakin laatikkoa erikseen. Hän totesi, että yleensä tehtäväkirjoissa on jokaista tehtävää kohden oma tehtävänantonsa ja jatkoi seuraavalle sivulle.

Kakkonen

Tehtävä: 1+1?

Osaatko sinä ratkaista: 1+1 = ?

Kakkosen tehtävät sujuivat ongelmitta, ja tehtävänannot olivat selkeitä. Testaaja oppi kirjoittamaan nyt numeron kaksi. Hän teki sen omalla tekniikallaan – oikealta vasemmalle aloittaen alaviivasta.

Kirjan ohjenumeroissa on myös pienet nuolet, jotka opastavat tavanomaista viivanvetosuuntaa numeroita kirjoittaessa, mutta testaajamme ei sitä ihmetellyt. Hienoja kakkosia, parempia kuin osaisin itse! Ehkä oma käsialani olisi myös selvempää, jos kirjoittaisin kirjaimet oikealta vasemmalle.

Voita mistä tykkäät Reppulissa

Jos tykkäät Miinan ja Manun laskukirjasta voit voittaa sen itsellesi! Kirja arvotaan Reppulissa ensin 100 ensimmäisen tykkääjänsä kesken ja sitten uudelleen.

Tehtävissä lampaiden ja possujen yhteen laskeminen oli nopeaa. Väritystehtävää testaaja ei halunnut tehdä, koska hänellä ei ollut siihen oikeita värejä. Laskeminen riitti tälle päivälle, kirja jäi pöydälle ja testaaja juoksi muualle leikkimään.

Nelonen

Tehtävä: Löydä reitit ja väritä herkut.

Osaatko sinä ratkaista: Löydä reitit ja väritä herkut.

Seuraavana päivänä hypättiin noin vain kolmosen yli neloseen. Nelosen kirjoittaminen sujui siinä missä edellistenkin numeroiden. Kalat ja numerot laskettiin onnistuneesti yhteen ja Miina, Manu ja Heikki Hiiri löysivät herkkunsa reittitehtävässä.

Vitonen, kutonen, seiska, kasi, ysi ja kymppi!

Numeroiden kasvaessa ”aivan ekan laskukirjan” tehtävät tuntuivat toistuvan ja vaikeutuvan sopivassa suhteessa. Miina ja Manu kuvitukset elävöittävät erilaisia täydennys-, piirrustus- ja laskutehtäviä. Osa tehtävistä on aika haasteellisia, mutta ainakin vanhemman vinkkien kanssa ratkottavia.

Tehtävä: Aseta viikonpäivät oikeaan järjestykseen.. Numeroi.

Osaatko sinä ratkaista: Aseta viikonpäivät oikeaan järjestykseen. Numeroi.

Osaako Miina ja Manu opettaa numerot ja laskemaan?

Aivan eka laskukirja toimii hyvin lasta viihdyttävänä puuha-/tehtäväkirjana, jolla samalla todistetusti oppii lukemaan ja kirjoittamaan numeroita sekä tekemään numeroilla laskutehtäviä. Testaajamme on edennyt laskukirjaa muiden leikkien lomassa omaan tahtiinsa, sivun tai pari tehtävää kerrallaan.

Kullakin lapsella on tietysti eri kiinnostuksen aiheet eri aikoina, mutta laskukirjaa voi varmasti hyvin tarjota puuhasteluun esikouluun suuntaavalle ja esikouluikäiselle lapselle. Numerotehtävien ratkominen voi olla lapselle nyt ja jatkossa hauskaa, jos siihen pääsee aluksi tutustumaan itselleen sopivalla ja mukavalla tavalla. Isompaa sisarustaan vierestä tarkasti seurannut ja matkinut kohta kaksivuotias taapero oppi muuten tässä testiasetelmassa samalla laskemaan ”komme ja nejjä”!

Seuraavaksi numero kahdeksan, jonka arvelisin olevan numerona hauskaa piirrettävää. Odotan myös itse mielenkiinnolla nähdäkseni, miten numero kahdeksan piirretään ensimmäistä kertaa kenenkään neuvomatta.

*****

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Kommentit

  1. Tuuli-Täti sanoo

    Itse en koskaan kiinnostunut laskutehtävistä saatikkaan muista koulun ”anneista”. Uskoisin kyllä siihen, että oikealla motivoinnilla saisi aikaan tuloksia. Yleensä lapsille toimivat kuitenkin parhaiten asiat, joita he haluavat. Veikkaisin, että jos minua olisi motivoitu vaikka sillä, että tietyn pistemäärän tehtäviä tekemällä olisin päässyt esimerkiksi ratsastustunnille….eli jos teen läksyni tai kotitöitä, niin saan jonkin verran pisteitä (vaikka siivoisin oman huoneeni on viisi pistettä)…. Samalla oppisin laskemaan ja ehkä jopa laskelmoimaan…

  2. Tuuli-Täti sanoo

    Paras ja motivoivin opettajani koulussa maantiedon ja biologian opettaja. Seiskaluokasta vissiin ysiin oli sama. Hän demonstroi nielemisrefleksiä , eli (limsalla saatiin vapaaehtoinen) nostamalla vapaaehtoisen oppilaan nilkoista pää alaspäin ja nielemään limsaa(.. Tunneilla löimme myös vetoa, jossa tietenkin ope aina hävisi jos lapset voittivat. Puhdas raha tai herkut olisivat hyvä motivaattori ainakin yläasteella!

Vastaa