Edullista ruokaa lapsiperheelle: Citymarket vs Prisma vertailu

Edullista ruokaa lapsiperheelle – ruokakori Citymarketista

Edullista ruokaa lapsiperheelle – ruokakori Citymarketista

Kumpi on edullisempi: Citymarket vai Prisma? Kokosin perusruokakorin lapsiperheelle Citymarketissa. Valitsen ruokakoriin mahdollisuuksien mukaan samat ruokatuotteet kuin aiemmin Prismassa – mikäli vastaavaa ruokatarviketta ei löydy, valitsen edullisimman vastaavan tuotteen.

Ruokaa valittiin seuraavista lähtökohdista (Lue: Aiemmasta Ruokakori lapsiperheelle-jutusta tarkempi kuvaus valintojen perusteista ja painotuksista, sekä vertailu Lidliin – Lidl tuotteet lapsiperheelle)

  • Talouden koko: Pieni perhe, johon kuuluu kaksivuotias lapsi, äiti ja isä. Ei allergioita.
  • Hinta: aika ja raha. Perusruokatarvikkeet kerralla viikoksi – monen yksittäisen kauppareissun sijaan. Isoja pakkauskokoja, mikäli ne tuovat merkittävää hintaetua .
  • Edullisuutta laadusta liikaa tinkimättä. Perheelle ja erityisesti lapselle parasta tai ainakin riittävän hyvää nyt ja tulevaisuudessa. Valinnoissa painottuu ruuan lähi- ja luonnonmukainen tuotanto (luomu) – saatavuuden ja kustannusten mukaan.

Tule mukaan etsimään parasta lapselle - rekisteröidy Reppuliin.

Ruuan hinta Citymarketissa (Tampere, Lielahti – 11/2013)

Hintaa ruokakorille tuli Citymarketissa 139 euroa – tämän lisäksi kului 22 euroa erikseen laskettuihin vauvanhoito- ja kodinhoitotarvikkeisiin (katso Citymarketin ruokakorin ostokset eriteltynä). Kolmihenkisessä taloudessa tämä Citymarket-Lielahdesta ostettu viikon perusruokakori tarkoittaisi noin 6,60 € ruokakuluja / päivä / henkilö.

Nyt Citymarketissa ja aiemmin Prismassa kerätyt ruokakorit vastasivat sisällöltään ja tuotemääriltään toisiaan (katso kuvat: Prisman ruokakorista ja Lidl tuotteet ruokakorissa). Suurin osa tuotteista oli täysin samoja. Kauppaketjujen omien tuotemerkkien (Citymarket: Pirkka, Euroshopper – Prisma: Rainbow, X-tra) tuotteet olivat erittäin samankaltaisia – jos eivät sisällöltään jossain tapauksessa jopa samoja. Kala ja liha-tuotteissa samankaltaisia valintoja oli löydettävä hieman luovemmin tarjonnan mukaan.

TULOKSET: Ruokakori Prismassa 4% (5,72€) edullisempi kuin Citymarketissa

Edullista ruokaa etsimässä. Citymarketin ja Prisman ruokakorien kustannukset (€) tuoteryhmittäin– ja  luomutuotteiden kokonaiskustannukset. Toisiaan vastaavat ruokakoriostokset tehty 2013 lokakuussa (Prisma) ja marraskuussa (Citymarket).

Citymarketin ja Prisman ruokakorien kustannukset (€) tuoteryhmittäin– ja luomutuotteiden kokonaiskustannukset. Toisiaan vastaavat ruokakoriostokset tehty Tampereella Lielahdessa 2013 lokakuussa (Prisma) ja marraskuussa (Citymarket).

  • Maitotuotteissa Prisma oli 10% edullisempi (hintaero 4,80€). Verraten Prismaan – Citymarketissa oli tarjolla vähemmän eri valmistajien maitotuotteita: Arlan luomumaitoja ei ollut, ja Keskon Pirkka-luomukevytmaitoa ei ollut nyt saatavilla.*
  • ”Nautintotuotteissa” Prisma oli 1% edullisempi (hintaero 0,30€) – Citymarketissa jäätelö oli edullisempaa, kun taas olut ja kahvi olivat edullisempia Prismassa. Säästövinkki: Molempien kauppaketjujen omat edulliset peruskahvilaadut Pirkka Paulig ja Rainbow-kahvi ovat nykyään maultaan vertailukelpoisia merkkituotteiden kanssa – hinnaltaan merkittävästi halvempia.
  • Kasviksissa ja hedelmissä Prisma oli 13% edullisempi (hintaero 3,35€). Sekä ostetut pakasteet että tuoreet kasvikset olivat Citymarketissa kalliimpia.
  • Kala ja liha oli Citymarketissa 13% Prismaa edullisempaa. Tässä tuoteryhmässä eri kaupoista täysin vastaavien tuotteiden löytäminen oli vaikeinta. Citymarketin lihatiskillä ei ollut tarjolla Ahvenanmaalla kasvatettua taimenta (Prisma), sen sijaan tiskillä oli Saaristomerellä kasvatettua siikaa ja nieriää (samanhintaisia ja Prisman taimenta merkittävästi halvempia).
  • Viljatuotteissa Prisma oli 8% edullisempi (hintaero 0,80€). Ero Prisman eduksi tuli Fazerin leivästä, Italialaisesta pastasta (Prismalla tarjolla oman Rainbow-tuotemerkin luomupasta) ja Atrian pinaattiohukaisista.
  • Lastenruokapurkit Prismassa 3% edullisempia (hintaero 0,09€). Jokainen ruokakoriin valittu lastenruokapurkki oli Prismassa hieman Citymarketin hintoja halvempi.

Vertailussa löytyi ainoastaan kaksi sentilleen samoin hinnoiteltua ruokatuotetta – 1) paikallisen Raija Asunta-leipomon ruisleipä ja 2) ruotsalaisen Lindahlssin turkkilainen luomujogurtti . Tämän lisäksi erikseen lasketuissa lastenhoitotuotteissa Muumi-vaippapaketti oli hinnaltaan molemmissa kaupoissa sama.

Luomuruoka – kallista ja vielä kalliimpaa

Jos luomuruoka oli kallista Prismassa, se oli Citymarketissa vielä merkittävästi kalliimpaa. Tilastollisesti kauppojen väliset hintaerot olivat merkittävimmät juuri luomuruokatuotteissa. Prisman luomutuotteet olivat 16% edullisempia kuin samat/vastaavat tuotteet Citymarketissa. Citymarketista ei löytynyt ruokakoriin ainuttakaan Prismaa halvempaa luomutuotetta. Isoin ero oli luomutomaateissa (Citymarket 7,79€/kg ja Prisma 4,69€/kg).

TULOKSET: Ruokakorien edullisuus bonuskorttiasiakkaalle?

Molemmat kauppaketjut tarjoavat ruokaostoksista rahabonuksia, mikäli asiakas liittyy niiden bonusohjelmiin. Kauppaketjujen perusbonukset (bonuksen kertymistiedot haettu kauppaketjujen bonuskorttien web-sivuilta 6.11.2013; K-Plussan kertyminen ja S-etukortin bonustaulukko) vaikuttaisivat kauppakorien hintoihin seuraavasti.

BonuskorttiohjelmatCitymarket 139€ ruokakori K-plussakortillaPrisma 133€ ruokakori S-etukortilla
Kuukausibonus viikottain toistuville ruokakoriostoksille7,5€ (kolmas K-plussan bonustaso yli 500€ kuukausiostoksilla)15,96 € (3,0% bonustaso yli 500€ kuukausiostoksilla
Ruokakorin lopullinen hinta bonusasiakkaalle137€129€

Bonusasiakkaana vertailtu ruokakori olisi kokonaiskustannuksiltaan Prismassa 6% (8€) halvempi kuin Citymarketissa. Olettaen, että saman hintainen perusruokakori ostettaisiin joka viikko – neljä kertaa kuukaudessa.

Edullisuus ruokakaupan valinnan kriteerinä: 4%-6% erot vuositasolla satoja euroja

Mikäli ruuan edullisuus olisi merkittävin kriteeri, tämän ruokakorivertailun perusteella valinta olisi nyt Prisma. Jos sama ruokakori ostettaisiin vuoden ajan kerran viikossa Prisma olisi tämän ruokakorivertailun perusteella vuodessa 297€ (4%) Citymarkettia edullisempi (ilman bonusasiakkuutta). Bonusedut molemmissa huomioiden Prisma olisi vuodessa 416€ (6%) edullisempi.

Näin nyt. Ruokakauppojen hinnoissa on merkittäviä eroja, erityisesti mikäli ero pysyisi koko vuoden samana. Toivottavasti kilpailu Suomen ruokamarkkinoilla kuitenkin hieman kiristyisi – ja molemmat kaupat alkaisivat tarjota kuluttajille entistä edullisempaa ruokaa.


* Huomioitavaa: pakkauskoko vaihteluiden takia halloumjuustoa Citymarketin ruokakoriin tuli 100g enemmän ja 17%-kermajuustoa 100g vähemmän kuin Prisman ruokakorissa – tämä vaihtelu ei kuitenkaan kokoluokassaan vaikuta laskettuihin kokonais- ja tuoteryhmäprosenttiosuuksiin.

2- ja 6-vuotiaitten tyttöjen isä.

Vastaa